[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Prettig kennis te maken met...

Cafer Atalikyayi

Een huis op Alteveer! Dat is een wens van heel veel mensen. Want waar kun je zo rustig en nog zo gezellig wonen? Ook Cafer Atalikyayi koesterde dat verlangen van alleman. Maar in één opzicht is hij toch ook weer niet alledaags. Want hij zocht niet alleen een huis op Alteveer, maar ook een bestaansmogelijkheid. En dan is de keuze wel heel erg beperkt. Maar op een dag had hij beet. Puur toeval: de snackbar op het Beethovenpleintje kwam in de verkoop. En ook de bovenwoning. Cafer pakte zijn kans.

Ruim een jaar nu wordt café-snackbar 't Hoekje gedreven door deze uit Midden-Turkije afkomstige eigenaar. Horecaman is hij van huis uit niet. In 1981 -op zijn veertiende- kwam Cafer Atalikyayi naar Nederland. Hier belandde hij op de lts en is vanaf zijn zeventiende al aan het werk voor een baas. Dromend van een eigen zaakje, begon hij later met zijn vrouw ook nog een friteszaak. Eerst op Presikhaaf, later op Klarendal. Maar nu hij eenmaal op Alteveer begonnen is, heeft hij gas terug genomen bij zijn baas. En vanaf 1 augustus dit jaar staat Cafer vooral in zijn zaak.

Eind juli was Cafer nog druk in de weer met de inrichting van de barrruimte. Het is bloedheet, maar samen met een vriend wordt er lustig op los getimmerd. De vloer moet nog worden gelegd. Het is verbazingwekkend hoe rap plank na plank wordt vast gespijkerd. Maar dan houdt het op. Want nu moeten er eerst weer planken op lengte worden gezaagd. En dat passen en meten kost heel veel tijd.

Je durft geen koffie aan te accepteren: dat houdt immers op. Cafer gaat er evengoed voor zitten om iets over zichzelf te vertellen. "Het is hier eerst wel even wennen geweest," geeft hij toe. "Want hier wonen toch weer andere mensen." In ieder geval is hij, zoals hij zegt, `netjes ontvangen'. Later in het gesprekje krijgen de wijkbewoners nog een heel andere pluim. "De mensen eten hier heel gezond. Waar elders driemaal per dag week de fiteskraam werd aan gedaan," zo legt hij uit, volstaat Alteveer met één bezoek per week." En in alle objectiviteit merkt Cafer nu op: "Dat is toch veel verstandiger."

De naam van de snackbar en bar `t Hoekje is het afgelopen jaar niet veranderd. En zal ook niet veranderen. Dàt zou de eigenaar zelf ook heel onverstandig vinden. "Die naam hoort thuis op Alteveer". En zo is het eigenlijk ook met de kaart. De smaak van Alteveer blijft gerespecteerd.

Is het nu zijn bedoeling om ooit weer terug te keren naat Kayseri, zijn geboortestad? Cafer vertelt eerst dat het daar ook erg de moeite waard is om te wonen. Er zijn hoge bergen met besneeuwde toppen. Zomers is het er lekker koel. "Erg prettig om er zo nu en dan naar terug te keren. Maar ik ben onderhand vooral toerist in eigen land. Want eigenlijk ben ik hier in Arnhem opgegroeid."

"Dat is soms wel een moeilijke situatie," vindt hij. Verlangen botst op die momenten een beetje met het verstand. Maar dan kijkt hij toch vooral naar wat hij heeft. Een mooi huis en eigen zaak in een heel rustige buurt. Zijn dromen hebben in elk geval handen en voeten gekregen.