[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Reacties Beethovenpleintje

Een aantal lezers heeft gereageerd op de herinneringen aan het Beethovenpleintje in de Jaren 50, zoals weergegeven in het artikel van Remmer Boelmans in de vorige "Craneveer". De redactie heeft deze post doorgestuurd naar Midden Brabant, alwaar onze voormalige wijkgenoot vandaag de dag woont.
De lezersbrieven hebben hem geïnspireerd tot nog een bijdrage aan dit nummer (zie "Berliozstraat, begin jaren zeventig").

"Wat aardig dat mensen de moeite nemen om te reageren op mijn Beethovenplein-bijdrage in het vorige nummer. Mijn herinneringen gaan terug naar het begin van de jaren vijftig. Maar de heer Bob Muller van de Cattepoelseweg duikt verder in het verleden terug. Evenals een lezer(es?), die jammer genoeg geen naam noemde. Zij moeten dus weer ouder zijn."

Mevrouw Rooseboom van de Kluizeweg (was haar man niet de oud-directeur van Het Vrije Volk) had enkele aardige aanvullingen over de periode die ik beschreef. Daarnaast heeft Harriëtte van der Kamp nog een kritische noot gekraakt, want ik zat niet helemaal goed. De geschiedschrijving over onze wijk is daar mee gediend. Bedankt. Overigens deed Harriėt heel complimenteus. U ziet mij - drie rivieren verderop - gelukkig niet blozen.

De onbekende schrijver/ schrijfster gaat zeventig jaar(!) terug. Naar het moment dat de eerste winkels op de Beethovenlaan geopend werden. We schrijven 1934. De eerste winkel was die op nummer 61, van Mevrouw Greeven. Dat moeten we even met z'n allen gaan uitzoeken. Want op dat nummer is in 1940 (zie verderop Bob Muller) ook Boschma de kruidenier gevestigd. Een ding weet de briefschrijver/schrijfster ook nog te melden: alle winkels waren in 1935 `bezet' (in de goede zin van het woord).

Bob Muller heeft de volledige stand door gegeven voor wat betreft 1940, het jaar waarin ons land anderszins bezet werd. Ik citeer hem letterlijk. Zet u schrap: Vanaf (tegenwoordig Koch/ Tombergen) zijn er de volgende winkels:

  • Boekhandel en bibliotheek Van Apeldoorn.
  • Manufacturen zaak van Mw. Weiland.
  • Sigaren magazijn van de heer Teljer.
  • Drogisterij van mevrouw Gervink.
  • Kruidenierszaak van de heer Boschma.
  • Kruidenierszaak van de heer Greve.
  • Banketbakkerij van Van Hensbergen.
  • Groentenzaak van de heer Fieselier.
  • Slagerij van de heer Leeser.
En dan steekt de heer Bob Muller het `pleintje' over en vervolgt zijn opsomming weer vanaf de Cattepoelseweg.
  • Banketbakkerij Vos.
  • Een dameskapsalon, was van een Duitse dame.
  • Sigaren en sigaretten magazijn van mevrouw Stijnman.
  • Bloemenzaak van de heer de Vries.
  • Woningmanufacturen en behangerij van de heer Krabbendam
  • Fietsen en reparatiehandel van J. Slijkhuis
en dan voegt Bob Muller terecht toe: J. Slijkhuis , de vader van de huidige eigenaar Rob Slijkhuis, een echt familiezaak nog na al die jaren.
Precies. De Kampioen.

De onbekende schrijver/schrijfster benadrukt dat ook. Hij/zij zegt ook nog iets leuks over buurman Krabbendam, de woningspecialist: "De heer Krabbendam is begonnen met gordijnen, vitrage en vloerbedekking. Ook deed de heer Krabbendam aan behangen. Het was echt een zaak voor een nieuwe wijk."

Zelf heb ik intussen twee vragen aan de heer Bob Muller. Die Teljer? Is die later gaan wonen op de Diepenbrock-laan, waar nog weer later de longarts Nauta met zijn uitgebreide gezin woonde?
En mijn tweede vraag: wat was er aan de hand met die bijna mysterieuze Duitse dame van de kapsalon?.

Dan nog even terug naar de jaren Vijftig. Mevrouw Roosenboom (zij kwam in 1953 in de Blankenburgstraat/ hoek Obrechtstraat wonen) meldt dat er in die jaren al een postkantoortje was van Noppers. "Daar kon ik zelfs met mijn spaarbankboekje terecht". Ik had het over de kantooboekhandel/bibliotheek van Noppers. Mij dunkt dat hij het postagentschap later opgepakt heeft. En er misschien wel zijn bibliotheek voor ophief.
Nog een waardevolle aanvulling is dat de familie Van Geest zelfstandig haar drogisterij voerde.Toen zij van het `pleintje' afscheid namen, kreeg Van der Plas het voor het zeggen. En wat nog belangrijker is: mevrouw Van Geest was ook kapster. Ja, dat ik dat vergat! Als zij over de vloer kwam, werd het vanzelf gezellig thuis. Een fantastische vrouw.

Tenslotte de opmerkingen van Harriët van der Kamp: de sigarenman Dubbink heette Dibbink. Juist. Zijn winkel en die van Van Geest/Van der Plas heb ik verwisseld. En dan weet zij nog dat in de garage van Noppers (op de Cattepoelseweg dus) Krijgsman een aardappelhandel begon. Later trok hij als groentenman in het winkeltje van mevrouw Weiland . Vanaf dat moment gold er onder groentenboeren (Van Stijn!) een zelfde concurrentiestrijd als tussen de kruideniers Boschma en Van de Beld, zoals ik beschreef. Ja, dat was waar.

Met vriendelijk groet,
Remmer Boelmans