[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Craneveer cultureel

Ruim dertig bewoners van Alteveer en Cranevelt hebben er zin in om met anderen cultureel op pad te gaan. Film, theater, concerten en musea genieten een uitgesproken voorkeur als doel van een gezamenlijke expeditie. Maar niet minder mensen voelen ook voor een actieve culturele tijdsbesteding. Zoals toneelspelen, schilderen, fotograferen, dansen en lezen. Ja, lezen ook: je leest thuis eerst een boek en dan ga je er met anderen over praten. En zo hoor je gaandeweg welke boeken ook aardig of boeiend zijn om te lezen. Slechts een iemand koos ook nog voor een conversatie en/of leesclubje in het Duits. Maar in je eentje schiet je daar vooralsnog weinig mee op. En toch: voor diezelfde activiteit is al wel een lerares/leidster beschikbaar. Zelfs een bevoegd iemand.

Al deze voorkeuren werden woensdagavond 18 februari kenbaar gemaakt op de eerste bijeenkomst van het Craneveer Cultureel in Café 't Hoekje op het Beethovenpleintje onder het spreekwoordelijke genot van de nodige glaasjes. Deze gelegenheid was al eerder door een aantal direct omwonenden beproefd als een gezellige kroeg. Die reputatie werd op 18 februari terdege bevestigd. Ook de ontdekkers van het café gaven acte de présence. En tekenden ook enthousiast in.

Want de initiatiefgroep van het culturele café ( Vera van de Waarsenburg, Cleo van der Stap en Henk Wagenaar) had de zaak degelijk voorbereid. Er was een hele lijst van mogelijke activiteiten en expedities op tafel gelegd. Daar kon ter plaatse op worden ingeschreven. De aanwezigen droegen ook nog bij aan de totstandkoming van de lijst.

Voor een Kerstmarkt, een concert op grote schaal en een wijnavond waren uiteindelijk geen belangstellenden. Maar dat wijnproeven bleek als suggestie ook overbodig. Er werd al spontaan van de wijn geproefd. Daarvoor werden ter plekke ook weer lijstjes opgesteld. Want het drinken was rekening man*. Dit in tegenstelling tot de hapjes die op deze introductieavond gratis aangedragen werden.

Tijdens het volgende Cultureel Café (op woensdag 17 maart) kunnen er spijkers met koppen geslagen worden. Dan gaat het er om stappen te ondernemen. Wie organiseert er wat en wanneer? Wie het eerste Culturele Café gemist heeft, hoeft zich niet buitengesloten te voelen. Iedereen die binnenloopt en belangstelling heeft, kan alsnog mee doen. Maar wie weinig animo heeft voor een avondje bioscoop, schouwburg of muziekzaal, omdat hij liever buiten recreeert, moet desondanks ook binnenkomen lopen op 17 maart. Want er is ook belangstelling gebleken voor een wandelgroep. Vooruit: eerst even binnen komen lopen in het Craneveer Cultureel Café op het Beethovenpleintje (ingang Obrechtstraat).

*) Een noot: Zoals je verwachten kon, vormden vrouwen een meerderheid onder de bezoekers. Vrouwen durven meer. Maar er scheen die avond ook een voetbalwedstrijd op de tv te zijn. Heren: komt de volgende keer de bitterbal beproeven!