[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Start Cultureel wijkcafé

De vereniging Craneveer moet volgens haar statuten de recreatie in de wijk te bevorderen en ontmoetingsplekken creëren voor wijkbewoners.Tot dusver is dit steeds gebeurd in de vorm van het oprichten van groepen die rondom een vaste activiteit georganiseerd waren. Meestal gaat het dan over sport of spel, maar soms ook om zaken als yoga.

De laatste tien jaar is de wijk sterk verjongd. Bijna iedereen die hier zijn huis gevonden heeft, geniet van de prettige woonomgeving en van de natuur rondom. Van veel mensen hoor je ook dat ze graag eens nader zouden kennis maken met hun wijkgenoten en dat ze nieuwsgierig zijn naar het culturele leven achter de gevels van al die huizen in hun buurt. De organisatie van het grote buurtfeest in september j.l. was mede vanuit dergelijke gedachten georganiseerd. Maar zo'n wijkfeest is zo weer voorbij.

Ondergetekenden van Craneveer willen een poging doen om meer structureel een ontmoetingsplek te creëren waar wijkgenoten belangstellingen, passies en meningen kunnen uitwisselen.

Een avondje brainstormen leverde de volgende gedachten op. In sommige wijken bestaat een buurtkroeg, maar die fungeert vaak meer als een soort hangplek voor oudere jongeren en kroegtijgers. En een econoom zou waarschijnlijk nog eerder een huwelijksbureau beginnen in Vaticaanstad dan buurtkroeg in Alteveer of Cranevelt, want hier lummelen mensen niet zomaar wat rond. Hier draait veel om planning

Toch is een kroeg wel een plek waar je gemakkelijk en vrijblijvend even binnen stapt. En we hebben een buurtcafé, 't Hoekje, keurig opgeknapt door Cafer. Cafer heeft plek in zijn café op woensdagavond. Maar mensen hebben volle agenda's! Dus planning! Als we nou eens eenmaal per maand iedere derde woensdag een inloopavond afspreken bij Cafer. Wie zin heeft komt en ontmoet wijkgenoten.

Buurtgenoten drinken en kletsen wat met elkaar, vertellen wat over hun interesses en bezigheden en maken eventueel plannen om met een aantal gelijkgestemden iets te gaan doen. Dat kan alle kanten uitgaan: leesclubje, fotoclubje, filmclubje; kookworkshop, schildercursus, etc. Die activiteiten zelf hoeven dan uiteraard niet gebonden te zijn aan die derde woensdag, maar kunnen onderling worden afgesproken.

De eerste 'derde woensdagen' zijn er om contacten te leggen, ideeën uit te wisselen en plannen te maken. Op termijn kunnen dan misschien nieuwe structurele activiteiten ontstaan. We hebben geen idee of het aanslaat, maar we starten ons culturele wijkcafé (De Derde Woensdag) op woensdag 18 februari om 20.30 bij in café 't Hoekje. We nodigen iedereen die belangstelling heeft van harte uit om binnen te lopen.

Vera van de Waarsenburg
Cleo van der Stap
Henk Wagenaar