[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Concert vooraf

Els Wagenaar verdient een pluim. Een aantal malen per jaar organiseert zij een concert in het kerkje op de Braamberg. Om dit fantastische initiatief wat meer onder de aandacht te brengen, start Craneveer een nieuwe rubriek: Concert Vooraf. In deze eerste aflevering een gesprekje met Theo Helling uit de Händelstraat. Tijdens het concert van 15 februari a.s. begeleidt hij fluitist René Fonville, oud huisarts in Arnhem.

Ook Theo Helling verkeert in gelukkige omstandigheden. Na dertig jaar analisten en apothekersassistenten in opleiding de geheimen van de chemie ontsluierd te hebben, hoeft hij niet meer naar school. Voortaan doet hij alleen maar waar hij zin in heeft. En net als zovele anderen vraagt hij zich dagelijks af hoe hij ooit zijn werk - een volledig lesrooster - erbij heeft kunnen doen.

Theo zit nu onbekommerd uren achter de piano. Al vanaf zijn achtste speelt hij. De lol was in die beginjaren aanmerkelijk minder. Theo moest pianospelen. Zijn ouders vonden dat je je kinderen iets extra's moest mee geven in het leven. En Mevrouw Onderwijzer - zij woont nog steeds op Alteveer - zorgde er als pianolerares wel voor dat er ook flink aan dat ideaal gewerkt werd.

De leerling deed zijn best, maar niet altijd con amore. Alle betrekkelijke onlust verkeerde op het moment dat Vader en Moeder Helling zoonlief op zijn dertiende lieten weten, dat de lessen binnen twee jaar gestaakt zouden worden. Zijn zusjes moesten ook maar eens aan bod komen. Theo Helling: "Toen besefte ik ineens, dat ik dan nog maar twee jaar zou hebben om behoorlijk te kunnen leren spelen. Vanaf dat moment kreeg ik echt groot plezier in het pianospel."

Dat plezier deelt hij al zo'n vijftien jaar met zijn muziekvriend René Fonville. Deze Arnhemmer - oorpronkelijk Limburger - speelt fluit. Eenmaal in de twee weken musiceren ze samen. Het concert in het kerkje op de Braamberg op 15 februari is nochtans een zeldzame gelegenheid dat zij naar buiten treden. Het concert geeft ook een probleem: in het kerkje staat geen piano maar een orgel. Dat is evenwel geen onoverkomelijk euvel. Jarenlang was Theo begeleidend organist van het kerkkoortje dat zijn vader in de dependance van de Heilig Hart kerk in Het Dorp leidde.

Maar het `probleem' dat nu speelt, is de omstandigheid dat er heel veel muziek geschreven is voor piano en fluit, maar dat dat niet het geval is voor orgel en fluit. Maar daar zijn de beide musici heus uitgekomen. Ze zijn stukken voor fluit en piano gaan proberen op het orgel. Zo is er toch een leuk programmaatje uit de bus gekomen. Met heel veel dank aan J.S. Bach.