[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Een Rus in de tuin

Wie herinnert zich het kernwapendebat uit het einde van de vorige eeuw? Met als inzet de kernachtige slogan: Liever een Rus in mijn achtertuin dan een kernraket. Of was het net omgekeerd? Hoe dan ook: we voeren nu hele andere discussies. En wanneer er opeens toch nog een Rus in je achtertuin opduikt, blijkt dat de volijverige wijkagent te zijn. Met in zijn kielzog een reporter en een fotograaf van De Gelderlander.

Onze bromsnor staat een wijkbewoner ongegeneerd te betrappen op diens achteloosheid. Te weten het opengeschoven houden van de schuifpui in de zitkamer. Dat heet dan geen insluiping, maar buurtpreventie. En ook de krant liet een vlammend commentaar op deze actie schieten. Wel werd de buurt heel dunnetjes als een chique wijk getypeerd.

We leven vijftien jaar later echt in andere tijden. Veiligheid heeft een andere lading gekregen. De agent verdient in veler ogen een lintje. In elk geval kun je ook beter een agent in je achtertuin hebben staan, dan een op het laminaat in je slaapkamer. Hetgeen zo'n vijftien jaar geleden -na horen zeggen- ook niet ongebruikelijk was.

De politie is actief. Daar mag je in 2004 geen lelijke dingen over zeggen. En de hele buurt leeft mee wanneer op zondagmiddag -ook nog nooit vertoond- een opzienbarende snelheids- en alcoholcontrole in de wijk wordt uitgevoerd. Met als plaats van opbrenging ons eigen Place de la Bastille, het Beethovenpleintje. Ik weet het van de hond van mijn buren: heel wat honden werden die middag extra uitgelaten door hun bazen en bazinnen. En dat was beslist geen buurtpreventie.

Nog een geluk dat die alcoholcontrole niet op Palmzondag werd uitgevoerd. Dan zou het helemaal raak geweest zijn. Het succesvolle eieren zoeken in het Openluchtmuseum had een onbedoelde komische noot. Menig paasei bleek met alcohol gevuld. Pech voor de kindjes, een meevaller voor de begeleidende ouders. Maar die kwamen later op de dag wel hun zondagse portie patat op het Beethovenpleintje scoren. Met de auto. Volgeladen als een paasei. Goed dat er toen geen politie was.

Kate Luyster -Vink