[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Een passie voor de Hulpdienst Noord/West

"Ik vond het wel moeilijk om te bellen. Ik moest eerst wel een drempel over. Het is namelijk niet gemakkelijk om te moeten toegeven dat je het zelf even niet meer kunt. Maar wat heerlijk dat je er bent". Deze opmerking krijgen de vrijwilligers regelmatig te horen bij binnenkomst bij de hulpvrager. "Het kan voor een oudere wijkbewoner een hele stap zijn geweest om de hulp in te roepen van de Hulpdienst," beamen Els Reith en Lucie de With. Beiden zijn coördinatoren voor de Hulpdienst Noord/West, waar Alteveer en Cranevelt onder vallen.

Els heeft als vrijwilligster de oprichting van de Hulpdienst in 1980 meegemaakt. Toen heette de Hulpdienst Noord/West nog Hulpdienst Alteveer-Cranevelt. Maar mensen noemen het gewoon de Hulpdienst. Sinds 1984 is Els Alteveerse coördinator van de Hulpdienst. Lucie coördineert Cranevelt. Zij is in 1984 als vrijwilligster begonnen. Samen met de wijkbewoners Carien Kromhout (voorzitter), Wil Kwadijk (penningmeester en coördinator autovervoer), Mien Schuurman (commissielid) en Riet Eijsink (secretaris) vormen ze de begeleidingscommissie van de Hulpdienst Noord/West. Met zijn zessen hebben zij de hand in het reilen en zeilen van de Hulpdienst in de wijken Alteveer en Cranevelt.

Het Algemene Meldpunt (waar naast de Hulpdienst Noord/West negen andere organisaties op het gebied van vrijwillige Hulpdiensten bij zijn aangesloten) zorgt ervoor dat de vragen om kortdurende hulp bij "onze" twee coördinatoren terechtkomen. Met passie zorgen beide dames dan voor de vrijwillige hulptroepen.

Door de jaren heen hebben zij allerhande hulpvragen behandeld. Zoals bijvoorbeeld een mevrouw die graag "met psychische begeleiding naar de tandarts" wilde. Of een mevrouw die graag een vrijwilliger wilde, die voor haar streek en het huis stofzuigde. Dit in afwachting van professionele hulp. Want de inzet van de Hulpdienst moet van korte duur blijven. Dat is een principe. Maar de hulpverlening strekt zich evengoed ook uit tot het doen van boodschappen voor een zieke, een hond uitlaten, een klusje klaren in huis, de tuin bijhouden of autovervoer naar het ziekenhuis.

Uit een bestand van vrijwilligers uit de wijk zoeken Els en Lucie de juiste vrijwilliger om de klus te klaren. Lucie de With: "Soms heb je met één telefoontje al een vrijwilliger te pakken die kan helpen. Een andere keer moet ik vijf telefoontjes plegen voordat ik iemand vind. Het is daarom wel fijn als er genoeg vrijwilligers zijn, omdat niet iedereen zomaar kan als je belt. Een vrijwilliger mag overigens gewoon nee zeggen als het niet uitkomt". En Els Reith vult aan: "We hebben momenteel 32 vrijwilligers variërend van 30 tot 80 jaar oud". Eén keer per jaar houdt de Hulpdienst een koffieochtend voor de vrijwilligers om alle ervaringen met elkaar te delen."

De hulpdienst zou best nog wel meer enthousiaste vrijwilligers uit de buurt erbij willen hebben. Mensen dus die het leuk vinden om een mede-wijkbewoner te helpen. Gemiddeld wordt een vrijwilliger drie keer per jaar gebeld. Maar Els en Lucie hopen echt dat als mensen kortdurende hulp nodig hebben, en er is geen hulp in de buurt is, niet schromen om het Meldpunt te bellen. De vrijwilligers doen het graag en met heel veel plezier!

Het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp Arnhem, telefoon 3703540, op werkdagen tussen 9.30-11.30 uur. Mocht u meer informatie willen over de Hulpdienst Noord/West dan kunt u bellen met Els Reith en Lucie de With (4424439).

(In een volgend nummer van Craneveer: een interview met wijkbewoonster Monique Steenkamer, zij is voorzitter van de afdeling Alteveer-Cranevelt van de Stichting De Zonnebloem).