[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Gierzwaluw

Omdat mijn lieve buur, aan wie ik het pennetje door zou geven, het even af moest laten weten, nog maar eens een bijdrage van Cattepoel 101.

Vorige week had ik een gesprekje met een gedreven vogelliefhebber. Hij maakt zich met name druk over de gierzwaluw. Deze vogel is ook in de zomer in onze wijken te zien. Deze man wist er veel van. Heel veel. Ik weet er nu een beetje van, een heel klein beetje.

Wist u bijvoorbeeld dat de jonge zwaluw wanneer hij uitvliegt in een glijvlucht naar beneden komt, door blijft vliegen en twee jaar lang niet op de grond komt? Doet alles in de lucht, alles... dat is toch heel bijzonder.

Deze man zet nestkastjes uit, trekt het veld in en vergadert met andere vogelaars. Ik zou daar absoluut geen zin in hebben. Erger nog, ik moet er niet aan denken. Maar dit is wel heel nuttig werk en omdat ik dat besef ben ik deze man erg dankbaar. Want hij doet dat ook een beetje voor, namens mij.

Aan de andere kant heeft hij vast geen zin of tijd om twee maal per week een alleenstaande oude dame te bezoeken met de daaraan klevende hand en span diensten. Het voert wat ver te zeggen dat ik dat namens hem doe. Voert dat te ver?

Het leven van de gierzwaluw kan me nou niet echt veel schelen, maar als hij een enkele keer langs "giert" in de zomer, geeft me dat wel een gelukkig gevoel. Ik bedoel maar, hij moet wel blijven gieren. Zonder deze gierzwaluw-heren zal ik maar zeggen is het niet ondenkbaar dat hij vertrekt en niet terugkomt.

Kortom: als eenieder nou dat doet wat hem ligt en wat hij graag doet, komen we een heel eind. Op Alteveer, in Arnhem, in Nederland, enz.

Nynke Otten