[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

[bijdrage van de Wijkraad]

Overeenkomst met Rijnstate dichterbij

Zoals bekend is er al vele jaren overlast bij de omwonenden van laad- en losactiviteiten van ziekenhuis Rijnstate en in het bijzonder van de keuken Multi Cuisine.

Na vele jaren procederen is vorig jaar, onder druk van de gemeenteraad, een (hernieuwd) overleg (het z.g. Goede-Buren-Overleg) gestart tussen Rijnstate, gemeente en omwonenden. Gaandeweg dat overleg is er duidelijk meer begrip ontstaan, bij zowel ziekenhuis als gemeente, voor de aanwezige overlast. Ook is het niet de bedoeling van de omwonenden om Rijnstate het moeilijk te maken om te functioneren. Maar een op economische grondslagen gedreven keuken ten koste van de omwonenden is niet acceptabel. Inmiddels heeft het overleg tot een concept overeenkomst geleid, die behandeld is in de raadscommissie Economie en Ecologie.

De omwonenden wilden in het convenant met het ziekenhuis een arbitragecommissie in het leven roepen als er in de toekomst, rond maatregelen tegen overlast bij uitbreiding, geen overeenstemming gevonden kan worden. Wethouder Chris de Ronde heeft als (nood)oplossing de 'arbitragetaak' nu bij de gemeenteraad gelegd. Dit door voor te stellen in het bestemmingsplan een zogenaamde milieuparagraaf op te nemen, wat tot op heden nog niet in een bestemmingsplan voorgekomen is (bij de gemeente Arnhem althans). In het toekomstige bestemmingsplan wordt opgenomen dat het om een 'rustige woonwijk van een stad' betreft en de daarbij behorende geluidswaarden worden daarbij opgenomen. Als het ziekenhuis ooit bij de aanvraag van een nieuwe milieuvergunning boven deze geluidsnormen uit zou willen komen (tegen de wil van de omwonenden), dan moet het bestemmingsplan aangepast worden en daarover beslist de gemeenteraad.

Het is wat de omwonenden betreft niet de meest wenselijk oplossing ingeval er een impasse zou ontstaan bij het periodieke overleg tussen omwonenden en Rijnstate. Maar wel een 'haalbare' en acceptabele oplossing. Uitgangspunt daarbij is dat het niet nodig zal zijn, wat, gezien de huidige verbeterde verstandhouding, ook de verwachting is. Na het zomerreces moet de raadscommissie Ruimtelijke Ordening zich er nog over uitspreken, maar de verwachting is dat die ook positief zal zijn. Dan staat niets meer in de weg om de jarenlange slepende onenigheid tussen Rijnstate en gemeente aan de ene kant en de omwonenden aan de andere kant, positief af te ronden.

Naast de nieuwe milieuvergunning, met strengere normen en aanvullende maatregelen tegen piekgeluiden van laden en lossen plus aanpassing aan het ketelhuis, zal er dan ook een nieuwe overeenkomst zijn.

In het volgend overzicht geven we een verkorte weergave van de eerste vier punten uit deze overeenkomst. Het geheel is op de wijkwebsite na te lezen.

  1. Zowel bewoners als Alysis Zorggroep/Rijnstate treden periodiek met elkaar in overleg; de eerste keer binnen zes maanden na tekening convenant, daarna minimaal één maal per jaar.
  2. Over voorstellen voor wijzigingen in het bestemmingsplan of milieuvergunningen door AZ/Rijnstate, zal vooraf overleg plaatsvinden met omwonenden.
  3. Aan- en afvoer door leveranciers van Multi Cuisine zal via de Apeldoornseweg (afslag Arnhem-Noord) moeten plaatsvinden.
  4. AZ/Rijnstate zal de buren informeren hoe en waar zij klachten over hinderbeleving kunnen deponeren.
WS