[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Sentimental journey

Brieven van lezers ontvangen is leuk. Dat verzeker ik u. Maar een brief met ook nog de uitnodiging om terug te keren naar historische gronden, is absoluut een verrassing. In zijn reactie op mijn laatste stukje over Schoolmeesters in de wijk opent Willem Noppers desgewenst de deur van De Stijgbeugel aan de Hommelsweg. Eertijds was daar mijn lagere school (School 19) gevestigd. Willem Noppers zat er in mijn schooljaren een paar klassen lager. Maar hij heeft het gebracht tot directeur van De Stijgbeugel. Of wij als oud-leerlingen van School 19 of 10 zin hebben om een keer terug te gaan naar school?!!! Dat is vast niet tegen dovemansoren gezegd. U leest in onderstaande brief (Schoolmeesters 1) hoe u zich kunt aanmelden. (Of mag je als oud-leerlingen onder elkaar tegenwoordig nog wel jullie zeggen). Mailen!

Maar eerst wil ik nog even andere post met u doornemen. De heer Bob Muller van de Cattepoelseweg komt ten tweede male nog even terug op de aflevering over de winkeliers op het `Beethovenpleintje, vroege jaren vijftig ' (november-nummer 2002).

In zijn eerste reactie (februari-nummer 2003) meldde hij dat op huisnummer 62 al vóór 1940 een kapsalon gevestigd was van een Duitse dame. Ik vond dat een mysterieuze toevoeging en riep Bob Muller op om een nadere toelichting te geven. Hij reageerde heel kordaat dat er met die mevrouw absoluut niets aan de hand was. Zij was een bijzonder aardige vrouw!

En nu ik toch terug ben op die winkeliers van weleer, rust op mij ook nog de verplichting om een andere, anonieme briefschrijver recht te doen. De redactie van Craneveer had mij zijn brief gestuurd zonder nu ook de envelop waarin zij verstuurd was, mee te zenden. Die schrijver blijkt als kenner een autoriteit: Pim Bosma. Net als Willem Noppers is hij de zoon van een van de winkeliers. Maar nu een zoon, die in de voetssporen van zijn vader Kruidenier Bosma trad en de zaak van zijn ouders nog jaren heeft voortgezet.

Zoals beloofd volgen hieronder nu (twee) lezersbrieven.
Met dank en groeten uit Brabant,
Remmer Boelmans

Schoolmeesters (1)

Als rasalteveerder, zoon van een van de winkeliers, als huidige bewoner aan de Cattepoelseweg én als directeur van De Stijgbeugel, jawel: in het gebouw van School 10 en 19; heb ik heel wat herinneringen aan de tijd die de heer Boelmans beschrijft.

Ik ben van '47 en heb als Alteveerder mijn schooltijd doorgebracht op school 19. Daar was meneer Berends hoofd, Nusink een soort adjunct en dan waren er nog Gerritsen, juffrouw Witvoet, en juffrouw Jonkers. Van de benedenschool was inderdaad de heer Doornebal hoofd, hij reed een, volgens mij, Borgward cabrio, met daarin zijn vrouw met geverfde haren.

Na het vertrek van beide lagere scholen, kwam de Tilanus Mavo in het gebouw. In 1979 werd het gebouw betrokken door De Stijgbeugel, een school voor voortgezet onderwijs aan jongeren met hoor-, spraak- en/of taalproblemen. Aangezien ik directeur ben van genoemde school, wil ik oud-leerlingen wel in de gelegenheid stellen om een sentimental journey door het gebouw te maken als zij daar prijs op stellen.

Geïnteresseerden kunnen daartoe mailen met ondergetekende.
Willem Noppers

Schoolmeesters (2)

Uw Brabantse auteur van het stukje geschiedenis van Alteveer, wilde de pennen in beweging krijgen met het stukje over leraren aan het voortgezet onderwijs die in de jaren vijftig op Alteveer gewoond hebben.Gelukt! Ik mis in de opsomming de naam van de heer J. v.d. Kamp. Hij was leraar aan de Mulo Paterstraat (verschillende vaken, onder meer Duits, Handelswetenschappen, Biologie en Aardrijkskunde) en later aan de Tilanus Mavo aan de Hommelseweg (leraar Duits). Hij heeft aan de Cattepoelseweg gewoond vanaf 1943 tot aan zijn overlijden in 2001.

Naar mijn mening hoort hij zeker in het rijtje van oud-Alteveerse leraren thuis. Ik denk ook dat er zeker mensen (ouders en oud-leerlingen zijn die goede herinneringen aan hem hebben.

Ik hoop dat het voornemen om `het Craneveertje' ook op internet te zetten, doorgang zal vinden; vanaf nu zal dat voor mij een goede manier zijn om contact te houden met de wijk van mijn jeugd.

Met vriendelijke groet,
Harriët van der Kamp

(PS Remmer Boelmans: Er schieten mij door deze brief nog twee oud-leraren die aan het Mulo-onderwijs verbonden waren, te binnen: de heer De Ponti eveneens van de Cattepoelseweg en de heer van Mossevelde van de Beethovenlaan. Beiden waren eind Jaren Vijftig wel met pensioen, naar ik meen).