[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Geef de pen door..

Craneveer biedt dit seizoen een estafetterubriek. In ons vorige nummer gaf Sonja Boesveld (de Moeder van de Buurtrommelmarkten) de pen door aan Herman Wegdam.

Wie Herman zegt, ziet dan ook Lies. Het fameuze Banketpaar Herman en Lies op het Beethovenpleintje. Op hun tijd de vader en moeder voor elke klant. Al konden velen onder hen naar leeftijd gerekend de vader of moeder (meestal de moeder) van Herman of Lies zijn.

Als Tukkers kwamen wij in 1961 met zijn tweeën naar Arnhem. We namen de brood- en banketbakkerij van de familie Hensbergen over. In het begin kenden wij hier niemand en dat was best een moeilijke tijd. Om de buurt en de mensen beter te leren kennen, ben ik eerst gaan voetballen bij VDZ, Ook werd ik lid van het kerkkoor. Al vrij snel kwamen er ook kinderen. Eerst Monique, daarna Muriel en Petra. Brood bakken hebben we niet lang gedaan. Na korte tijd gingen we over op alleen banket en betrokken we het brood bij anderen.

Ik herinner me nog heel goed de eerste kerst in Arnhem. Om tien uur 's avonds waren we eindelijk klaar met alle bestellingen. Tenminste: dat dachten we. Want ineens kwamen we er achter dat we nog een volgeschreven papier met bestellingen waren vergeten! Dus gingen de ovens weer aan en konden we weer aan de bak. Om middernacht zijn we evengoed naar de Nachtmis gegaan. En daar schoten de mensen ons direct aan. `Waar blijft toch die bestelling?' Gelukkig kon ik ze gerust stellen. Die kwamen heus. Alleen een dag later!

Na de eerste moeilijke jaren gingen we ons steeds beter thuis voelen op Alteveer. En nog stéeds wonen we met veel plezier boven onze oude winkel. Die is inmiddels wel veranderd in een drogisterij. De afgelopen veertig jaar hebben we veel meegemaakt op het plein. Er werd altijd wel wat georganiseerd: braderieën, het inhalen van Sinterklaas enzovoorts.

Toch kwam er het moment dat we onze zaak moesten beëindigen. De laatste zaterdag was er één om nooit te vergeten. Talloze vroegere en huidige klanten kwamen van overal vandaan om ons nog één keer de hand te drukken. Volledig onverwacht werden we ook nog toe gespeeld door een aantal dweilorkesten, die voor een spontaan feestje op het plein zorgden.

Nadat we de banketbakkerij hadden beëindigd, hebben we veel genoten van onze vrije tijd. Zo hadden we de tijd voor vakanties naar landen waar we nog nooit waren geweest. Zoals Portugal, Turkije en Frankrijk. Maar de ruimte in dit blad is beperkt. Daarom stop ik er mee. Op mijn beurt geef ik de pen door aan Gerrit Minnen. U kent hem vast wel als de aan huis-bezorger van apotheek Biermasz. Vele jaren doolt hij rond over Alteveer en Cranevelt. Hij heeft vast en zeker veel te vertellen.

Herman Wegdam

p.s. Lies en Herman Wegdam wensen de lezers het beste toe. Met veel gezondheid. Ach, we komen elkaar vast nog wel eens op het pleintje tegen.