[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Inleiding

Elk jaar is er een paddentrek. In het voorjaar trekken de padden van hun overwinteringsgebied naar hun voortplantingswater. Voor Arnhem is dit op een aantal plekken bekend. Bij de Huissense dijk zijn maatregelen getroffen in de vorm van afsluiten, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Bij de Erasmussingel is een vast geleidingssysteem met een tunnel aangelegd.

Aanleiding

In de afgelopen 2 jaar werden in de periode van de paddentrek (rond maart) grote aantallen padden doodgereden op Deelense weg en de Cattepoelseweg (Bron: Werkgroep Cranevelt/ Alteveer). Dit werd eind 2001 door de Werkgroep aan de gemeente doorgegeven.

Het gaat hier om de gewone pad (Bufo bufo) (informatie: Gemeente Arnhem, afd. Bossen en Parken). Het exacte aantal is niet bekend. De Werkgroep Cranevelt/ Alteveer zegt dat het jaarlijks om enkele honderden padden gaat. Dierenpark Burgers Zoo heeft dit bevestigd.

De Gemeente dienst Stadsbeheer en de Provincie dienst Wegen, Verkeer en vervoer waren bereid dit jaar in de periode van de paddentrek de nodige maatregelen te treffen om verdere slachtoffers te voorkomen. Omdat er weinig tijd was om iets te regelen, is voor een relatiefmakkelijk te regelen flexibele oplossing gekozen. In de toekomst wordt bekeken met welke maatregelen we dit verder op kunnen pakken.

Probleemstelling

Uitgaande van de leefwijze van de gewone pad is het noodzakelijk om tijdens de voorjaarstrek dit jaar maatregelen te treffen om de padden veilig de Cattepoelse weg en de Deelense weg over te laten steken. De Gemeente, de Provincie, IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie en Dierenpark Burgers Zoo hebben dit gezamenlijk opgepakt in de vorm van het plaatsen van amfibieënschermen.

Doel

Een veilige oversteek van de padden tijdens hun trektocht van de bossen rondom Burgers Zoo naar de poelen in Burgers Zoo.

Leeswijzer

In deze rapportage een totaal beeld gegeven van operatie paddentrek nabij Burgers Zoo. In hoofdstuk 2 wordt aangegeven hoe we het hebben aangepakt en welke acties door wie zijn ondernomen. Hoofdstuk 3 geeft de resultaten van de overzetactie. Met antwoorden op de volgende vragen: Waar en hoeveel amfibieën zijn er overgezet? Wanneer was er een trektocht? In hoofdstuk 4 wordt de overzetactie geëvalueerd en geeft de bevinden voor dit jaar worden. Hoofdstuk 5 geeft conclusies en aanbevelingen voor het volgende jaar en de komende jaren. Ook worden aanbevelingen voor andere locaties gedaan.

Volgende pagina: Aanpak >>>