[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Evaluatie

Algemeen kan er worden gezet dat de overzetactie een succes was. Toch zijn er enkele punten minder goed gegaan. In dit hoofdstuk worden de bevindingen van dit jaar geformuleerd.

Voorbereiding

De moeilijkheid bij de voorbereiding is de onzekerheid omtrent de start van de paddentrek. Deze is namelijk sterk afhankelijk van het weer. Het is daarom van belang de weersverwachtingen goed in de gaten te houden en de RAVON desgewenst te vragen naar hun bevindingen over de start.

Plaatsing

De plaatsing van de schermen en de borden heeft geen problemen opgeleverd. Het heeft alleen veel tijd gekost.

Overzetactie

De maatregelen zijn voldoende geweest om de overzetactie van amfibieën tot een succes te laten zijn. Vrijwel alle amfibieën zijn door de schermen opgevangen en in de emmers beland.

Het is niet bekend of de borden het verkeer minder hard heeft doen rijden. Wel is bekend dat er verder geen problemen (hinderlijke situatie voor de vrijwilligers) zijn veroorzaakt door het verkeer.

Enige minpunten zijn de gestolen emmers en de gestolen onderborden. Hiervoor moeten oplossingen gezocht worden.

Vrijwilligers

De vrijwilligers hebben de overzetactie positief ervaren. Ze konden de amfibieën makkelijk de weg overzetten en hebben op de situatieschets (A4-tje) met de vakken en nummering gebruikt om de aantallen, soorten en locatie in het veld te noteren.

Afbreken

Het afbreken van de schermen heeft weinig tijd in beslag genomen. We hebben er voor gekozen om het scherm te laten staan en alleen op enkele plekken de palen met het scherm omhoog te zetten. Hierdoor kunnen de padden zonder belemmeringen weer terug het overwinteringsgebied. Tevens nemen we ons ze voor volgend jaar veel werk uit handen omdat allen de palen hoeven terug gezet te worden.

Aandachtspunt is dat er bij het beheer van de weg en berm de schermen niet beschadigd worden.

Publiciteit

Eind februari heeft de gemeente een persbericht en een koerierbericht naar de verschillende lokale pers gestuurd. Op 27 februari heeft er in de Koerier het bericht gestaan over de start van de paddentrek en de maatregelen die we hebben genomen (zie bijlage 1). De lokale pers heeft daarvoor al gereageerd. Hieronder een overzicht.

       Eerste reactie      Actie      Uitzending of
Plaatsing krant
RTL5 25 februari 2002 Aanwezig bij plaatsing en een overzetactie  
TV Gelderland 25 februari 2002 Aanwezig bij plaatsing en een overzetactie 6 maart 2002
Kabelkrant Lokaal plus TV 25 februari 2002 Aanwezig bij plaatsing met fotograaf  
De Gelderlander 25 februari 2002 Aanwezig bij plaatsing 5 maart 2002
Stadsomroep 26 februari 2002 Telefonisch interview, live 5 maart 2002
Telefonisch interview, opname 7 maart 2002

De paddenactie heeft veel aandacht van de pers gekregen en werd positief ervaren. De overzetactie is over het algemeen goed in beeld gebracht. Enige minpunt is dat de vrijwilligers van het IVN weinig in beeld zijn geweest. Hoewel we geen grip hebben op wat de pers schrijft of uitzend willen we volgend jaar toch proberen hier meer aandacht aan te besteden.

Tijdens de overzetactie zijn vrijwilligers door enkele voorbijgangers aangesproken. De vrijwilligers hebben hun ter woord gestaan en de voorbijgangers reageerde positief.

Aan het eind van de padden overzetactie heeft de gemeente een bericht naar de Koerier gestuurd. Dit bericht met de resultaten heeft 8 mei in de Koerier gestaan (zie bijlage 3).

Kosten

     Gemeente Arnhem: € 1.400,= aanschaf schermen
€ 4.000,= interne kosten
totaal:
€ 5.400,=
+
Provincie Gelderland: € 1.433,=  
Burgers Zoo: € 3.000.=  

Volgende pagina: Conclusies >>>