[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Bijlage 1: Persbericht resultaten

Dankzij helpende handen een succesvolle paddentrek

De paddentrek is ten einden. De overzetactie van de padden over de Deelenseweg en de Cattepoelseweg was een groot succes. De gemeente Arnhem, de provincie Gelderland, Dierenpark Burgers Zoo' hebben aan het begin van de paddentrek maatregelen getroffen om de padden tegen te houden. Vrijwilligers van het IVN Vereniging voor natuur en milieu educatie hebben 3.257 amfibieën veilig de wegen overgezet.

Nachtdier

De afgelopen twee jaar trokken massaal padden naar de poelen en waterpartijen in Burgers Zoo om hier te paaien en hun eieren af te zetten. De padden trekken 's nachts van de bossen uit de omgeving over de Cattepoelseweg en de Deelenseweg. Deze trek is afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid gedurende de nacht. Pas bij een nachttemperatuur van boven de 5&grad;C beginnen de padden te trekken en tijdens vochtige nachten is de trek veel sterker dan in nachten met een lage vochtigheid.

Betrokken

Na de meldingen van afgelopen 2 jaar is een plan gemaakt de padden bij deze tocht te beschermen. De gemeente, de provincie Gelderland, Dierenpark Burgers Zoo en vrijwilligers van het IVN hebben maatregelen getroffen om de amfibieën veilig de weg over te laten steken.

Vrijwilligers

Begin maart zijn de schermen en waarschuwingsborden geplaatst, waarna de vrijwilliger van IVN Vereniging voor natuur en milieu educatie begonnen zijn met de overzetactie. Elke morgen zijn de emmers door vrijwilligers van het IVN afdeling Arnhem gecontroleerd en zijn de padden aan de andere kant van beide wegen in de bosrand gezet. Van hier konden ze veilig doorlopen naar hun paaiplaatsen.

De vrijwilligers hebben bijgehouden waar en hoeveel padden zijn overgezet. In totaal zijn er 3.257 amfibieën overgezet. Er zijn naast de 2.976 gewone padden ook 292 bruine kikkers in de emmers aangetroffen.

Uit de vangsten in de verschillende nachten blijkt dat er 3 duidelijk piekperiode van de paddentrek zijn geweest. In deze periode trokken de padden voornamelijk het noordelijk deel van de Cattepoelseweg en de Deelense weg over.

Een groot succes

Op 9 april zijn de emmers verwijderd en zijn de netten omhoog gehaald zodat de padden, die na de paai naar de bossen terugkeren, niet door de netten worden tegengehouden. Ze moeten nu weer de wegen oversteken, maar deze terugkeer is niet massaal en duurt enkele maanden.

De overzetactie was een groot succes. Met de betrokkenen wordt de overzetactie geëvalueerd om volgend jaar met nog meer slagkracht de overzetactie de helpende hand te bieden.

Volgende pagina: Kaft >>>