[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Conclusies

Het doel van de overzetactie was een veilige oversteek van de padden tijdens hun trektocht van de bossen rondom Burgers Zoo naar de poelen in Burgers Zoo. Voor dit jaar is dat gelukt. Om dit het volgend jaar en de komende jaren weer zo'n succes te laten zijn wordt in dit hoofdstuk ingegaan op de maatregelen voor de komende jaren. Verder zal kort aangegeven worden wat te doen met andere bekende locaties waar padden trekken.

Aanbevelingen voor het volgend jaar

Wegens succes van de overzetactie en omdat de volgende actie minder tijd en geld gaat kosten, zal volgend jaar de overzetactie op dezelfde manier worden herhaald.

Omdat uit de resultaten blijkt dat de paddentrek vrijwel over het gehele traject plaatsvindt, moeten de schermen over het gehele traject worden geplaatst. Het plaatsen van de schermen zal minder tijd en geld gaan kosten, omdat er alleen enkele palen omlaag gezet hoeven te worden. Voor het verdere verloop van de overzetactie zal het plan van aanpak van dit jaar worden gebruikt.

Het dient de aanbeveling de overzetactie in zijn huidige vorm enkele jaren door te zetten, zodat een duidelijk beeld ontstaat van de trek van de amfibieën. Door deze herhaling is een goed beeld te krijgen of de maatregelen van invloed zijn op de populatie: populatieschommelingen, trend en beperkende factor. Verder krijgen we inzicht in wat voor de amfibieën de beste treknachten zijn.

Aandachtspunten bij de paddentrek

  • Tijdens het legen van de emmers de volgende punten noteren:
  • Welke soorten in de emmers terechtkomen.
  • Aantallen per soort.
  • Op welke locaties (vak met nummering) de soorten in de emmers zaten.
  • Om het begin van de paddentrek te bepalen zal dhr. Koops de weersverwachtingen goed in de gaten houden en zal de gemeente de RAVON desgewenst vragen naar hun bevindingen over de start.
  • Een aantal emmers zijn gestolen. Om de kans te verkleinen dat emmers worden gestolen, moeten er volgende keer gaten (doorsnede 3 mm) in de emmers worden gemaakt. Dit heeft tevens als voordeel dat er geen regenwater in de emmers blijft staan.
  • De onderborden `Paddentrek!' zijn gestolen. Een oplossing is nog niet gevonden.
  • Het volgende jaar zal dhr. Koops de temperatuur per dag controleren en opschrijven. Hierdoor krijgen we een beter beeld van de temperatuur ter plekke. (Dit jaar hebben we namelijk de landelijke gemiddelde temperatuur gebruikt.)
  • Om vrijwilligers te werven voor de padden overzetacties komt er voortijdig een oproep in de Koerier.
  • De vrijwilligers moeten eerder worden ingelicht over wanneer er wordt begonnen met de overzetactie. De situatieschets met de vakken zal weer gebruikt worden om de waarnemingen te noteren.
  • De provincie moet zeker 2 weken voor aanvang van de paddentrek geïnformeerd worden. Ze kan dan de borden met `Paddentrek!' op tijd leveren.

Kosten

De kosten voor volgend jaar zullen beduidend lager liggen dan dit jaar. er hoeven geen schermen meer worden aangeschaft en de schermen blijven het gehele jaar staan zodat deze niet meer hoeven te worden neergezet. Wel zal de provincie nieuwe borden moeten bestellen en moeten plaatsen.

Het plan van aanpak en de aandachtspunten zijn verwerkt in het volgende schema over het algemene plan van aanpak.

Actie Door Wanneer
Voor de paddentrek
Provincie informeren over de paddentrek Gemeente Arnhem, Milieu 1 februari
IVN informeren over de paddentrek Gemeente Arnhem 1 februari
Vrijwilligers werven door oproep in Koerier IVN Afdeling Arnhem Vanaf 1 februari
Weersverwachtingen bijhouden om begin paddentrek te schatten Gemeente Arnhem, Milieu Half februari - begin paddentrek
Bij RAVON nagaan wanneer paddentrek begint Gemeente Arnhem, Milieu Half februari - begin paddentrek
Checken amfibieën slachtoffers Deelense weg en Cattepoelse weg Gemeente Arnhem, Bossen & Parken Half februari - begin paddentrek
Voorbereidingen maatregelen (o.a. gaten in emmers boren) Gemeente Arnhem, Bossen & Parken Half februari - begin paddentrek
Voorbereiding en werkwijze doornemen met IVN Vrijwilligers IVN Afdeling Arnhem en Gemeente Arnhem Eind februari 2002
Persbericht uit naar Koerier, Wijkblad Cranevelt / Alteveer en Gelderlander en bericht op internet. bijlage 1 Gemeente Arnhem Eind februari 2002
Bericht op Internet (o.a. begin paddentrek aankondigen en resultaten vorig jaar) Gemeente Arnhem Eind februari 2002
Schermen en borden plaatsten Gemeente Arnhem, Bossen & Parken en Provincie 3 dagen voor begin paddentrek
Tijdens de paddentrek
Bijhouden weer KNMI (temperatuur en neerslag) bijlage 2 Gemeente Arnhem Tijdens paddentrek
Bijhouden temperatuur IVN afdeling Arnhem Tijdens paddentrek
Elke dag tussen 07:30 en 08:30 uur de emmers legen, om de padden over te zetten (volgens werkwijze) IVN afdeling Arnhem Tijdens paddentrek
Na de paddentrek
Schermen en borden weghalen Gemeente Arnhem, Bossen & Parken en Provincie Einde paddentrek
Rapportage resultaten IVN afdeling Arnhem Einde paddentrek
Dankbrief naar IVN Afdeling Arnhem en Burgers Zoo Gemeente Arnhem Einde paddentrek
Persbericht resultaten in Koerier en bericht op internet. bijlage 3 Gemeente Arnhem Einde paddentrek
Evaluatie overleg Gemeente Arnhem en IVN Afdeling Arnhem Einde paddentrek
Rapportage totaalbeeld met evaluatie Gemeente Arnhem en IVN Afdeling Arnhem Einde paddentrek

Aanbevelingen voor de langere termijn

De overzetactie zal dus in de huidige vorm een paar jaar kunnen doorgaan. Op de langere termijn moeten worden bekeken of er geen andere minder arbeidsintensief mogelijkheden zijn.

Een eerder besproken alternatief om de wegen af te zetten is i.v.m. de praktische haalbaarheid niet mogelijk. Een tunnel behoort wel tot de mogelijkheid, maar erg kostbaar.

Het verdient de aandacht om de huidige ontwikkelingen omtrent het transferium noord te volgen. Daarbij speelt het idee de Deelenseweg en misschien de Cattepoelseweg af te sluit. Hierdoor zal de barrière werking van de weg(en) opgeheven zijn en hoeven er geen maatregelen meer worden genomen.

Aanbevelingen voor andere locaties

Er zijn twee meldingen van bewoners binnengekomen. De eerste melding betrof een zichtwaarneming van vorig jaar van tientallen kleine padjes op de Huissensestraat onder het viaduct Pley route. De tweede betrof een zichtwaarneming van dit jaar van tientallen padden op de Kempenbergerweg, tussen Strolaan en station Mansoer.

Tijdens de paddentrek is op 19 maart 2002 een aantal locaties bekeken. Dit gaf het volgende resultaat.

  • Huissensestraat onder viaduct Pley route: 2 doodgereden padden onder viaduct. Padden trekken waarschijnlijk van ruigte in omgeving naar watergang nabij pompstation.
  • Huissensedijk: 3 doodgereden padden iets ten oosten van de paal in de weg (paal was omlaag). Padden trekken van ruigtestrook oostelijk van boerderij naar moerasgebied.
  • Bakenhofweg, ten oosten van sporthal: 2 doodgereden padden. Padden trekken van zuid naar noord, van ruigte bij sportcomplex naar watergang.

Aandachtspunten

  • De locatie Kempenbergerweg zal volgend jaar na een goede treknacht op padden gecontroleerd worden. Daarna zal er bekeken moeten worden of het hier ook noodzakelijk is om maatregelen te treffen.
  • Voor de andere locaties geldt op dit moment dat er geen maatregelen worden getroffen, omdat er maar weinig slachtoffers zijn.

Volgende pagina: Bijlage 1 >>>