[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Bijlage 1: Persbericht start

Gemeente vraagt uw aandacht voor de paddentrek

Begin maart trekt een groot aantal padden richting de poelen in Burgers Zoo. Tijdens deze tocht pogen ze de Cattepoelseweg en de Deelenseweg over te steken waarbij een groot aantal padden helaas het leven laat. Om te voorkomen dat de beschermde pad wordt overreden door auto's hebben de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en Dierenpark Burgers Zoo' besloten om begin maart amfibieënschermen te plaatsen.

Niet storen

Elk jaar weer is er een paddentrek. In het voorjaar trekken de padden van hun overwinteringgebied naar hun voortplantingswater. Op een aantal plekken in Arnhem zijn al maatregelen getroffen om deze dieren niet te storen tijdens hun trektocht, dit bijvoorbeeld in de vorm van het afsluiten van de weg bij de Huissense Dijk (met uitzondering van bestemmingsverkeer) of het aanleggen van tunnels (zoals bij de Erasmussingel).

Poelen

In Burgers Zoo en het bijbehorende Safari park liggen enkele poelen die een geschikte voortplantingsplek vormen voor de gewone pad. Eind februari wordt verwacht dat de eerste padden deze tocht gaan wagen waarna de grote stroom begin maart op gang komt. Gedurende twee weken trekken deze beschermde dieren massaal naar de poelen, waarbij ze de Deelense- en Cattepoelseweg moeten oversteken. Dit jaar heeft de gemeente een melding gehad dat hier al 2 jaar amfibieën in grote getale overreden werden. Wanneer er niets aan gedaan wordt, zal dit dit jaar weer gebeuren. Gemeente, Provincie en Dierenpark slaan daarom de handen ineen om samen dit knelpunt op te pakken.

Schermen

Om de tocht van deze padden, welke plaats vindt van de avondschemering tot de ochtendschemering, zo veilig mogelijk te maken worden er tijdelijk twee speciale amfibieënschermen geplaatst: één aan de westzijde van de Deelenseweg en één aan de oostzijde van de Cattepoelseweg. Wanneer een pad tegen dit scherm aanloopt, volgt hij het scherm. Tegen dit scherm zijn emmers ingegraven, waarin de padden worden opgevangen. Eén keer per dag worden de emmers opgehaald. De opgevangen padden worden aan de andere kant van de weg weer vrijgelaten, waarna ze hun tocht kunnen voortzetten. Om aan te geven dat er schermen zijn geplaatst voor de paddentrek worden 50 km-borden met een onderbord "Paddentrek!" aan het begin en aan het eind van het scherm geplaatst.

Met deze maatregelen hopen we dat de padden dit jaar veilig de wegen kunnen oversteken en er veel minder slachtoffers zullen vallen.

Volgende pagina: Bijlage 2 >>>