[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Convenant Arnhem Noord

[Artikel in wijkblad Craneveer]

Alex van Hooff (Burger's Zoo) en Jan Vaessen (Openluchtmuseum) sluiten zich aan bij GAAN (Groene Alliantie Arnhem Noord) door het tekenen van het convenant.

In 1998 kwam de Gemeente met een plan voor het Buitengebied Arnhem-Noord waarin tot onze verbijstering o.a. een Transferium gepland was op de plaats waar de manege gehuisvest is. Vele protesten volgden. Niet alleen wijkbewoners maar ook natuurorganisaties en andere belanghebbenden protesteerden massaal tegen het aanleggen van een transferium en het voornemen om een hotel te bouwen op de Waterberg. Van daaruit ontstond GAAN (Groene Alliantie Arnhem Noord).

Tijdens de vele gesprekken die volgden ontstonden verschillende alternatieve plannen, prachtig uitgewerkt door Arcadis en Ballast Nedam, de private partijen van GAAN. Ook met de Gemeente is er al jaren overleg om te komen tot een nieuwe aanpak in ruimtelijke ontwikkelingen, waarbij nadrukkelijk naar samenhang wordt gestreefd. Motor van deze aanpak is het principe van "verevening". Dit betekent "opbrengsten van winstgevende ruimtelijke ontwikkelingen worden geïnvesteerd in niet renderende ontwikkelingen". Het gebied ten noorden van Arnhem is bij uitstek geschikt voor een dergelijke aanpak.

In het komende decennium zal een interessante dynamiek zichtbaar worden voor vrijkomende kazerneterreinen en maatschappelijke instellingen en groei van bezoekers van de binnen dit gebied aanwezige dierentuin en openluchtmuseum. Deze ontwikkelingen kunnen leiden ofwel tot achteruitgang van de bestaande hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten van Arnhem-Noord ofwel tot een kwaliteitsimpuls voor dit gebied. GAAN zet nadrukkelijk in op de kwaliteitsimpuls. De Wijkraad is dan ook bijzonder verheugd dat Burgers Zoo en het Openluchtmuseum zich bij dit streven aansluiten.

Wat betekent deze ondertekening concreet voor onze wijken Alteveer en 't Cranevelt.

  1. De parken gaan hun parkeerprobleem oplossen op hun eigen terrein.
  2. Onze wijken geen vermijdbare overlast mogen ondervinden van parkeren c.q. van een te zwaar belaste monumentale Schelmseweg.
  3. De onveilige situatie op de Cattepoelseweg als het gaat om parkeren op drukke dagen op korte termijn moet worden teruggedrongen.
  4. Ook de Cattepoelseweg wordt door partijen gezien als cultuurhistorisch waardevolle weg en zij zullen zich daarom inspannen om deze weg als zodanig aangewezen te krijgen.
  5. Er een "Goede Buren-overleg" zal plaats vinden gericht op samenwerking.

De partijen die zich hebben aangesloten bij GAAN zijn Burgers Zoo, Nederlands Openluchtmuseum, de Gelderse Milieufederatie, de Stichting Kritisch Bosbeheer, Stichting Vrienden van de paardensport rondom de Waterberg, Vereniging Das & Boom, Ballast Nedam, Arcadis Regio B.V. en de Wijkraad Alteveer/'t Cranevelt. Zij streven naar samenwerking met de Gemeente en de Provincie om de huidige en mogelijk nieuwe plannen te realiseren.