Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

[Persbericht, Arnhem 2 juli 2004]

Unieke samenwerking in Arnhem Noord

Burger's Zoo, het Openluchtmuseum en Stichting GAAN gaan willen duurzaam samenwerken op gebied van parkeren en nieuwe mogelijkheden om oude militaire complexen te gebruiken.

Natuurbeschermingsgorganisaties, bewonersgroeperingen en private partijen, verenigd in de Stichting GAAN (Groene Alliantie Arnhem Noord) hebben met Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum een op vrijdag 2 juli 2004 in het Nederlands Openluchtmuseum ondertekent convenant gesloten om de parkeerproblematiek van beide instellingen op te lossen. Tijdens de gesprekken over het parkeren is duidelijk geworden dat de belangen van de partijen op het gebied van natuur en cultuur(historie) parallel lopen.

Tegen deze achtergrond hebben partijen nadrukkelijk gekozen voor een samenwerking op de lange termijn. Het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo gaan samen met de GAAN partners nadenken over nieuwe bestemmingen voor vrijkomende militaire complexen in Arnhem Noord op het gebied van cultuurhistorie, natuureducatie of verblijfsrecreatie. Te denken valt aan bezoekerscentra, collectiedepots of hotels. Dit uiteraard in nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en alle andere betrokkenen.

Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum hebben zich lange tijd ingespannen voor adequate oplossingen van de parkeerproblematiek; daarbij werd aanvankelijk gestreefd naar oplossingen op eigen terrein. Toen die niet haalbaar bleken werden, in nauwe samenspraak met betrokken overheden, plannen ontwikkeld voor een in het landschap ingepaste overdekte parkeergarage, gelegen tussen beide parken.

Nadat partijen jarenlang tegenover elkaar stonden inzake de mogelijke aanleg van dit transferium op de Cattepoelseweg bleek uit recente gesprekken dat het wel degelijk mogelijk is om de parkeerproblemen op te lossen op eigen terrein. Het Nederlands Openluchtmuseum kan daartoe uitbreiden richting het zogenaamde "Reigersbosje" en Burgers' Zoo kan uitbreiden op eigen terrein met ca 500 plaatsen (mogelijk meerlaags om bomen te sparen). Omdat deze plannen snel te realiseren zijn, kan het gevaarlijke parkeren op de Cattepoelseweg op korte termijn sterk wordt gereduceerd. Voor GAAN is belangrijk dat het Centraal Veluws Natuurgebied niet wordt belast met een enorme faciliteit als een transferium en dat overlast in de wijken Cranevelt en Alteveer beperkt blijft.

Indien er in het buitengebied bomen moeten wijken (omgekapt moeten worden), moet dit op een andere plaats gecompenseerd worden. Als compensatie voor de met de hiervoor genoemde parkeerplannen gepaard gaande kap van bomen stellen de partijen onder meer voor dat de gemeente haar bossen verkoopt aan één of meerdere terreinbeheerders. Het geld dat daarvoor wordt betaald kan dan worden gebruikt voor groene investeringen in het buitengebied van de gemeenten Arnhem bijvoorbeeld door hier een fonds voor op te richten).

Hiermee is voor het eerst een unieke samenwerking ontstaan waarbij private partijen en maatschappelijke orgnisaties samen vanaf de basis invulling willen geven aan de ambities die zijn opgesteld voor de Veluwe in het algemeen en het buitengebied van Arnhem in het bijzonder. De partijen willen in de nabije toekomst nadrukkelijk ook de samenwerking gaan zoeken met de gemeente en de provincie om de huidige en mogelijk nieuwe plannen te realiseren.