[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

De buschauffeur

Paul Elbers: handelaar in oud papier

De kop boven dit stukje is bedoeld als een grapje. Dé Paul Elbers is bij Vitens Gld. (voorheen NUONWATER Gld.) werkzaam als projektleider drinkwater pompstations, nieuwbouw en renovatie. Hoe komt uw buschauffeur er dan bij om Paul handelaar in oud papier te noemen? De meeste bewoners van Alteveer en Cranevelt weten, dat Paul Elbers de supervisie heeft van het oud papier ophalen op de eerste maandag van de maand in onze wijken.

Het initiatief daartoe staat op naam van zijn vader. In 1973 moest er een carillon voor de Verrijzeniskerk aan de Sweelincklaan komen, maar de kerk was financieel niet bij machte om daar het geld voor te fourneren. Pa Elbers zat in het kerkbestuur en kwam op het idee om oud papier te laten verzamelen in onze wijken.

Na een oproep in onder meer Craneveer kwamen er voldoende vrijwilligers om het plan door te voeren. Met personenauto's werd er eenmaal per maand in de wijken rond gereden. Uw buschauffeur ziet in zijn herinnering weer Co Wiggers rondkarren, met achter zijn auto een indrukwekkende aanhangwagen. En ook Gerard Honkoop, die trouwens ook nú nog in `buitenwijken' - zoals het Hazegrietje - het papier ophaalt.

Dat oud-papier ophalen heette toen de Carillon-aktie. Maar het geld voor het carillon had Pa Elbers eigenlijk zo bijeen. Toch vond hij het zonde om te stoppen met het verzamelen van oud papier. Het geld, dat men daarvoor beurde, kon immers ook gebruikt worden voor tal van goede doelen. En zo is het gekomen.

In mei 1990 kwam Pa Elbers te overlijden. Op zijn sterfbed beloofde Paul het werk te zullen overnemen. Dat kon hij zijn vader gewoon niet weigeren. Gelukkig is na een aantal jaren de gemeente Arnhem bijgesprongen. Er werd een grote grote vrachtwagens van de ARA (tegenwoordig SITA) beschikbaar gesteld. Want de bulk oud-papier die opgehaald werd, was gigantisch toegenomen. In verhouding tot de hoeveelheid uit 1973 toen Pa Elbers begon, is deze inmiddels meer dan verdubbeld. Een kleine berekening leert ons dan dat in de afgelopen dertig jaar bijna drie miljoen kilo papier werd ingezameld. Vandaag de dag is de prijs voor een kilo oud-papier nog maar 1.43 eurocent. Maar met de hoeveelheid die door de jongelui nu wordt opgehaald, is dat toch nog steeds de moeite waard.

En het mag hier toch ook wel eens gezegd en geschreven worden: een bekende voetbaltrainer heeft de jeugd weliswaar de patat-generatie genoemd. Maar daar vallen de jongens, die Paul eens per maand behulpzaam zijn bij het inzamelen van oud-papier, absoluut niet onder! Integendeel, weer of geen weer: altijd zijn ze present!

Maar nu moeten we ook twee mannen noemen, te weten Theo Traag en Cor van de Boogaard. Je kunt ze niet meer tot de jongeren rekenen, want beiden zijn de acht kruisjes(!) reeds gepasseerd. De heren zorgen evengoed steeds weer voor de koffie van de koffie voor ophaalploeg. En ook daarnaast zitten ze verder allerminst stil. Het werk, dat deze groep verricht kan men terecht liefdewerk oud pa pier noemen.

Waar gaat nu het geld heen, dat voor het oud papier gevangen wordt? Er zijn zo'n veertig goede doelen, die jaarlijks op een bijdrage kunnen rekenen. We noemen er een paar dichtbij huis. Het kerstdiner, dat de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem voor ouderen op Alteveer en Cranevelt ieder jaar organiseert. Het Oranje-comité in onze wijken. De hulpdienst. Het Open Huis op de woensdagmiddag dat Diny Teback organiseert. Maar er zijn ook regionale en internationale doelen, dat door onze wijken gesponsord wordt. Zoals stichting Le Sage ten Broek (de Gelderse Blindenbibliotheek) en waterprojecten in Kenia en op het eiland Flores. Dit laatste zal de ouderen herinneren aan het rijtje: Bali, Lombok, Flores, Timor enz., enz., dat wij vroeger op school uit het hoofd moesten leren.

Beste bewoners van Ateveer en Cranevelt, blijf elke maand het oud-papier verzamelen en zet dat de eerste maandag van de maand (maar niet in augustus) bij u op de stoep. Dat is dan niet alleen goed voor het milieu, maar het draagt ook bij aan tal van goede doelen. Weet u trouwens dat in al die jaren sinds 1973, méér dan driehonderd jongens uit onze buurt hun diensten aan deze organisatie hebben verleend? Ook dat is fantastisch, vindt..

Uw buschauffeur

p.s. Er zijn nog steeds vrijwilligers bruikbaar. Je moet wel ouder dan 16 jaar zijn. Aanmelden bij Paul Elbers. Tel. 026-364 28 83.