[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Inspraak-/inloopavond voorontwerp
bestemmingsplan Alteveer/'t Cranevelt

De gemeente heeft dinsdag 28 oktober een zogenoemde inspraak/inloopavond gehouden in het Openluchtmuseum over het bestemmingsplan van onze wijken Alteveer/'t Cranevelt. Wat is het er toch mooi daar in het Openluchtmuseum, maar dit terzijde. Er waren ongeveer 140 wijkbewoners gekomen om te horen wat de gemeente had toe te voegen aan de plannen, voor zover reeds bekend bij de bewoners.

Een ambtenaar van de gemeente begon haar inleiding over hoe ze genoten had van het rondlopen in onze groene, rustige en aangename wijken. Dat had zij natuurlijk goed gezien want dat willen we ook zo houden!

Het was niet de bedoeling van de gemeente dat er plenair gedebatteerd zou worden met de bewoners. Hoezo inspraakavond? Na de pauze zou er dan gelegenheid zijn individueel vragen te stellen aan de betrokken ambtenaren. Dat stuitte op grote weerstand van de aanwezigen.

Uiteindelijk mochten we plenair niet langer dan een kwartier onze vragen en opmerkingen plaatsen. Op de meeste vragen werd ontwijkend geantwoord, op andere vragen bleef men het antwoord schuldig. Kortom deze bijeenkomst was buitengewoon slecht voorbereid. Onze wijk bestaat uit mondige mensen die het debat niet schuwen en dat had de gemeente kunnen weten...

Ik zal een poging doen om de knelpunten van dit voorontwerp bestemmingsplan te bespreken. Hoewel er in het voorontwerp staat dat het groene karakter gewaarborgd moet blijven wordt dit toch weer geweld aan gedaan. Allereerst door te streven naar de bouw van een appartementencomplex van 30 appartementen in 't Cranevelt omdat de gemeente zich door een onduidelijke afspraak met de ING hiertoe verplicht voelt. En de bouw van een appartementencomplex op de hoek van de Bernard Zweerslaan, dat vier keer zo groot wordt als het bestaande gebouw.

Natuurlijk weten ook wij dat er behoefte is aan woonruimte in onze gemeente, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dat vooral opgaat voor starters en jonge gezinnen. De appartementen die gepland staan voor bijvoorbeeld de Bernard Zweerslaan variëren in een prijsklasse die nauwelijks interessant is voor doorstromers uit onze wijken.

Het belangrijkste argument is dat wij onze wijk willen beschermen tegen de plannen van projectontwikkelaars. Wij kunnen ons niet aan de indruk ontrekken dat de gemeente zich bij de keuzes voor bouwlocaties in onze wijken, te veel laat beïnvloeden door projectontwikkelaars, terwijl wij toch de overtuiging hebben dat gemeente en ambtenaren in dienst staan van alle burgers.

Wij zijn al veel voorzieningen kwijt geraakt zoals de bibliotheek, winkels, banken, huisarts en binnenkort het postkantoor maar dat is voor de gemeente geen aandachtspunt, terwijl dat van primair belang is voor de leefbaarheid van de wijk.

Een ander belangrijk knelpunt blijft het parkeren op en rond Rijnstate en de daarmee samenhangende verkeerscirculatie.

Toen Rijnstate gebouwd werd is ons door de gemeente uitdrukkelijk toegezegd dat de wijken Alteveer en 't Cranevelt daar geen last van zouden ondervinden. We weten inmiddels wel beter. Jarenlang hebben buurtbewoners en de wijkraad actie moeten voeren tegen parkeer-, geluids- en milieu-overlast. Gelukkig gaat Rijnstate de parkeerproblematiek nu aanpakken door het bouwen van parkeergarages op eigen terrein.

Ook hebben zij de inspanningsverplichting op zich genomen om er voor te zorgen dat het vrachtverkeer dat Rijnstate bevoorraadt, langs de Apeldoornseweg wordt geleid.

De verkeerssituatie die ontstaat bij de nieuw geplande uitgang van het ziekenhuis op de hoek van de Kluizeweg/Wagnerlaan is een punt van zorg. Het moet duidelijk ontmoedigd worden om onze wijk te verlaten via de Kluizeweg. Het mag niet zo zijn dat deze parkeervoorzieningen alleen maar gunstig uitpakken voor het ziekenhuis.

Ook de bouw op de Braamberg en de uitbreiding van de begraafplaats Moscowa blijven wij in de gaten houden. Het is niet zo dat wij tegen verbetering van bestaande bebouwing zijn maar wij willen vanaf het prille begin geïnformeerd worden door de gemeente, zodat wij op een constructieve manier kunnen meewerken.

Voor meer informatie kunt u de website van de gemeente raadplegen onder: www.arnhem.nl/bestemmingsplan. Hier vindt u ook de nodige documenten waarmee u uw mening aan de gemeente kenbaar kunt maken.

Marlous Kok, voorzitter WAC