[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Bezoek van wethouder Veenstra aan Craneveer,

Op woensdagmiddag 29 jan. bezocht onze wijkwethouder Sjoerd Veenstra de recreatieve vereniging Craneveer. Hij had ruim drie uren uitgetrokken om onze vereniging te leren kennen in al haar reilen en zeilen. Aangezien het zogenaamde wijkgericht werken zowel een kernpunt is voor de gemeente als voor onze vereniging lag het accent van het programma vooral hierop.
Ons doel was te bezien in hoeverre de gemeente en vereniging elkaar van dienst kunnen zijn bij het instandhouden en uitbouwen van de zorg voor cohesie en welzijn in de wijk.
Om 13.00 uur stond hij op de stoep. Lange slanke man, uiterlijk een beetje Paul Rosemuller, maar dan keurig in het pak, met stropdas. Hij was met de stadsbus gekomen. Vriendelijke stem.

Na de kennismaking met onze penningmeester Henny Holtus, onze secretaresse Marjan van Roon en met webmaster Mark Overmeer, richtten we ons eerst op de communicatie in de wijk. Mark demonstreerde de website en gaf de wethouder zo een beeld van de levendigheid en de activiteiten in de wijk. Daarna bespraken we de ontwikkelingen rond het blad Craneveer, dat steeds meer als communicatieblad fungeert voor de wijk. We schetsten de geschiedenis van de krant, de verschoven doelstellingen van verenigings/wijkkrant naar algemene wijkkrant, de redactiehervorming en de bekostiging.

Om kwart voor twee wandelden wegewapend met paraplu's tegen onverwachte stortbuien door de wijk naar de accomodatie(s) van Craneveer aan de Viottastraat. Jacco van de Velde van de wijkraad had zich bij ons gevoegd en onderweg was o.a. aandacht voor het geplande appartementencomplex, Cattepoelseweg-B.Zweerslaan, het ziekenhuisterrein, de parkeeroverlast, het Oremusplein en ouderen in de wijk.

Om twee uur bezichtigde de wethouder de accomodaties van Craneveer. Hij maakte daar kennis met dhr. Wander Boxem, contactpersoon van Craneveer over materiële voorzieningen en met Jop Burlage, de spil van ons bestuur. Wander gaf een indringende schets van het gebrek aan voorzieningen, achterstallig onderhoud, slechte schoonmaak en over de gebrekkige communicatie met de gemeente over deze zaken.

Henny Holtus legde aan de hand van de cijfers uit wat de geplande verhogingen van huren voor sportaccomodaties mogelijk betekent voor de vereniging.

Om drie uur wandelden we terug via het verkeerspunt Cattepoelseweg tegenover de Blankenburgstraat. En om half vier werd het bezoek ten huize van de voorzitter afgerond met enige intentieverklaringen voor de toekomst. We hadden het over het toekomstperspectief voor een wijkplatform waarin wijkvereniging, wijkraad en eventueel anderen samen wijkgericht werken.

De wethouder had welliswaar een eigen portefeuille, maar daar zat geen geld in. Hij kon dan ook geen directe toezeggingen doen voor financiële steun. Hij was wel doordrongen dat het sociale netwerk van onze vereniging uiterst belangrijk was en dat Craneveer belangrijke sociale functies vervult. Verder vond hij dat de vrijwilligers een actieve wijk niet gefrustreerd moesten worden in hun werk door een gebrek aan elementaire middelen, vooral omdat zo heel goedkoop een belangrijk sociaal netwerk in de wijk in stand gehouden wordt. Hij wilde zich daarom wel sterk maken voor een beleid van enige gemeentelijke ondersteuning op plaatsen waar burgers zelf ook de nodige inspanningen verrichten. Na vieren vertrok hij weer naar de bushalte.

Met vriendelijke groeten,

Henk Wagenaar