[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie
Aan College van B&W,
Betreft: houding en handelwijze gemeente Arnhem: schijn van democratie en inspraak
Arnhem, 3 oktober 2002

Langs deze weg wil de wijkraad Alteveer/ 't Craneveer haar verbazing, ergernis en boosheid kenbaar maken over de houding en de handelwijze van de gemeente Arnhem. De reden hiervan is gelegen in het volgende. Al diverse keren is gebleken dat de gemeente de wijkraad niet serieus neemt in haar functioneren en de inbreng niet gebruikt c.q. zelfs terzijde schuift.

Dit is een aantal keren duidelijk gebleken zoals bij:

  1. Informatieavond parkeren Rijnstate
  2. voorlichting aan de wijkraad over transferium Arnhem Noord
  3. procedure bestemmingsplan aanpassing / bouwvergunning Bernard Zweerslaan /kapvergunning
  4. aanvraag kapvergunning terrein Rijnstate
Daarover heeft de wijkraad inmiddels diverse keren een brief gestuurd aan de gemeente, echter hierop is geen reactie gekomen.

In haar brieven hierover aan de gemeente heeft de wijkraad dat nadrukkelijk naar voren gebracht, te weten:

  • Brief d.d. 15 mei 2002 over procedure en gang van zaken van de bijeenkomst over de parkeeroverlast Rijnstate en de presentatie aan de wijkraad van Transferium Noord
  • Brief d.d. 3 juni 2002 met inhoudelijke zaken m.b.t. Transferium Noord n.a.v. de presentatie aan de wijkraad van Transferium Noord
  • Brief d.d. 12 juli 2002 met `Zienswijze / bezwaarschrift met betrekking tot vrijstelling bestemmingsplan en bouwaanvraag Bernard Zweerslaan 2'
Deze brieven gaan bijgaand

Transferium Noord

Op 12 juni 2002 is er een voorlichtingsavond voor de wijkbewoners Alteveer/ 't Cranevelt gehouden over de plannen m,b,t, transferium (inmiddels parkeervoorziening genoemd) Arnhem Noord geweest in het NOM.

Tot verbazing en woede van de wijkraad is daar met geen woord gerept over de vragen en alternatieven die de wijkraad t.a.v. dit onderwerp gesteld / gegeven heeft, zowel in de voorlichtingsavond van april als in haar brief van 3 mei en 15 juni heeft de wijkraad dat gedaan.

Voorts blijkt dat het (officiële??) verslag van deze bijeenkomst op de website van de gemeente Arnhem (met de suggestieve ondertitel: Gemeente tast mening bewoners af) een volstrekt onvolledige weergave geeft van de bijeenkomst in het NOM.

Alle kritische vragen die gesteld zijn door wijkbewoners zijn daarin weggelaten en uiteraard wordt ook daar niet gerept over de op- en aanmerkingen van de wijkraad een de Groene Alliantie Arnhem Noord.

In dit kader heeft de wijkraad in haar brief van heden, 3 oktober, het verslag van de bijeenkomst van de informatie-avond Transferium Noord 12 juni 2002 opgevraagd.

Het niet informeren van de media over deze informatieavond komt, gezien de ervaringen uit het verleden, bij de wijkraad over als een vorm van manipulatie

Zoals in haar brief van 15 mei al gesteld:

Samenvattend stelt de wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt dat het resultaat van de voorlichtingsavond hoogst onbevredigend was. De bewoners ervaren het gepresenteerde als "over ons en zonder ons" en zien dit als het ophouden van een schijn van democratie en inspraak. Een van tevoren gewenst en voorgekookt resultaat wordt de burger opgelegd met behulp van goed bedachte, zogenaamde `gepasseerde' stations.

Bernard Zweerslaan

In haar brief met `zienswijze vrijstelling bestemmingsplan en bouwaanvraag d.d. 10 juli 2002 heeft de wijkraad al nadrukkelijk gewezen op de gevolgde procedure.

In uw brief van 15 juli, ref. SO/ro 2002/646 m/es stelt u dan ook:

"In het overleg in februari is toegezegd dat de informatie de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting eerder is voorgelegd, met de verslagen van de behandeling, aan de wijkraad en de deelnemers van het overleg zou worden toegezonden. Ook hier kunnen we constateren dat deze toezegging niet is nagekomen.

Wij hopen met deze brief duidelijk te hebben gemaakt dat er sprake is geweest van bewuste onwil om de toegezegde informatie te verstrekken. Het past slechts om voor de hele gang van zaken onze welgemeende excuses aan te bieden."

Het gestelde in deze brief, nl. `dat er sprake is geweest van bewuste onwil' wordt door de wijkraad inderdaad zo (wel eens) ervaren, al zal hier bedoeld zijn `dat er geen sprake is geweest van bewuste onwil'.

Overlast parkeren Rijnstate in de wijk

Ondanks de afspraak in het `buren overleg Rijnstate' dat er een tripartiete overleg tussen Ziekenhuis Rijnstate, de Wijkraad Alteveer /`t Cranevelt en de Gemeente Arnhem gestart zou worden, is dat tot op heden niet gebeurd.

De gemeente Arnhem zou hiertoe het initiatief nemen. Tot op heden is dat niet gebeurd, reden voor de wijkraad om per heden, 3 oktober, daarover aan wethouder Gast, verantwoordelijk voor het `buren-overleg Rijnstate', een brief hierover te sturen.

De wijkraad Alteveer / 't Cranevelt wil langs deze weg de houding van de gemeente ter kennis brengen van de raadsleden en de media om daarmee te proberen een verandering in houding en gedrag tot stand van het amorfe begrip `gemeente' tot stand te brengen.

De wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt doet hierbij een klemmend beroep op het college van B&W Arnhem om inhoud te geven aan de uitspraak `meer en dichter bij de burger' en verwacht daarbij van B&W een gerichtere aanpak m.b.t. democratie en zodat burgers beter en serieuzer betrokken worden bij (dit soort) belangrijke en ingrijpende besluiten.

Met vriendelijke groet,
Stichting Wijkraad Alteveer / 't Cranevelt
Namens deze,
Marlous Kok, voorzitter

Bijlagen:

  • Brief d.d. 15 mei 2002 over procedure en gang van zaken van de bijeenkomst over de parkeeroverlast Rijnstate en de presentatie aan de wijkraad van Transferium Noord
  • Brief d.d. 3 juni 2002 met inhoudelijke zaken m.b.t. Transferium Noord n.a.v. de presentatie aan de wijkraad van Transferium Noord
  • Brief d.d. 12 juli 2002 met `Zienswijze / bezwaarschrift met betrekking tot vrijstelling bestemmingsplan en bouwaanvraag Bernard Zweerslaan 2'

C.C.: Raadsleden gemeente Arnhem, Regionale media en wijkmangers Jeanette Scholtens en Chris Zeevenhoove