Correcties, commentaar,  bijdragen of tips?
                          klik hier!                             

Mededelingen van de WIJKRAAD  ALTEVEER / ‘t CRANEVELT

Formulier afdrukken

Verslag vergadering Wijkraad Alteveer / ’t Cranevelt d.d. 20 december 2001

 Aanwezig:            Marlous Kok (voorzitter), F. Franken, Lianne Konings, Ton Jansen, J. van Leusen (gast), Wil Smits, Henk Wagenaar, Luit Rietema (secretaris)
Afwezig (m.k.):            Frits Mulder, Nancy P.
Afwezig (z.k.):            Jeanette van Elferen, Harry Wijnands

1.       Opening
De voorzitter opent de vergadering met een woord van welkom voor de heer Van Leusen, die als gast aanwezig is. De heer Van Leusen geeft aan dat hij sinds 1961 in de wijk woont en dat hij graag mee wil denken als ‘actieve burger’ met betrekking tot het standpunt van de wijkraad inzake de Transferiumplannen van de gemeente.

2.       Verslag vergadering 21 november 2001
Het verslag wordt zonder wijzigingen goedgekeurd. De actiepunten 1, 2, 5, 7 en 8 zijn afgehandeld en kunnen van de lijst worden afgevoerd. De punten 3, 4, 6, 9 en 11 blijven staan. Het politieke pamflet zal na verwerking van de laatste correcties, worden rondgestuurd naar de politieke partijen.

 3.       Ingekomen stukken en mededelingen
·        
Brief gemeente inzake postagentschap: De brief wordt voor kennisgeving aangenomen evenals een ter vergadering uitgereikt krantenartikel waarin staat dat de Tweede Kamer ageert tegen sluiting postkantoren.
·        
Besteding fl. 10.000,-- inzake wijkveiligheid: de werkgroep die een voorstel gaat maken voor de verdeling van de wijkveiligheidsgelden is nog niet bijeen geweest. Voorgesteld wordt de wijkagent bij dit werkgroepje te betrekken. Henk Wagenaar zal op korte termijn actie ondernemen. Beide bedragen zijn inmiddels door de gemeente overgemaakt.
·        
Uitgereikt worden een verslag van de inspraakbijeenkomst van 29 juni 1999 en een brief van de gemeente van 10 december 2001, beiden betrekking hebbend op het Transferium-Noord.
·        
De voorzitter deelt mee dat Frits Mulder binnenkort met een financieel verslag komt waarna hij zijn penningmeesterschap zal overdragen.

 4.       Verkeersaangelegenheden
·        
Verkeerssituatie Cattepoelseweg: De  werkgroep Verkeer heeft opnieuw de voorstellen van de gemeente besproken. Het blijkt dat een aanvraag was ingediend voor het zogenoemde kleine wensenpotje van de gemeente. Het verzoek is echter afgewezen omdat er geen budget meer beschikbaar was. De werkgroep zal nu een keuze moeten maken uit de beste (korte termijn) oplossingen die door de gemeente zijn gepresenteerd. Enerzijds is van belang te kiezen voor optische versmallingsmaatregelen die de snelheid van het autoverkeer moeten afremmen en anderzijds ligt er  een plan voor een aanpassing van de kruising Cattepoelseweg – Beethovenlaan. In januari volgt opnieuw overleg met de heer Verwoerd van de Gemeente. Tevens zal actie ondernomen worden richting de gemeente voor wat betreft de prioriteitsstelling.
·        
Nabespreking bijeenkomst inzake parkeerproblematiek Rijnstate (6/12): De bijeenkomst had een informatief karakter, waarbij het opviel dat veel mensen van de gemeente en het Vervoers Coördinatiecentrum (VCC) aanwezig waren. Het uiteindelijke resultaat viel tegen; de meest dingen waren al bekend. Lianne maakt een verslag van de bijeenkomst en zal tevens een evaluatielijstje maken die vervolgens, na vaststelling, toegezonden zal worden naar de gemeente. Deze evaluatie dient tevens als input voor een volgende bijeenkomst, in februari 2002, over het Transferium-Noord..
Vervolgens wordt gediscussieerd over de door de gemeente gedoogde onverharde parkeerterreinen. Rijnstate heeft een plan voor de bouw van een extra pakeerdek om het tekort aan parkeerplaatsen te compenseren. Geconstateerd wordt dat alleen bij een dubbel parkeerdek de parkeerproblematiek opgelost kan worden, waarbij tevens de gedoogde terreinen hun oorspronkelijke bestemming terug kunnen krijgen. Voor een tweede, extra, parkeerdek is waarschijnlijk onvoldoende geld beschikbaar bij  Rijnstate.
In het kader van het algemeen wijkbelang om zo weinig mogelijk geparkeerde auto’s in de wijk te hebben, moet het ziekenhuis onder druk worden gezet om het aantal officiële parkeerplaatsen fors uit te breiden. Door het gedogen van de gemeente aan de kaak te stellen middels een procedure wordt Rijnstate gedwongen om snel met een oplossing te komen. Als de onverharde parkeerterreinen zouden worden gesloten en er nog geen vervangende parkeerruimte beschikbaar is bestaat wel het risico dat de wijk dan met extra parkeeroverlast zal worden opgescheept.
Besloten wordt dat de wijkraad zelf geen actie zal ondernemen, maar dat anderen (omwonenden, milieu-organisaties) geïnformeerd worden over de mogelijkheden bezwaar aan te  tekenen tegen de gedoogsituatie.

 5.       Transferium-Noord 
·        
Plannen gemeente: het nieuwste gerucht is dat Burgers Zoo het plan heeft om een hotel te bouwen op de parkeergarage die voorzien is in het plan van de gemeente (Cattepoelse kap-variant). Dit roept de vraag op of dit past binnen het bestemmingsplan of dat er een apart bestemmingsplan komt voor het Transferium op de locatie tussen Burgers Zoo en het Openluchtmuseum. Tevens wordt aandacht gevraagd voor de (gedeeltelijke) afsluiting van de Cattepoelseweg. In het kader van de brandveiligheid is het van belang dat de doorgang onder de Schelmseweg open blijft als aanrijroute van de Brandweer ten behoeve van het gebied ten noorden van Arnhem (inclusief Veluwe).
Geconstateerd wordt dat de gemeente het Saksen-Weimar-plan nog steeds niet echt serieus wil nemen. Naar aanleiding van het bezoek van minister Pronk van VROM aan de beoogde locatie heeft de voorzitter een brief opgesteld aan Minister Pronk waarin het Saksen-Weimar-plan onder de aandacht wordt gebracht. Besloten wordt de brief te versturen. De werkgroep Transferium-Noord zal snel een plan moeten maken om de lobby-activiteiten vorm te geven. In februari 2002 is een informatieve bijeenkomst gepland tussen wijkraad en gemeente.
·        
Stand van zaken GAAN (Groene Alliantie Arnhem Noord): één van de projectontwikkelaars is bereid grond te kopen op de locatie Saksen-Weimar-kazerne. Dit met het oog op huizenbouw, de plannen voor een Transferium passen daar nog steeds in. De wijkraad heeft op een aantal punten een eigen belang die minder breed is dan het belang van GAAN. De bedoeling is dat een convenant wordt ondertekend door alle partijen. Dit zal de volgende vergadering worden besproken.

 

6.       Wijkbijeenkomst in januari/februari 2002

·         Nieuwbouw De Gelderse Roos op de Braamberg: de beoogde bijeenkomst is verplaatst naar een latere, nader te bepalen, datum.

·         Gemeenteraadsverkiezingen: De bedoeling is begin februari 2002 een bijeenkomst te organiseren in de Verrijzeniskerk en daarbij alle politieke partijen uit te nodigen in verband met de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2002. Het werkgroepje maakt een nadere opzet.

 

7.       Website en Craneveer

·         Stand van zaken website: er is een redactiestatuut opgesteld; deze moet door de wijkraad worden bekrachtigd. De voorbereidingen voor een nieuwe opzet van de site zijn in volle gang.

·         Kopij Craneveer: de volgende onderwerpen zullen worden aangeleverd:
-         
oproep penningmeester:                                   Ton
-         
wijkbijeenkomst februari 2002:                            Marlous
-         
kort verslag bijeenkomst Rijnstate:                     Lianne
-         
Transferium-Noord:                                     Luit + Wil (+ Henk over brandveiligheid)
-         
Informatie parkeerproblematiek Rijnstate:            Wil
-         
nieuwbouwplannen Gelderse Roos:                         Marlous

 8.       Wat verder ter tafel komt

·         Uitnodiging bijeenkomst Centraal Overleg Wijkplatforms (COW) inzake verdeelsysteem wijkbudgetten op 10-01-02; Henk en Lianne zullen hier aan deelnemen.

·         Ingekomen brief over parkeerverbodsborden Peter van Anrooylaan: brief zal in Craneveer worden geplaatst.

·         Voorgesteld wordt om als het bestuur samen met enkele actieve werkgroepsleden in januari uit eten te gaan. Marlous werkt een nader voorstel uit.

 

9.       Rondvraag en sluiting
Datum volgende vergadering: woensdag 16 januari 2002, 20.30 uur.
Niet meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter vervolgens de vergadering.