Geachte politici,

 De bewoners van de wijken Alteveer en Cranevelt maken zich grote zorgen!

 De toeristische trekpleisters Burger’s Zoo en Openluchtmuseum pleiten voor ingrijpende infrastructurele wijzigingen rondom de Cattepoelseweg die de verkeersdruk op de wijk verder zullen doen toenemen. Men zoekt een oplossing voor een parkeerprobleem ten koste van de bewoners van omliggende wijken. Wat in de volksmond de kwestie “Transferium Noord” heet vormt bovendien een aanslag op het natuurrijke gebied ten noorden van de Schelmseweg. Een afslag vanaf de A12 dwars door dit natuurschoon wordt namelijk overwogen. En bij de afsluiting van de Cattepoelseweg bij het viaduct is amper gekeken naar het veiligheid- en bereikbaarheidsaspect. Een onafwendbaar proces? Wij menen van niet, omdat tal van belangengroeperingen, verzameld in de Stichting Groene Alliantie Arnhem Noord (GAAN) een werkbaar alternatief hebben gepresenteerd dat voor alle partijen goed kan uitpakken: het plan Saksen-Weimar. De bewoners van onze wijken vertrouwen op een verstandige keuze van u, om nog meer overlast af te wenden. Want overlast kent onze wijk al voldoende…

Ziekenhuis Rijnstate is zo’n voorbeeld. Voor veel omwonenden betekent Rijnstate een dagelijkse aanslag op hun woonplezier. Geluidsoverlast door in- en uitladend vrachtverkeer, maar ook de wildparkeerders die links en rechts de wijk verstoppen vormen een bron van overlast. Het vastgestelde bestemmingsplan en de verleende milieuvergunningen worden nauwelijks, zeg maar rustig niet gehandhaafd. En wat misschien wel het meest steekt bij de betrokkenen: de gemeente reageert nauwelijks of buitengewoon traag, waardoor deze kwestie zich al jaren doet voortslepen..zonder concreet uitzicht op een oplossing!

Een ander voorbeeld:
In het voorjaar van 2001 vond er op de ‘racebaan’ Cattepoelseweg een dodelijk ongeval plaats. Een triest hoogtepunt in een reeks verkeersongelukken in de wijk Alteveer. Met name de brede Cattepoelseweg nodigt automobilisten uit om het gaspedaal flink in te drukken. Momenteel lopen gesprekken tussen gemeentelijke vertegenwoordigers en het lokale actiecomité om aan deze situatie een einde te maken.
Maar… tien jaar geleden bleken soortgelijke gebeurtenissen voor de politiek ook even aanleiding om beloftes te doen die… helaas zonder resultaat bleven. Alteveer/Cranevelt wenst, nee eist,  nu concrete maatregelen om het tij te keren. We zijn de dertig meter brede kruisingen en dubbele rijbanen meer dan zat!

En bewoners die de brede kruisingen desondanks veilig passeren, staan tegenwoordig voor een dichte deur van de.. Rabobank! En binnenkort zal dit - als het aan de Postbank ligt - ook gelden voor dit laatste geldloket! We vinden dit onacceptabel. Vele, vooral oudere bewoners van onze wijk, zien zich dan genoodzaakt om in de binnenstad te gaan pinnen! We vragen u  uw verantwoordelijkheid hierin te nemen en stappen te ondernemen om deze trend te keren. Als de plannen doorgaan krijgt de leefbaarheid van onze wijk een gevoelige dreun! En die leefbaarheid is ook gediend met het aanleggen van 30-km-zones op verschillende plaatsen in de wijken. Bij scholen en andere drukke kruisingen worden regelmatig gevaarlijke situaties geconstateerd die met het SNEL-verkeer van doen hebben. Ook hier lijkt het een slechts een kwestie van wachten op iets wat niemand hoopt… maar iedereen zag aankomen!

En last but not least, vragen wij u aandacht voor het ontbreken van adequate voorzieningen voor de jeugd. Gelukkig kunnen naast de vergrijzing van onze wijk ook een verjonging constateren. Dit vraagt om adequate voorzieningen, niet alleen in achterstandswijken maar ook in onze wijk. En, zoals bekend, de jeugd zal straks beoordelen wat de politiek voor de jeugd heeft gedaan, ook in onze wijk.

Wij rekenen op U !

Wijkraad Alteveer/Cranevelt

Secretariaat: Postbus 5300 6802 EH ARNHEM / e-mail: Luit_mri@euronet.nl