Correcties, commentaar,  bijdragen of tips?
                          klik hier!                             

Mededelingen van de WIJKRAAD  ALTEVEER / ‘t CRANEVELT

Formulier afdrukken

Verslag vergadering Wijkraad Alteveer / ’t Cranevelt d.d. 21 november 2001

 

Aanwezig:            Marlous Kok (voorzitter), Jeanette van Elferen, F. Franken, Lianne Konings, Ton Jansen, Wil Smits, John Verstegen, Henk Wagenaar, Harry Wijnands, Luit Rietema (secretaris)
Afwezig (m.k.):            Frits Mulder, Nancy P.

1.      Opening
De voorzitter opent de vergadering met een speciaal woord van welkom voor de heer Franken, die namens de SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem) de wijkraad zal versterken.

2.     Verslag vergadering 18 oktober 2001
Het verslag wordt zonder wijzigingen goedgekeurd.
Naar aanleiding van het verslag: De telefonische hulpdienst wordt op de hoogte gehouden van de activiteiten van de wijkraad. Ze zijn uitgenodigd te zijner tijd een vergadering bij te wonen.
De statuten zullen alsnog worden opgevraagd bij Rob van Asselt.
Vanaf heden zullen weer actiepunten aan het verslag worden toegevoegd.

 

3.       Ingekomen en uitgegane stukken en mededelingen
·        
Brief van ‘De Arnhemse Uitdaging’; Lianne Konings zal om nadere toelichting vragen; voorlopig geen verdere actie.
·        
De voorzitter deelt mee dat Frits Mulder zal terugtreden al penningmeester, nadat door hem een financieel verslag van de afgelopen jaren is opgesteld. Besloten wordt een oproep te plaatsen in de eerstkomende Craneveer voor een nieuwe penningmeester.

4.       Besteding fl. 10.000,-- inzake wijkveiligheid
Besloten wordt om samen met de Recreatieve Vereniging Craneveer een klein comité op te zetten die zorg zal dragen voor een goede invulling van de wijkveiligheidsgelden voor 2000 en 2001 (totaal fl. 20.000,--). Het comité zal bestaan uit Hennie Holtus (penningmeester Craneveer), Luit Rietema plus een tweetal mensen ‘uit de wijk’. Daarnaast zal een oproep in de Craneveer worden geplaatst voor concrete projecten. Nagegaan wordt wanneer de toegezegde gelden uiterlijk besteed moeten zijn.

5.       Verkeersaangelegenheden
·        
Verkeerssituatie Cattepoelseweg
De werkgroep Verkeer heeft samen met de betrokken ambtenaar (de heer Verwoerd) de plannen besproken. Inmiddels is duidelijk geworden dat de kosten voor de voorgestelde wijzigingen veel hoger zijn dan eerst werd gedacht. Dit betekent dat zolang dit geld niet in een begroting is opgenomen, het onduidelijk is wanneer één en ander zal worden gerealiseerd. John Verstegen probeert een datum te zoeken waarin een nieuw overleg met de heer Verwoerd kan worden gehouden. In dat overleg zal worden aangedrongen op duidelijkheid met betrekking tot de financiering.
·        
Resultaten discussie Kijk op parkeren
Verslag wordt gedaan van de discussiebijeenkomsten. Eén van de hoofdvragen was wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de parkeerproblematiek: de betrokken bedrijven/instellingen of de gemeente. Conclusie was dat de bedrijven/instellingen primair verantwoordelijk zijn maar dat de gemeente wel faciliterend moet optreden.
Een belangrijke conclusie van de discussiegroepen was dat betaald parkeren op nieuwe locaties geen uitgangspunt mag zijn. Als alternatief is door de discussiegroepen een zogenoemd ‘gratis vergunningstelsel’ voor wijkbewoners voorgesteld.
Andere punten van bespreking waren het handhavingsbeleid en de beperking van wijkvreemd verkeer. Over het Transferium zijn geen conclusies getrokken.
Op 28 november vindt de afsluitende bijeenkomst plaats.

·         Transferium-Noord
Meegedeeld wordt dat het college van B&W recent heeft besloten in Arnhem-Zuid geen grootschalig transferium te bouwen omdat in Nijmegen/Lent iets dergelijks zal worden opgezet. Wat dit betekent voor het Transferium-Noord is nog onduidelijk.
(Noot: in de Gelderlander stond op 22-11 het volgende: “Arnhem is al een stuk verder met de ontwikkeling van een transferium in Arnhem-Noord. Daar liggen plannen voor een parkeergarage tussen Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum, op het niveau van de Cattepoelseweg”.)
De Groene Alliantie Arnhem Noord (GAAN) is bezig met een rondgang langs de gemeentelijke fracties.
Besloten wordt de werkgroep Transferium-Noord nieuw leven in te blazen om de lobby-activiteiten te versterken. Harry Wijnands neemt hierbij het voortouw.

 

6.       Inrichting Oremusplein
Meegedeeld wordt dat de gemeente een inrichtingsplan heeft gemaakt, welke na commentaar van de betrokken bedrijven/winkels zal worden aangepast.

7.       Voorbereiding overleg Rijnstate
Op 6 december vindt een overleg plaats met een delegatie van ziekenhuis Rijnstate en de gemeente. De nadruk zal hierbij liggen op de parkeerproblematiek. Aangegeven wordt dat de problematiek van Multicuisine en de vestiging van een kinderdagverblijf ook op de agenda moeten worden geplaatst. Tevens zal worden nagevraagd in hoeverre de bijeenkomst voor een brede groep wijkbewoners toegankelijk is. Als dat het geval is zullen in ieder geval de omwonenden schriftelijk worden uitgenodigd voor deze bijeenkomst.  

8.       Wijkbijeenkomst in januari 2002
De Gelderse Roos wil in januari een informatiebijeenkomst houden waarin zij de plannen voor de nieuwbouw op de locatie Braamberg zal toelichten. Onduidelijk is nog of dit een ‘officiële’ inspraakbijeenkomst zal zijn. Als mogelijke locatie wordt gedacht aan de kerk aan de Beethovenlaan.
Gediscussieerd wordt over de mogelijkheid deze gelegenheid aan te grijpen om ook iemand van de gemeente te laten spreken over de plannen omrent het Transferium-Noord. Geconcludeerd wordt dat een verkiezingsdiscussie op deze korte termijn niet meer kan worden georganiseerd.
Marlous Kok gaat na wat de bedoeling is en meldt dit direct aan de leden van de wijkraad.

9.       Gemeenteraadsverkiezingen 2002
Benaderen politieke partijen: Ton Jansen, Marlous Kok, Lianne Konings en Harry Wijnands vormen een ad-hoc werkgroepje om een bijeenkomst in februari te organiseren.  Het door Ton Jansen opgestelde en ter vergadering uitgereikte concept-pamflet zal door iedereen van commentaar worden voorzien.

10.   Website en Craneveer
·        
De opzet voor een nieuwe structuur van de website wordt toegelicht door John Verstegen.  Wil Smits geeft aan dat er ook een redactiestatuut komt, waarin verantwoordelijkheden e.d. zijn vastgelegd.
·        
Kopij Craneveer: aangezien de volgende Craneveer pas in januari verschijnt zal in de volgende vergadering een overzicht van aan te leveren kopij worden opgesteld.
(Noot: de ‘officiële’ deadline voor de volgende Craneveer is 18 december; de eerstvolgende vergadering van de wijkraad is 20 december).

11.   Wat verder ter tafel komt
Enkele bewoners van de Amorijstraat hebben geklaagd over hardrijdend sluipverkeer. Aangegeven wordt dat dit soort zaken ook rechtstreeks aan de gemeente kunnen worden gemeld.

12.   Rondvraag en sluiting
Gevraagd wordt naar de bouwplannen hoek Bernard Zweerslaan—Cattepoelseweg en de mogelijke consequenties voor het speelterreintje. Harry Wijnands zal dit natrekken.
De volgende vergadering vindt plaats op donderdag 20 december 2001 om 20.00 uur. De vergaderingen zullen in het vervolg worden gehouden in het Alteveldje.
De voorzitter sluit vervolgens de vergadering.