Correcties, commentaar,  bijdragen of tips?
                          klik hier!                             

Mededelingen van de WIJKRAAD  ALTEVEER / ‘t CRANEVELT

Formulier afdrukken

Verslag september 2001

Wijkraad Alteveer / ‘t Cranevelt

 Sluiting postagentschap
 De wijkraad heeft de dreigende sluiting van het postagentschap aan de Beethovenlaan besproken.

De feiten op een rijtje: Postkantoren BV, een samenwerking van PPT-Post en de Postbank heeft besloten dat de meeste kleine postagentschappen in Nederland, er zijn er zo’n 1400, moeten worden gesloten. Wel mogen ze als servicepunt dan nog telefoonkaarten en postzegels verkopen. Het is duidelijk dat je daar geen zaak van kan runnen. Dit betekent dus dat het postagentschap in de wijk gaat verdwijnen. Omdat 'ons’ postagentschap nog een huurcontract heeft lopen tot eind 2002 is een eerdere sluiting verijdeld. Maar zoals het er dus nu naar uitziet zal er na die tijd geen mogelijkheid meer zijn om geld op te  nemen, poststukken af te halen of stortingen te doen.  De Rabobank aan de overkant biedt mogelijk nog een alternatief als het om geldzaken gaat. Maar wie weet hoe lang die zich nog kan handhaven in de wijk? Het draait bij dit alles inderdaad om winstgevendheid. Aan de gevolgen voor de wijkbewoners wordt niet gedacht.

De wijkraad heeft geconstateerd dat de besluitvorming over de sluiting van de postagentschappen niet meer tegen te houden is. Wel zal met een gerichte brievenactie richting betrokken partijen, waaronder ook de Gemeente aandacht worden gevraagd voor de gevolgen van de sluiting.

 

Nieuwbouw flats aan de Oude Kluizeweg
Vorig jaar is door ING-Vastgoed (een projectontwikkelaar) een bouwplan gemaakt om tussen de twee grote flats aan de Kluizeweg (vlak bij de Schelmseweg) een nieuwe flat te bouwen. Hiertoe moest eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Gebruikelijk is dat er dan bezwaar kan worden gemaakt, en dit is dan ook in ruime mate gedaan. Met name de huurdersvereniging van de flat en  omwonenden hebben problemen met deze nieuwe flat. Grootste probleem is het gezichtsbelemmerende effect van een nieuwe flat.  In gewoon Nederlands: men raakt het uitzicht kwijt. Voorts is men van mening dat deze wijk zich niet (meer) leent voor zulke grootschalige hoogbouw.

Na de tervisielegging en een hoorzitting waarbij de bezwaren zijn toegelicht, heeft de projectontwikkelaar toegezegd met een nieuw, aangepast,  bouwplan te komen. Het is echter al een half jaar stil… Als er een nieuw  plan komt moet dit weer worden voorgelegd aan de Gemeenteraad en vervolgens aan de provincie. Daarna moet nog een bouwvergunning worden aangevraagd. Er zijn dus nog diverse momenten dat wederom bezwaar kan worden gemaakt. Voor de goede orde: dit is alleen mogelijk voor hen die al eerder bezwaar aantekenden tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Het lijkt dus een kwestie van jaren voordat er ook maar één steen zal worden gemetseld. Als dit al gaat gebeuren..

We houden u via Craneveer (en de website) op de hoogte.

 

Binnenkort meer informatie van de wijkraad op de website
Op de wijkwebsite is reeds een begin gemaakt met de publicatie van de verslagen van de wijkraadvergaderingen. Als aanvulling én alternatief voor de publicatie in dit wijkblad. Op deze manier kunnen alle wijkbewoners met eigen ogen (online) lezen wat er zoal besproken wordt en welke acties er ondernomen gaan worden.

Ook zullen de vergaderdata van komende vergaderingen worden geplaatst, zodat geïnteresseerde wijkbewoners eventueel een vergadering kunnen bijwonen. Want deze zijn in principe openbaar en dus voor iedereen toegankelijk.

Geïnteresseerden verzoeken wij vooraf contact op te nemen met de voorzitter (Marlous Kok, tel. 3510689) of de secretaris (Luit Rietema, tel. 4429649)

De resterende vergaderdata van 2001 zijn:

woensdag 19 september: 20.30 uur

donderdag 18 oktober 20.00 uur

woensdag 21 november 20.30 uur

donderdag 20 december 20.00 uur

 

Herhaalde oproep
De werkgroep Website kan nog altijd versterking gebruiken in de vorm van deeltijdwebmasters. Gezien de inspanning die het kost om de website ‘levend’ en actueel te houden, zijn potentiële kandidaten van harte welkom.

Info: jl.verstegen@chello.nl / wil@soon.com / tonxyz@hotmail.com

 

Rijnstate en (parkeer)overlast in de wijk
In het vorige nummer van Craneveer is al melding gemaakt van de op handen zijnde maatregelen m.b.t. parkeerverbod op de ventweg van de Cattepoelseweg (grenzend aan het ziekenhuis) en afsluiting van de ventweg van de Wagnerlaan. Dit vanwege de overlast en het gevaar veroorzaakt door illegale parkeerders van ziekenhuis Rijnstate.

Nadat de rechter op 27 juli de schorsing van de maatregel (gevraagd door twee bewoners) afwees, is de maatregel inmiddels van kracht geworden.

Op 23 augustus werden de bezwaren van de twee bewoners door de Commissie Bezwaren- en Beroepschriften behandeld. Daarbij liepen de emoties van de ‘bezwaarden’ hoog op, hetgeen leidde tot de nodige commotie inclusief ‘deurensmijterij’. Of dit de zaak van de ‘bezwaarden’ goed heeft gedaan, is maar de vraag, temeer daar de gemeente verregaand tegemoet is gekomen aan de problemen die de bezwaarden naar voren hadden gebracht.

De Commissie op haar beurt, had een aantal kritische vragen voor de gemeente: 1 hoeveel de maatregelen gekost hebben en 2 waarom er voor de verbetering van de veiligheid van de Cattepoelseweg geen geld beschikbaar is. Het bleek echter om een ‘luttel’ bedrag te gaan, te weten 7500 gulden. In wezen een koopje voor de gemeente voor het afkopen van de destijds gedane beloftes en toezeggingen aan de omwonenden van Rijnstate.

Sprekend over het effect van de maatregelen aan de Cattepoelseweg kunnen we stellen dat de overlast is afgenomen, maar niet afwezig.  De handhaving laat nog te wensen over. Vanaf 1 september zal er  krachtiger opgetreden worden tegen overtreders. Vele bewoners van de Cattepoelseweg zien de genomen maatregelen als een ‘sigaar uit eigen doos’. Een evaluatie na een half jaar (via een bezwaarschrift van een van de omwonenden ‘afgedwongen’ bij de gemeente) zal daarbij nuttige informatie naar boven brengen. Voor de bewoners aan de ventweg van de Wagnerlaan, echter, is de nieuwe situatie daadwerkelijke een verademing. Het is een beloning voor jarenlange grote overlast (inclusief agressie, financiële schade en persoonlijke bedreiging).

 

Resteren, wat de wijkraad betreft, de volgende vragen:

1.      Wanneer zal Rijnstate door de gemeente nu eens gedwongen worden de parkeeroverlast in de gehele wijk te elimineren.
In de milieuvergunning van Rijnstate staat letterlijk:
blz.18, punt 1.1.3 
De vergunninghouder is gehouden parkeeroverlast in de directe omgeving van de inrichting te voorkomen.

2.      Wanneer zal de gemeente en de politiek ‘haar rug rechten’ en het ziekenhuis houden aan de overeenkomst van 1995, namelijk dat de tijdelijke parkeerplaatsen aan de Wagnerlaan, (de graffelvelden) na drie jaar (dus in 1998) opgeheven zouden worden en Rijnstate zelf voor de nodige parkeervoorzieningen gezorgd zou hebben.

3.      Wanneer zal de gemeente in de totaliteit de milieuvergunning van Rijnstate en Multi Cuisine (de keuken dus) en het bestemmingsplan Rijnstate daadwerkelijk gaan handhaven?
Zijn daarvoor eerst weer 5 veroordelingen van de gemeente Arnhem door de Raad van State voor nodig?

 

OPROEP aan de wijkbewoners omgeving Rijnstate

Meld (parkeer)overlast van Rijnstate aan de gemeente!!

-          Milieuklachten:    afd. Milieu,            026 - 3774433

-          Parkeerklachten: afd. Verkeer         026 – 3773273

Stel de wijkraad op de hoogte van uw ingediende klachten,

bij voorkeur via e-mail (Luit Rietema, secretaris wijkraad): luit_mri@euronet.nl of Stichting Wijkraad Postbus 5300, 6802 EH Arnhem

 

GAAN = Groene Alliantie Arnhem Noord. 
Deelnemers van GAAN zijn tot nu toe een alliantie van bewonersorganisaties, natuurorganisaties en bedrijven, te weten Wijkraad Alteveer/Cranevelt, Stichting Vrienden van de paardensport rondom de Waterberg, wijkplatform Monnikenhuizen/Geitenkamp, Natuurmonumenten, Gelders Landschap, Gelderse Milieufederatie Stichting, Kritisch Bosbeheer, Vereniging Das en Boom, Arcadis, Ballast Nedam Grontmij en Hurenkamp Architecten.

Wat wil GAAN?

Wat ons betreft komen tot Maatschappelijk Publiek Private Samenwerking (M.P.P.S) waarin de gebiedsontwikkeling aan de noordkant en de kwaliteit van de leefomgeving en de bereikbaarheid van diverse voorzieningen wordt aangepakt.

De deelnemers van GAAN zijn er van overtuigd dat  de plannen rondom Saksen Weimar terrein haalbaar zijn. Het basisidee van K3 architecten voor het gebruik van het Saksen Weimar  is destijds door alle gemeenteraadsfracties zeer positief ontvangen. Dit plan en elementen uit het door de alliantie gepresenteerde plan zouden als basis kunnen dienen.

GAAN stelt voor om te komen tot een convenant waarin de volgende zaken worden uitgewerkt:

-          de uiteindelijke ruimtelijke vormgeving;

-          de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen en de daarbij behorende organisatie;

-          de financiele aspecten;

 

GAAN hoopt dat de Gemeente Arnhem de voortrekker wil zijn van dit convenant.

 

 

.