Correcties, commentaar,  bijdragen of tips?
                          klik hier!                             

Mededelingen van de WIJKRAAD  ALTEVEER / ‘t CRANEVELT

Formulier afdrukken

Verslag 22 juli 2001

Wijkraad-actualiteiten Alteveer/‘t Cranevelt

 

Ontwikkelingen Transferium-Noord

Op 6 juni werd er een zogeheten expert-meeting gehouden in het Steunpunt t Altevelt. Daarbij waren aanwezig verschillende deskundigen van de gemeente Arnhem, wethouder Lenferink, de Gelderse Milieufederatie, stichtingen Het Gelders Landschap, Kritisch Bosbeheer, Vrienden van de Paardensport, alsmede de  verenigingen Das en Boom en Natuurmonumenten, Burgers Zoo, het NOM, Klankbordgroep Natuur en Milieu en de Wijkraad Alteveer en Cranevelt.

De bedoeling van deze avond was om zowel de Cattepoelseweg-locatie als de Saksen Weimar-locatie  op een inhoudelijke informatieve manier met elkaar te bespreken.

De presentatie Cattepoelseweg-locatie werd gehouden door Ben van der Sman van de gemeente Arnhem, die wil overgaan tot realisatie van een transferium tussen Burgers Zoo en NOM. Vervolgens presenteerde Tom Bade, namens de Groene Alliantie, een alternatief ontwerp: de Sakser Weimar-locatie.

De discussie die hierna ontstond was nauwelijks verhelderend te noemen. Beide groepen bleven op hun standpunten staan. De gemeente blijft beweren dat het transferium Cattepoelseweg geen negatieve invloed op de natuur zal hebben en ook geen overlast voor onze wijk zal opleveren. De alliantie trekt dit in twijfel. Een transferium of grote parkeerplaats heeft altijd een aanzuigende werking op autos en dus invloed op de natuur/milieu en daardoor op ons woongenot. Er is ervaring met het Rijnstate,daar zou de wijk geen overlast van hebben; we weten ondertussen wel beter.

Er ontspon zich daarna een discussie over inhoud en intentie van het beleid. Dit maakt helder dat de grootste struikelblokken voor de Groene Alliantie zijn; Afslag A-12, Hotel op locatie Waterberg, aantasting gebied ten noorden van de Schelmseweg, overlast Wijk Alteveer Cranevelt.

Op basis daarvan geeft de Groene Alliantie aan de oplossing van de Gemeente wel bespreekbaar te vinden als in het gebied ten noorden van de Schelmseweg geen verdere versnippering optreedt. Dit mag ook niet gebeuren door eventuele toekomstige aansluiting voor BurgersZoo en NOM op de A-12.

 “Maaiveldparkeren op de huidige locaties bij BurgersZoo en NOM moet slechts als overloop worden gebruikt en de rest moet ondergronds worden gebracht. Daarnaast moet een berekening worden gemaakt van de mogelijkheid het totale parkeren ondergronds te brengen, er geen negatieve verkeerseffecten in de wijk optreden en van der Valk geen vestiging krijgt op de Waterberg of ten noorden van de Schelmseweg.

De gemeente heeft beloofd deze effecten op hun haalbaarheid te zullen toetsen en te zullen nadenken over de constructie waarin een verder overleg zal plaatsvinden.

 

Uit de wijkbijeenkomst van 25 juni 2001 (wijkraad, recreatieve vereniging en wijkmanager en actiegr. Cattepoelseweg Veilig)

 

Verkeerssituatie Cattepoelseweg: vanuit de Gemeente wordt aangegeven dat er op dit moment geen plan of geld is om de verkeerssituatie ingrijpend te verbeteren. Een grondige herinrichting noemt men een kwestie van lange adem. De gemeente wil wel een voorstel maken voor tijdelijke verbeteringen. In het najaar kunnen we daarvan een eerste uitwerking tegemoet zien. De ideeën van het actiecomité zullen daarbij worden meegenomen. Mogelijk zullen er dit najaar snelheidscontroles worden gehouden; ook een wijziging van de belijning als ‘snelheidsremmer’ wordt overwogen.

Veiligheidsplan: in overleg met de recreatieve vereniging zijn er richting Gemeente een aantal voorstellen gedaan om het bedrag van 10.000 gulden goed besteed te krijgen: voorgesteld is o.m. de opzet van de website voor de wijk, het wijkblad en een wijkprikbord; verbetering van speelplaatsen voor kinderen, jeu de boulesbaan voor ouderen en ondersteuning lopende activiteiten op het gebied van spel en sport, straatspeeldag etc.

 

Cattepoelseweg “Veilig”

 

Zoals bekend heeft een tragisch ongeval op de Cattepoelseweg nogal wat ‘losgemaakt’ in onze wijk. De oprichting van de werkgroep ‘Cattepoelseweg Veilig’ en een bordenactie ter plekke vormen daarvan het bewijs. Onderstaand een uittreksel uit het persbericht van de werkgroep:

>> Ambtenaren van de gemeente Arnhem hebben toegezegd schetsontwerpen te maken die moeten leiden tot een veiligere situatie rond de Cattepoelseweg. Dat hebben wijkmanager Chris Zeevenhooven en verkeersambtenaar Wim van Gemert toegezegd in overleg met de werkgroep Cattepoelseweg Veilig.

In september/oktober gaan de vertegenwoordigers van de gemeente en de werkgroep weer rond de tafel om de schetsontwerpen te bespreken. Het gaat om ontwerpen voor tijdelijke maatregelen. De werkgroep streeft naar duurzame oplossingen voor deze karakteristieke jaren dertig laan. De werkgroep is wel verheugd over de snelle response van de gemeente. Eerder voerde de werkgroep actie voor een veiligere Cattepoelseweg. Tijdens de straatspeeldag  op 20 juni overhandigde Initiatiefnemer John Verstegen van de werkgroep Cattepoelseweg Veiliger  loco-burgemeester Jaap van Hensbergen 650 handtekeningen. Deze handtekeningen ondersteunen het initiatief van het comité om iets te doen aan de onveiligheid van deze weg. Tijdens de straatspeeldag namen ook vertegenwoordigers van bijna alle Arnhemse partijen en de loco-burgemeester de gevaarlijkste punten aan de Cattepoelseweg in ogenschouw.

De werkgroep Cattepoelseweg Veilig wil van de gemeente maatregelen die een oplossing vormen voor  de onveiligheid en de barrierewerking van de Cattepoelseweg. Veilig oversteken is een groot probleem, want de weg is met 6 rijstroken op sommige punten 60 meter breed. Het autoverkeer rijdt vaak te hard. Veel kinderen en ouders met jonge kinderen moeten deze oversteek dagelijks meerdere malen maken naar een van de drie scholen in Cranevelt. Daarnaast moeten veel ouderen deze brede racebaan oversteken voor de inkopen van hun dagelijkse levensbehoeften aan de Beethovenlaan.

De handtekeningenactie vond plaats na een dodelijk ongeval in mei. In juni zijn door eigen initiatief van buurtbewoners langs de weg alternatieve borden aangebracht met de vermelding "50 max" en "woonwijk”.

 

Parkeermaatregelen ventweg Cattepoelseweg / Wagnerlaan

 

Naast de “(on)veiligheid” van de Cattepoelseweg is gelijktijdig de procedure rond het parkeermaatregelen op de ventweg van de Cattepoelseweg en Wagnerlaan bij Rijnstate, in het nieuws gekomen. De gemeente gaat nu namelijk (nieuwe) maatregelen treffen om de parkeerproblemen daar als gevolg van Rijnstate aan te pakken. De gemeente wil aan de ventweg van de Cattepoelseweg (deel bij Rijnstate) een parkeerverbod instellen. De ventweg van de Wagnerlaan krijgt afsluitbare palen.

Het overgrote deel van de omwonenden bleek voorstander te zijn van deze maatregel. Twee bewoners dienden echter een bezwaar in: zij vroegen de rechtbank om schorsing van de maatregel. Op 20 juli werd dit echter afgewezen. De gemeente kan nu overgaan tot uitvoering.

Parkeeroverlast Rijnstate in de rest van de wijk

De wijkraad heeft bij de gemeente al diverse keren besproken dat de parkeeroverlast van ‘Rijnstate’ ook andere delen van de wijk betreft, echter tot op heden met weinig resultaat. Om dit probleem dus nadrukkelijker ‘in de schijnwerpers’ te krijgen, is het noodzakelijk dat de wijkbewoners daadwerkelijk klachten hierover bij de gemeente indienen.

 

WEBSITE van de wijk Alteveer / ’t Cranevelt

 

Zoals bij een deel van de inwoners van Alteveer en Cranevelt reeds bekend, is er sinds mei een heuse ‘wijkwebsite’. Het aantal bezoekers sedert mei staat al op meer dan 3000. Via ‘mond-tot-mondreclame’ en publicatie in de pers wisten veel bewoners van het bestaan van de website. De reacties zijn erg positief en de wijkraad wil bij deze de werkgroep ‘Website’ ook bedanken voor de inspanning. 

Zie: http://go.to/alteveercranevelt

Oproep ‘deeltijd webmasters’

Tevens hierbij de oproep om de werkgroep ‘Website’ te versterken met ‘deeltijd’ webmasters. Gezien de grote inspanning die het kost om de website ‘levend’ en actueel’ te houden, zijn potentiële webmasters van harte welkom. Informatie:
jl.verstegen@chello.nl / wil@soon.com / tonxyz@hotmail.com

 

Uitspraak Raad van State over de milieuvergunning Gelredome en de verkeersoverlast in Alteveer

 

Zoals vorige keer gemeld zou er een uitspraak komen van de Raad van State over de beroepen tegen de milieu­vergunning van Gelredome namelijk uitbreiding naar de nacht van popconcerten en het aantal van 12 naar 24. Op grond van de verkeersoverlast die de shuttlebussen op de Cattepoelseweg geven, had Carel Otten namens 40 omwonenden van de Cattepoelseweg beroep ingediend. Dit beroep tegen uitbreiding van de milieuvergunning was gebaseerd op op het feit dat het verkeerscirculatieplan naar en van  de satellietparkeerplaatsen t.b.v. Gelredome onderdeel is van de milieuvergunning

De Raad van State oordeelde echter dat, nadat de bussen zich gemengd hebben in het overige verkeer in Arnhem-Zuid, deze niet meer herkenbaar zijn als ‘Gelredome-verkeer’. Derhalve is de milieuvergunninghouder niet verantwoordelijk voor deze bussen naar de satellietparkeerplaatsen. Overigens haalde de Raad van State wel een streep door de uitbreiding van de milieuvergunning van Gelredome op basis van de geluidsoverlast die direct omwonenden  hebben.

De wijkraad zal de problematiek van de overlast van de ‘Gelredome-bussen’ nadrukkelijk neerleggen bij de gemeente als onderdeel van de discussie over het transferium in Arnhem-Noord.

.