Correcties, commentaar,  bijdragen of tips?
                          klik hier!                             

Mededelingen van de WIJKRAAD  ALTEVEER / ‘t CRANEVELT

Formulier afdrukken

Verslag 1 mei 2001

Wijkraad Alteveer / ‘t Cranevelt

 

Secretariaatswisseling

Alle secretariële wijkraadszaken zijn vanaf heden ondergebracht bij Luit Rietema, tel. 4429649, e-mail: Luit_mri@euronet.nl.

 

Samenwerking Vereniging Craneveer en Stichting Wijkraad Alteveer / ‘t Cranevelt

Meer samenwerking en overleg vormen het toekomstige credo van de recreatieve vereniging Craneveer en de wijkraad. Hierover zijn momenteel gesprekken gaande. Samenwerking is ook het streven van de gemeente. Zij stelt dit als voorwaarde voor subsidie van bijvoorbeeld het blad Craneveer maar ook voor andere activiteiten.

 

Bijeenkomst met Raadscommissie GSB, Arnhem 2015 en Wijkzaken

Op 4 april j.l. vond er een bijeenkomst plaats van de raadscommissie  “Grote Stedenbeleid, Arnhem 2015 en Wijkzaken” met de wijkraad en de wijkvereniging Craneveer. Het was de eerste keer dat deze raadscommissie, met als voorzitter wethouder Jansje Bouwman, de ‘wijk introk’. De wijkvereniging heeft duidelijk gemaakt dat er een goed ver­eni­gings­leven is met veel (ook jaarlijks terugkerende) activiteiten en niet te vergeten: een eigen wijkkrant (Crane­veer), die al ruim 25 jaar huis aan huis verspreid wordt! De wijkraad heeft een aantal onderwerpen bij de commissieleden onder de aandacht gebracht, zoals:

Wijkenquête door TC&O over het recreatieve verkeer.

Door de gemeente Arnhem met andere partijen onlangs gehouden  en waarop binnen 7 dagen gereageerd moest worden (zie vorige Craneveer). Pikant detail: wethouder Bouwman en de leden van de raadscommissie waren niet van deze enquête op de hoogte.
De (gekeurde) enquête zou de o.a. de gemeente Arnhem inzicht moeten geven hoe wijkbewoners aankijken tegen een transferium aan de Cattepoelseweg.

Stand van zaken bestemmingsplan Buitengebied Arnhem Noord

Op dit punt was de wethouder zeer terughoudend en kon (wilde) zij geen mededelingen doen, aangezien in de volgende B&W-verga­dering hierover gesproken zou worden. Het is gevoelig punt  waar we als wijkbewoners alert op moeten blijven.

Het Oremusplein Er is een aantal ideeën aangedragen die het aangezicht van het Oremusplein kunnen verbeteren.

Parkeeroverlast in de wijk veroorzaakt door ziekenhuis Rijnstate. Er is nogmaals duidelijk gemaakt dat een deel van de wijk hier grote hinder van ondervindt; een oplossing is nog niet in zicht. Zowel Rijnstate als de gemeente Arnhem houden zich niet aan eerder gemaakte afspraken (o.a. het handhaven van toegekende vergunningen, parkeeroverlast is daarvan één voorbeeld) Bij de gemeente Arnhem is aandrongen op nakoming van gemaakte afspraken, inclusief initiatieven richting ziekenhuis Rijnstate.

De onveiligheid van de Cattepoelseweg Op dit punt kon de wethouder geen toezegging doen dat dit op korte termijn opgelost zal worden. Nadrukkelijk is aangegeven dat, omwille van de veiligheid, verkeersremmende maatregelen dringend gewenst zijn. Wat leverde de bijeenkomst nog meer op op?

Een belangrijk winstpunt: de wijkbewoners (bij monde van de wijkraad) hebben nu een aanspreekpunt bij de gemeente Arnhem: Chris Zeevenhooven in zijn functie als wijkmanager.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst vond er een vervolggesprek plaats met de wijkmanager (zie volgend item)

 

Gesprek met Chris Zeevenhooven, wijkmanager

Als vervolg op de bijeenkomst met de raadscommissie, vond er op 7 mei jl. een overleg plaats tussen wijkraad, recreatieve vereniging Craneveer en wijkmanager Chris Zeevenhooven. Chris is de verantwoordelijke ambtenaar voor alle ‘wijkzaken’ in Arnhem-Noord-Midden. Hieronder vallen ook de wijken ‘t Cranevelt en Alteveer. Hij vormt de verbindende schakel met de gemeente voor zaken als de transferium-discussie, verkeersproblematiek, aan­kle­ding van de wijk, veiligheid, enzovoort. In het overleg is afgesproken dat de wijkraad samen met een delegatie van het bestuur van de recreatieve vereniging en eventuele andere belanghebbende partijen, zal fun­geren als een soort ‘wijkplatform’ richting Gemeente. Op deze manier kan onder meer subsidie worden verkregen voor de Wijkkrant Craneveer en voor zaken die via de wijkraad lopen en kosten met zich meebrengen. Ook is gesproken over de besteding van de zogenoem­de ‘spekcheque’ ter waarde van fl 10.000,--. Samen met de recrea­tieve vereniging zal de wijkraad een aantal voorstellen indienen waar­mee dit geld ten goede aan de wijk komt (waaronder een website voor Alteveer / ’t Cranevelt).

Eén aardig succesje is al bereikt: in het overleg kwam (het ontbreken van de aankleding van) het Oremusplein aan de orde. Door Chris Zeevenhooven is de toezegging gedaan dat de bloembakken door de gemeente zullen worden gevuld met bloeiende planten, onder de voorwaarde dat de omringende middenstand zorg zal dragen voor het onderhoud (= water geven).

Het gemeentebestuur zou  voorts graag zien dat er een bredere vertegenwoordiging van de wijk in de wijkraad aanwezig is (8 - 10 personen), waaronder een zetel ‘qualitate qua’ van de Vereniging Craneveer in de wijkraad.

 

OPROEP voor

(sluimerende) werkgroepen en actiegroepen in de wijk

Zoals hierboven vermeldt, wil de gemeente dat de wijkraad een brede vertegenwoordiging (‘platform’) van de wijk vormt. Vanuit die gedachte volgt hier dan ook een oproep aan bestaande (sluimerende) actie- en werkgroepen zich te melden bij de wijkraad.

Naast de al bestaande recreatieve vereniging Craneveer en de werkgroep Website is daarbij te denken aan: verkeer- en veiligheid; erfpacht; parkeren/parkeeroverlast; Oranjecomité, vrijwilligersorganisatie etc.

Via de wijkraad kan ondersteuning / faciliteiten bij de gemeente aangevraagd worden voor deze activiteiten.

Daarbij kan dan een vertegenwoordiger van een actie- / werkgroep (ad hoc) deelnemen aan de wijkraad voor terugkoppeling via de wijkraad naar de gemeente.

 

Stand van zaken Buitengebied Arnhem Noord en Transferium

De wijkraad heeft een gesprek aangevraagd en gekregen met de Projectleider Transferium-Noord van de Gemeente Arnhem, Ton Hermanussen. Doel van deze bijeenkomst : de wijkraad wenst op de hoogte te worden gebracht van de ontwikkelingen vanaf november 2000. Aan de orde is geweest:

1.    De manege-variant Schelmseweg gaat niet door. Met name het Rijk en Provincie vinden deze plek onaanvaardbaar. De natuur is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, het liefst wil men dat dit gedeelte gaat behoren tot het Nationale landschap.

2.    De Schelmseweg wordt in 2001 nog erkend als monumentale weg. Dat betekent dat er plannen moeten komen om het verkeer te ontmoedigen deze weg te gebruiken (is in onderzoek).

3.    De gemeente voelt nog steeds het meeste voor een transferium tussen “Burger’s” en “N.O.M.”, het zogenaamde “Cattepoelse-kapscenario” (‘overkapping’ van de Cattepoelseweg vanaf de Schelmseweg, tussen Burger’s en N.O.M,…....plus kappen van bomen). Dat houdt in dat er onder de overkapping van de Catte­poel­seweg etages gebouwd worden voor 2025 parkeerplaatsen. De huidige parkeerplaatsen van zowel N.O.M. als Burger’s  worden dan gehandhaafd. Er is ook een onderzoek gaande naar ontsluiting van de Cattepoelseweg zodat zowel de wijk als de Schelmseweg minder belast zullen worden.

4.    Het Saksen-Weimar-alternatief (“van ons”) is niet aan bod geweest (zie vorige Craneveer). Wij hebben daar verbaasd op gereageerd. Een reactie van de gemeente was het minste wat kon worden verwacht. Hieruit volgde een afspraak om op 6 juni een “expert-meeting” te houden met als onderwerp: Transferium-Noord. Aanwezig zullen zijn: de gemeente Arnhem, Burger’s Zoo en N.O.M. en de participanten “alternatieve inrichtingsschets”, waar­onder de wijkraad. Deze avond wordt geleid door een onafhankelijke, externe gesprekleider.

 

Raad van State: milieuvergunning Gelredome en verkeersoverlast Cattepoelseweg

Op 10 mei diende bij de Raad van State het beroep tegen de uitbreiding van de milieuvergunning Gelredome. Vorig jaar heeft Carel Otten, namens  zo’n 40 bewoners van de Cattepoelseweg, beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de uitbreiding van de milieuvergunning van Gelredome. Dit  vanwege de verkeersoverlast van de bussen van en naar Gelredome naar de parkeergelegenheid N.O.M. en bermen Cattepoelseweg. (uiteraard waren er meerdere beroepen, met name uit Arnhem-Zuid in verband met parkeeroverlast en geluidsoverlast). Het gaat daarbij om uitbreiding van het aantal grote evenementen van 12 naar 24 (gemiddeld dus 2x per maand) en verlenging tot 24.00 uur.

Daar het mobiliteitsplan onderdeel is van de  milieuvergunning (uniek voor een milieuvergunning), is beroep aangetekend. Veel is geregeld voor Arnhem-Zuid (veel ook niet!!), echter niets ten aanzien van de verkeersoverlast tot diep in de nacht op de Cattepoelseweg. De Raad van State had het duidelijk moeilijk met enerzijds de unieke opname van het  mobiliteitsplan in de milieuvergunning en anderzijds de juridisch koppeling met een verkeersstroom in Arnhem-Noord ten gevolge van de milieuvergunning van een instelling in Arnhem-Noord.

Carel Otten bepleitte daarom ook maatregelen tegen de geluidsoverlast van deze verkeersstroom in Arnhem-Noord, duidelijk aanwijsbaar door de activiteiten (=milieuvergunning) van Gelredome. Uiteraard bepleitten de advocaten van zowel de gemeente als van Gelredome dat de Cattepoelseweg een openbare verkeersweg is, waarover dus (alle) verkeer mogelijk is en er geen verband is met het mobiliteitsplan van Gelredome.

Hierover zal de Raad van State dus een principiële uitspraak doen.(over ca. 13 weken).

 

.