Bomen in de wijk
Jan Bouwkamp
24 april 2002
   

Bomen in de wijk

Onze wijk is een bewoond eiland temidden van een groene zee. In het oosten Moscowa, in het zuiden Sonsbeek-Braamberg, in het Westen Zypendaal en in het Noorden de Veluwe. Geen wonder, dat ook in de wijk zelf veel natuurlijke elementen aangetroffen kunnen worden.
(klik op de foto's voor vergrotingen)

Bomen spelen een zeer bijzondere rol in de wijk. Er zijn veel zeldzame exotische soorten in Alteveer; het lijkt erop, dat er een beplantingsplan bij de aanleg van de wijk in de twintiger jaren was, dat de wijk een parkachtig karakter moest geven. En 't Cranevelt is in een bos aangelegd, waarbij de voorwaarde was, dat het boskarakter behouden moest blijven. Daarom zie je tussen de huizenrijen stukken bos.

De Paardekastanje, één van de markante bomen langs de Beethovenlaan, is een bijzondere variëteit. Gerrit-Jan van Prooijen weet ons te vertellen dat het om een Aesculus hippocastanum 'Baumannii' gaat. "Dit is een cultivar met gevulde bloemen (dus doorgaans steriel). Dat is de reden dat deze boom wel bloeit maar geen vrucht draagt.

Hij krijgt dus wel bloemen, getuige de foto, maar géén kastanjes. Die is bewust om die reden daar ooit aangeplant. Je kunt rustig je auto eronder parkeren in de herfst, en heet geeft ook beduidend minder opruimwerk! De paardekastanje in de Palestrinastraat daarentegen zorgt elk jaar voor bergen kastanjes!

De derde boom op de groenstrook tussen Bachlaan en Kluizeweg, ter hoogte van de bushalte, is de meest zeldzame boom van onze wijk. Je ziet het er overigens niet aan af. Maar het is de Hopbeuk, Ostrya Carpinifolia, die helemaal geen beuk is en ook geen hop! De bloesem (in april) lijkt wel op hopbellen. De hopbeuk is dus ook geen beuk, maar familie van de berk en de els. Ook de haagbeuk, die ook geen echte beuk is, is er familie van.

Rechts de bloesem van de zeldzame hopbeuk.

Links de Hopbeuk in diens herkenbare verschijningsvorm. Op deze groenstrook staan behalve de Hopbeuk ook veel andere bijzondere soorten. Die komen een andere keer aan de orde.

Twee inwoners in onze wijk zijn lid van de IVN: Nirma van Rijn en Martin van Rijn. Zij zijn een natuurpad aan het voorbereiden langs de bijzondere bomen in onze wijk. Zij zijn ook degenen, die geholpen hebben om deze bomenpagina te maken. Naar verwachting is de route en de beschrijving klaar in het najaar van 2002 en kunnen geïnteresseerden een folder halen bij de Watermolen of de VVV.

Overigens zijn er veel meer wijkbewoners lid van het IVN. IVN staat voor Instituut voor Natuur- en milieu educatie. Wij dagen hun uit, om bijdragen aan de website te leveren! Of met initiatieven te komen!