[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Het mysterie van de Cattepoel

`Waar komt de naam Cattepoel vandaan?' Dit vroeg webredactielid Hans Buurman zich af. En als een oprecht internetter ging hij op zoek. Hij ontdekte, dat er maar een Cattepoelseweg in Nederland blijkt te zijn...

Toen Hans de naam Cattepoel in de telefoongids op het Internet opzocht, vond hij een webadres.... in Duitsland! Daar woont een zekere Constantin Cattepoel en die heeft onderzoek gedaan naar zijn familienaam. En wat blijkt: zijn voorouders zijn in 1671 van Arnhem naar Wesel in Duitsland geëmigreerd! De naam Cattepoel komt al op een document uit 1428 in de archieven van de gemeente Arnhem voor! Werkelijk een plek met een lange geschiedenis dus!

Volgens Constantin Cattepoel was Cattepoel de naam van een boerderij in Arnhem Noord, onder aan de Jacobiberg. De betekenis van de naam heeft hij nog niet kunnen ontraadselen. Bij een poel denk je aan water, maar Constantin heeft op de oude kaarten van Arnhem geen aanduiding voor water gezien. Of zou het `poel' verwant zijn met `paal' en bijvoorbeeld een grenspaal zijn geweest?

En zou `Catte' iets met katten te maken hebben gehad? Of met iets heel anders? Het handschrift van de documenten uit 1428 (zie het document) en 1642 (waarschijnlijk een koopacte) heeft hij niet kunnen ontcijferen.

Dat is alles wat we tot zover weten. Zullen we het mysterie van de Cattepoel ooit kunnen ontraadselen?

De oude documenten kunnen door een deskundige ontcijferd worden; misschien geven die aanknopingspunten. En misschien zijn er geschiedkundigen, die al meer over de Cattepoel weten. Laat het ons weten! Dan komt het op deze pagina te staan, zodat iedere bezoeker meer over het mysterie van de Cattepoel te weten kan komen.