[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Verslag Wijkgesprek Alteveer/Cranevelt 2013

We wonen in een topwijk, maar het kan nóg beter.

De gemeente is in gesprek met Alteveer/Cranenvelt over de toekomst van de wijk. Het doel is een concreet wijkactieplan 2013-2014, waar bewoners, ondernemers, gemeente en organisaties de schouders onder gaan zetten. Waar liggen voor u de prioriteiten? En welke ideeën heeft u zelf om wensen werkelijkheid te laten worden? U kunt meedenken op www.meedoeninarnhem.nl

Op 7 februari zijn op uitnodiging van de gemeente al zo'n 30 wijkbewoners al met elkaar om de tafel gaan zitten in de recreatiezaal van Craneveer. De belangrijkste conclusies? Alteveer/Cranenvelt is een geweldige wijk om in te wonen! Maar er is natuurlijk ruimte voor verbetering.

Op het gebied van verkeer ergert een aantal mensen zich aan de parkeeroverlast van Rijnstate en het Openluchtmuseum. De vervelende kruising Cattepoelseweg/Meyrooslaan blijft de werkgroep verkeer van de wijkraad een doorn in het oog. Op sociaal gebied gebeurt er al heel erg veel in de wijk, maar kwam naar voren dat extra aandacht op z'n plaats is voor oude wijkbewoners die geen jongere mensen in hun buurt hebben en dreigen te vereenzamen.

Er ontstonden mooie plannen om de wijk duurzamer te maken (zonnepanelen op het ziekenhuis) en, jawel, meer bijen te trekken. De 123 bewoners van Hazegrietje willen meer bij de wijk betrokken worden!

De voorzitter van de wijkraad, Maurice Lankheet trapte af. Hij legde uit dat de wijkraad geprobeerd had mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden te betrekken. En hij was blij met de opkomst! Wijkregisseur Carla Butzelaar nam de microfoon over. Zij verontschuldigde wijkwethouder Gerrie Elfrink, die bij een ingelaste raadsvergadering moest zijn.

Butzelaar legde uit wat het doel is van de wijkgesprekken. De gemeente moet fiks bezuinigen en er liggen dus geen grote budgetten op de plank. Maar de gemeente wil proberen het geld dat nog wel beschikbaar is zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van wijkbewoners. Daarin vindt in alle 24 wijken een wijkgesprek plaats. "Wie denkt dat hier verlanglijstjes kunnen worden ingeleverd die allemaal worden uitgevoerd, moet ik teleurstellen", zei Butzelaar. "Maar we gaan met de oogst wel hard aan de slag."

Band met Het Broek

Stedenbouwkundige Thor Smits schetste in vogelvlucht de geschiedenis van de wijk. Hij vertelde hoe het komt dat Alteveer/Cranevelt zo groen is gebleven en nog steeds (en dat is uniek!) aan de rand van de stad ligt.

Wist u dat er een heel speciale band is tussen de wijk en Het Arnhemse Broek? Met het zand van Alteveer is Het Broek is opgehoogd. Als u meer wilt weten, lees bouwkundige geschiedenis van de wijk.

Vergrijzing

Susan ter Bekke van Onderzoek en Statistiek van de gemeente Arnhem presenteerde vervolgens enkele feiten en cijfers. In Alteveer/Cranevelt is sprake van vergrijzing (o.a. is er een fikse groep dames van boven de 80), en die gaat de komende jaren doorzetten.

Tegelijk beginnen zich langzaamaan ook meer jonge gezinnen te vestigen. Dat zijn ontwikkelingen om in het wijkactieplan rekening mee te houden. Verder liet Ter Bekke zien dat de wijk de laatste jaren steeds tevredener is over de vooruitgang die in de wijk geboekt wordt.

Mobiliteit binnen de wijk

Hoe gaan we die lijn doorzetten? In vier subgroepen hebben bewoners gediscussieerd over de thema's die belangrijk zijn voor de wijk, en mogelijke oplossingen voor de problemen die er zijn. De eerste groep dacht na over de sociale structuur en voorzieningen in de wijk. Jongeren zouden misschien wel maandelijks een avond willen organiseren in 't Cranevelt.

Verder spitste de discussie zich toe op mogelijkheden om eenzaamheid onder oudere wijkbewoners aan te pakken. Er gaat al veel automatisch goed, omdat wijkbewoners zich om hun buren bekommeren, maar sommige ouderen hebben zo'n vangnet niet en komen in het heuvelachtige terrein in de problemen, zeker als het buiten glad is.

Een van de ideeën was daarom een bruikleenauto voor beter vervoer binnen de wijk. Andere ideeën waren een hangplek voor ouderen op het Oremusplein en een ruildienst. Zoiets is in Elderveld opgezet onder de noemer "Helpende handjes". "Dat moeten wij ook gewoon doen", zeiden bewoners die nu ook al actief zijn met de Jongeren Ouderen Ontmoetingsplaats (JOOP).

Parkeerproblemen

"Toen ik uit Amsterdam naar Alteveer kwam, dacht ik dat parkeren geen punt meer zou zijn, maar de gemoederen lopen hoog op", signaleerde een wijkbewoner.

Verschillende mogelijke opties om hier iets aan te doen zijn de revue gepasseerd. Een actiepunt is dat de wijkraad het Nederlands Openluchtmuseum aan gaat spreken op beloftes en afspraken die in het verleden al zijn vastgelegd in een convenant. Over de wenselijkheid om een blauwe zone of betaald parkeren in te voeren wil de wijkraad ook graag uw stem horen. Dat kan op www.meedoeninarnhem.nl.

Verkeer

Op het terrein van verkeer is een werkgroep van de Wijkraad al een tijd met de Gemeente in gesprek over het kruispunt Cattelpoelseweg-Meyrooslaan. De wethouder verkeer heeft uiteindelijk besloten het kruispunt niet aan te pakken. Dat laat onverlet dat de wijk het opnieuw (liefst met nieuwe inzichten of suggesties) kan agenderen bij het wijkgesprek.

U kunt uw mening erover geven op www.meedoeninarnhem.nl. Andere punten waarover de meningen verschillen zijn: meer dertig kilometer-zones en drempels aanleggen of niet, en de situatie op de rotonde bij de Chinees, die soms tot files leidt.

Duurzame wijk

Er bleken tijdens de avond ook tal van ideeën te bestaan om de wijk duurzamer te maken. Het is lastig om in de wijk zonnepanelen te plaatsen als je de mooie oranje daken en het vele groen wil sparen.

Om wijkbewoners toch de gelegenheid te geven om na een investering in zonnepanelen zelf energie op te wekken, kan een deal worden gemaakt met Rijnstate en het ziekenhuisdak te benutten. Datzelfde geldt voor diverse flats in de wijk.

Er waren ook plannen om meer bijen in de wijk te trekken door speciale bloemzadenmengsels als gemeente en als wijk aan te schaffen en verspreiden. Groene hagen kunnen de biodiversiteit ook bevorderen.

Doe mee

De basis is gelegd. Op www.meedoeninarnhem.nl. vindt u alle actiepunten die genoemd zijn. Maar voordat Carla Butzelaar aan de slag gaat met een wijkactieplan, kan u ook uw zegje doen. Op www.meedoeninarnhem.nl kunt u reageren, en zelf ideeën aandragen. U bent van harte welkom!

Kader: punten en plannen

Sociale samenhang / eenzaamheid ouderen / voorzieningen jeugd

  • ouderenvervoer binnen de wijk opzetten (m.b.v. een bruikleenauto)
  • een maatjesproject om mensen in contact te brengen
  • "welzijn op recept"
  • Klussendienst waarbij diensten in de wijk geruild worden (een gebreide trui voor het winterklaar maken van de tuin)
  • Hangplek voor ouderen op het Oremusplein
  • Huisartsenpost in de wijk
  • Weer een vaste wijkverpleegkundige
  • Ten aanzien jongeren: maak als wijk campagne om onder de aandacht te brengen dat "hangjongeren geen probleem zijn". We moeten af van vooroordelen.
  • Betere verlichting van de paden rondom het sportveld
  • Winkels op het Oremusplein (met een stimuleringsfonds)
  • Mogelijkheden voor de jeugd om maandelijks een avond te organiseren in het Craneveer

Verkeer / openbare ruimte

  • Kruispunt Wagnerlaan-Braamberg-Apeldoornseweg verbeteren
  • Stoepen die bij BGB te smal zijn gemaakt verbreden
  • Flats met HAT-eenheden passen niet in de wijk; in de toekomst niet toestaan.
  • Veiligheid in de schoolzone verbeteren door in samenwerking met scholen campagne te voeren
  • Cattepoelseweg veiliger maken door meer bebording en drempels
  • Gesprek aangaan met Nederlands Openluchtmuseum over verkeer/parkeerdruk die steeds vaker voorkomt. Het NOM aanpreken op eerder in een convenant vastgelegde regels.
  • Kijken of er nieuwe inzichten zijn om de kruising Catteloelseweg / Meyrooslaan bij de gemeente onder de aandacht te brengen.
  • Verbeter het zicht op de rotonde t.o.v. de Chinese Muur
  • Creëer een oversteek op de Schelmseweg t.p.v. de Wouterbergseweg.
  • Parkeren
  • Geen parkeren in de voortuin extra (bestemmingsplan)
  • Meer parkeerplaatsen realiseren bij het Beethovenplein
  • Blauwe zone / betaald parkeren invoeren om parkeeroverlast (van oa Rijnstate) te voorkomen?
  • Vrachtwagens weren op de Cattepoelseweg
  • Parkeren op het groen bij de rotonde aanpakken

Duurzaamheid

  • Duurzame energie opwekken op dak van ziekenhuis en flats
  • Bewoners en gemeente speciale zadenmengsel laten inkopen om mogelijkheden voor bijen te bevorderen
  • Als bewoners samen groene hagen inkopen in plaats van schuttingen