[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie
Op 27 augustus 2012 heeft de gemeente besloten De Springplank definitief open te houden. Deze actie was dus een succes!

Peuterspeelzaal De Springplank voorlopig nog open

Begin juni 2012 ontvingen de ouders van peuters op peuterspeelzaal De Springplank en ouders met kinderen op de wachtlijst een brief van de directeur van de Stichting Peuterspeelzalen Arnhem (SPA). Hierin werd aangekondigd dat de speelzaal per 1 januari 2013 zou gaan sluiten ten gevolge van korting op de subsidie door de gemeente Arnhem. Inmiddels is na overleg met de gemeente de sluitingsdatum verplaatst naar 1 juli 2013.

De ouders van de peuters op De Springplank waren zeer onaangenaam verrast door het voornemen tot sluiting. Zij zijn inmiddels een aantal keer bijeengekomen om te zoeken naar mogelijkheden voor het openhouden van De Springplank als basisvoorziening binnen onze wijk. Juist in onze wijk wordt door ouders vaak heel bewust gekozen voor de peuterspeelzaal als voorbereiding op het basisonderwijs. Daarnaast groeit het aantal jonge gezinnen in onze wijk en die groei zal zich de komende jaren nog meer doorzetten.

Eerder is in het voorjaar van 2011 sprake geweest van sluiting van peuterspeelzalen ten gevolge van voorgenomen bezuinigingen door de gemeente. Ouders hebben toen met succes actie gevoerd en overlegd met de gemeente. Dit resulteerde in het terugdraaien van een deel van de bezuinigingen en het besluit van de volledige gemeenteraad dat peuterspeelzaalwerk een basisvoorziening is binnen de gemeente. De ouders van de peuters hebben nu een brief geschreven aan het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad waarin zij hun verbazing en zorgen uiten. De brief wordt 27 augustus 2012 behandeld in de gemeenteraad.

Naast de korting op de subsidie van de gemeente spelen de hoge huisvestingslasten van De Springplank een rol in het besluit om juist De Springplank te sluiten. De huisvestingslasten moeten nota bene aan de gemeente worden betaald. Er lijkt sprake te zijn van een `broekzakvestzak' verhaal. Hier hebben de ouders de gemeente op gewezen.

De ouders zijn zelf ook op zoek naar oplossingen voor de huisvestingslasten. Een taxateur heeft voor de ouders een redelijke huur geschat voor het gebouw. Daarnaast zijn ouders en de SPA in contact met de Emmausschool en de Pieter Breughelschool om te zoeken naar mogelijkheden van huisvesting in één van de schoolgebouwen.

Het is belangrijk dat we het bestaansrecht van De Springplank aantonen. Daarom doen de ouders hierbij een oproep aan alle ouders in de wijk met kinderen op de wachtlijst, hen er vooral wèl op te laten staan. Ook roepen ze op om ouders die van plan waren hun kind te laten plaatsen op de wachtlijst, maar dat niet hebben gedaan door de verontruste berichten over de sluiting, dat alsnog te doen. Met kinderen op de wachtlijst moeten we aantonen hoe groot de behoefte is aan het peuterspeelzaalwerk binnen onze wijk!

Kortom, zowel de ouders als de SPA zijn actief in het zoeken naar mogelijkheden om De Springplank open te houden. Dit heeft tot nu toe in ieder geval geresulteerd in het verleggen van de sluitingsdatum van 1 januari 2013 naar 1 juli 2013. De komende tijd zullen de ouders en de SPA blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden, waardoor de sluiting van De Springplank zeker nog geen feit is. We vragen ouders van toekomstige peuters ons te steunen door actief mee te denken over oplossingen voor het behoud van De Springplank in onze wijk. En... plaats uw toekomstige peuter vooral wèl op de wachtlijst!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cindy Laumans-Veldman, e-mail cindy.laumansveldman@telfort.nl