[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Arnhem ziet af van tijdelijke kunstijsbaan op Cranevelt

[De Gelderlander, 3 november 2005] Arnhem krijgt geen tijdelijke kunstijsbaan op sportpark 't Cranevelt. De gemeentelijke commissie Cultuur, Educatie en Sport (CES) heeft gisteravond, gezien de hoge kosten, besloten het haalbaarheidsonderzoek stop te zetten.

Het was de bedoeling de kunstijsbaan op de bestaande skeelerbaan op sportpark 't Cranevelt aan te leggen. De basis van de  ijsvloer zou bestaan uit rubberen matten, waar een koelvloeistof doorheen stroomt. De matten zouden worden aangesloten op een koelmachine, waardoor een bevroren ondergrond ontstaat.

Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat er twee varianten zijn om de matten op te slaan. Een mobiele opslag, waarbij de koelmachine en de aggregaten jaarlijks worden gehuurd. En een mobiele opslag met een vaste koelmachine in een gebouw. De investering van de eerste variant bedraagt €630.000. Na aftrek van inkomsten uit entreegeld blijft er dan aan jaarlijkse lasten een bedrag van €267.000 over.
De tweede variant vraagt een investering van 1,4 miljoen euro en jaarlijks een bedrag van €212.000 voor de exploitatie.    Daarbij wordt uitgegaan van een bezoekersaantal van 1500 mensen per week in acht weken. De entreekosten bedragen gemiddeld vier euro per persoon.

Behalve dat de gemeente de aanleg en exploitatie van een kunstijsbaan te duur vindt, voorziet zij ook financiële problemen rond de parkeervoorziening op het sportpark. Als er geen ander sportgebruik is op het park, zijn zeventig parkeerplaatsen beschikbaar.

Eén van de oplossingen is een herindeling van het sportpark, maar dit vraagt volgens de gemeente forse investeringen. Alternatieven zijn het gebruik van de parkeergarage van Ziekenhuis Rijnstate of gebruik maken van de parkeervoorzieningen bij Burgers' Zoo. De ingang naar de ijsbaan wordt dan verlegd en met een shuttlebus worden bezoekers van de dierentuin naar de ijsbaan gebracht. Door verlegging van de ingang bestaat wel het risico dat bezoekers in de wijk 't Cranevelt gaan parkeren.

Commissielid Dick Tiemens (PvdA), hartstochtelijk pleitbezorger voor een kunstijsbaan in Arnhem, legde zich gisteravond schoorvoetend neer bij de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek. "Laten we het voor deze bestuursperiode maar afronden. Maar na de verkiezingen moet het plan opnieuw met stip op de agenda. Wat mij betreft, gaan we dan meteen voor een echte, permanente kunstijsbaan. Zeker nu er ook in Ede wat broeit op dit gebied. We hebben nu een kans. Die mogen we niet laten lopen."