[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Portaal wil Maycrete-woningen in Openluchtmuseum

[Persbericht Openluchtmuseum, 12 oktober 2005]
Woninbouwvereniging Portaal heeft hart voor cultureel erfgoed. Daar hoort niet alleen het behoud en herstel van monumenten uit lang vervlogen tijden bij, maar ook het bewaren van interessante woningen uit de naoorlogse periode. Op dit moment zet Portaal zich in om medio 2006 een blok van twee noodwoningen uit 1947 (de zgn. Maycrete-woningen) te laten verplaatsen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (Europees museum van het jaar 2005).

Een voorproefje: unieke rondleidingen op 22 en 23 oktober

Het museum geeft bezoekers in het weekend van 22 en 23 oktober de gelegenheid om een kijkje te nemen in en rond de Maycrete-woningen die nu nog op hun oorspronkelijke locatie staan (op loopafstand van het museum). Zo krijgen ze een voorproefje van wat er in het museum te zien zal zijn en hoe zo'n project wordt gerealiseerd. Daarnaast bezoeken ze de presentatie over de evacuatie in 1944 in het museumpark, toen het museum onderdak bood aan 600 Arnhemmers. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 22 en zondag 23 oktober tussen 12.00 en 15.00 uur.

Prefab van het eerste uur

De stad Arnhem raakte in de oorlog zwaar beschadigd en de in totaal zestien Maycrete-woningen in de wijk Alteveer hielpen de grootste woningnood in Arnhem te lenigen. Het zijn prefabwoningen van het eerste uur en ze maken deel uit van de wederopbouwarchitectuur. De huizen zijn opgetrokken uit beton en hout; een simpele maar degelijke constructie. De naam "Maycrete" is een samenvoeging van de ontwerper: de Amerikaanse ingenieur "Maybeck", en het Engelse woord voor beton: `concrete'.

De Maycrete-woningen moeten nu, na bijna zestig jaar, wijken voor nieuwbouw. De noodwoningen voldoen niet meer aan de huidige wooneisen. Ook is er meer woonruimte nodig voor de --met name-- oudere bewoners van Alteveer.

Eén van de bewoners die al sinds 1961 in haar Maycrete-woning woont is mevrouw Pop Timens. Zij ziet de sloop met lede ogen tegemoet. Maar ze is ook blij dat er serieus gezocht wordt naar mogelijkheden om enkele Maycrete-woningen te behouden. "Het zijn goede huizen waarin ik altijd met veel plezier heb gewoond."

Nog geen toezegging Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum ziet de woningen graag komen om het verhaal te kunnen vertellen over de wederopbouw van Arnhem na de 2e wereldoorlog. Echter, het museum doet nog geen harde toezegging. Directeur Jan Vaessen stelt als voorwaarde dat de financiering voor het project inclusief exploitatie voor tien jaar geregeld moet zijn. Portaal overweegt een deel van de exploitatie voor zijn rekening te nemen. Voor het resterende bedrag worden sponsors en fondsen gezocht.

Berns MuseumManagement uit Arnhem stelt in opdracht van Portaal een projectplan op voor de verplaatsing van de woningen.