[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Oudhollandsche IJspret in het Openluchtmuseum

[persbericht, Arnhem, 22 november 2004]

Elfsteden ijsmeester Jan Oostenbrug geeft startschot zes winterse weken.

Op zaterdag 4 december om 12 uur wordt het winterseizoen in het Nederlands Openluchtmuseum geopend met de officiële keuring van de ijsvloer door niemand minder dan de ijsmeester van "De Friesche Elf Steden": Jan Oostenbrug, onder toeziend oog van Sinterklaas en zijn Pieten. Met het uitspreken van de legendarische woorden "It giet oan" geeft Oostenbrug het startschot voor zes sfeervolle winterweken in het Openluchtmuseum. Na de training van de Pietenkernploeg op de ijsbaan op het entreeplein zijn bezoekers van harte welkom om hun krachten te meten met de Schaatspieten. Van 4 dec. t/m 16 jan. is het museum dagelijks open van 12.00 tot 21.00 uur!

Winter in Nederland. Alleen al de gedachte daaraan doet ons verlangen naar ouderwetse gezelligheid bij de haard, barre schaatstochten en ijsbloemen op de ramen. Maar ach, die winters van vroeger... waar zijn ze gebleven? In het Nederlands Openluchtmuseum natuurlijk! Vanaf zaterdag 4 december ademt het museumpark zes weken lang de sfeer van een levendige wintervoorstelling en er is een grote gezellige ijsbaan. Het is al vroeg donker, maar in de warm verlichte huizen en boerderijen geniet u met volle teugen van de échte wintersfeer die we nog kennen uit oma's verhalen.

Veel meer winterse activiteiten

Een attractieve route door het museumpark voert de bezoeker langs talloze winterse activiteiten. Het grote entreeplein is omgetoverd tot een met riet omrande ijsvlakte, en natuurlijk ontbreken koek en zopie niet. Maar, ook in en rond de historische gebouwen in het Openluchtmuseum is veel te beleven deze winter. De Betuwse boerin kookt haar lekker stevige winterkost, en proeven mag altijd. In de stal van een oude boerderij vertelt de boer spannende verhalen terwijl de koeien tevreden hun hooi herkauwen. En buiten hoort u de laatste nieuwtjes van de postbode, of misschien loopt u Ties tegen het lijf, de parapluventer die centen voor zijn trouwerij bij elkaar sprokkelt.

Op diverse plaatsen in het museumpark, zowel binnen als buiten, worden muziek-, zang- en toneelvoorstellingen gegeven. Ook is er een gevarieerd programma met actieve workshops voor het hele gezin. Niemand gaat met lege handen naar huis, want u maakt zelf een leuke herinnering aan een bijzondere winterdag.

Openingstijden en -prijzen

Het museum is van 4 december t/m 16 januari dagelijks open van 12.00 tot 21.00(!) uur m.u.v. 25 dec. en 1 jan (gesloten). Entree: volw. €9,--, kinderen 4 t/m 12 jr. €6,-- en 65+ €8,50. Schaatsen zijn tegen een borg van €5,-- te leen. Noren zijn niet toegestaan. Van 17 jan. t/m 24 maart is het museum open als wandelpark. Zie website.

Kijk op www.openluchtmuseum.nl.