[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Beste Buurtbewoners,

[Arnhem, 20 oktober 2004]
Waarschijnlijk heeft U al het een en ander gelezen in de Gelderlander over de katholieke kerken in Arnhem-Noord, Velp en Rozendaal. Sinds eind vorig jaar is de Verrijzenis parochie in onze wijk niet meer zelfstandig. Met 9 andere parochies is zij opgegaan in de Wijngaardparochie.

Het bestuur van de Wijngaard heeft sinds kort het besluit genomen om 4 kerken te sluiten, waaronder de Verrijzeniskerk. Gedacht wordt de vieringen het eerste kwartaal 2005 te stoppen.

Belangrijke argumenten daarvoor zijn:

  • Het aantal parochianen is laag en het aantal voorgangers neemt af.
  • De voormalige SOW-gemeente, nu de Protestante Kerk van Nederland, kerkt ook in de Verrijzenis. Deze Gemeente zal de Verrijzenis verlaten in maart 2005. Zij is bezig samen te gaan met de Gemeente van de Diaconessenkerk.

Het bestuur van de Wijngaard heeft nog geen plannen gemaakt voor het kerkgebouw van de Verrijzenis. Uitgesproken is dat de voorkeur uitgaat naar de verkoop aan een ander kerkgenootschap. Als dat niet lukt wordt naar andere mogelijkheden gekeken.

Voor de buurtbewoners, die regelmatig de vieringen bijwonen, zal de sluiting een grote invloed hebben. Vooral voor de ouderen, die niet beschikken over een auto en/of slecht ter been zijn, zal het niet makkelijk zijn de kerken van de Wijngaardparochie, die open blijven, te bereiken.

Daarom pleit ik voor het aanhouden van een ruimte (de dagkerk?), die gebruikt kan worden voor vieringen. Vieringen op een van de weekdagen, om zo de weekeindvieringen van de Wijngaard niet in de wielen te rijden.

Ook de ruimten, zoals de Ecclesiazaal en de huiskamer bij de Verrijzeniskerk zouden open moeten blijven om de verschillende activiteiten, die er nu plaats vinden, te handhaven.

Als U zich kunt vinden in dit voorstel, laat het weten aan Liesbeth Dessens