Transferium 

Als bewoners van de stadswijk Alteveer / 't Cranevelt zijn wij natuurlijk apetrots op de twee wonderschone attracties welke de wijk rijk is, Burgers Bush en het Nederlands Openlucht Museum.

De attracties zijn gelegen aan de rand van de Veluwezoom. Substantieel onderdeel van de aantrekkelijkheid van de parken is het natuurschoon waarvan er in Nederland zo weinig over is. De natuur is een wezenlijk en onlosmakelijk onderdeel van hun aantrekkelijkheid. En hier ligt ook een frappante tegenstrijdigheid: de noodzakelijke toekomstvisie vraagt aandacht voor expansie en groei. En om te groeien zullen de parken een aanzienlijk deel van hun aantrekkelijkheid moeten offeren: de omringende natuurgebiedjes. 
Bijna een soort nestvervuiling of een vorm van kannibalisme tussen uitstervende species. Ongetwijfeld krijgen we er iets moois voor terug, een zeldzaam stukje Nederlandse cultuurhistorie of een net niet uitgestorven diersoort. Mogelijk een even ongerijmde als onbegrijpelijke ruil: schaarse natuur voor schaarse natuur of cultuur. 

Voorwaar geen eenvoudig vraagstuk waar directeuren en beleidsmakers mee geconfronteerd worden! 

Onderdeel van bovengenoemde toekomstvisie is het Transferium, -eventueel compleet met eigen  op- en afritten vanaf de snelweg A12-, net zoals bijvoorbeeld een attractie als Disneyland in Parijs. Misschien lijkt de vergelijking net zoiets als mijn bescheiden boekenkast met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, maar: ooit is de dierenverzameling begonnen met één dier in één kooi en kijk eens wat er nu staat. Of straks!   

En Nederland zou Nederland niet zijn als een ieder daar een mening over heeft. Net zoveel  meningen als mensen (of belanghebbenden). En als de messen geslepen worden voor de strijd om het gelijk start ook het proces van polarisatie, waarbij de hoofdrolspelers in het heetst van de strijd soms uit gedreven gretigheid de verleiding niet kunnen weerstaan om de man in plaats van de bal te spelen. 

Echt visionair is de volgende variant: de hele noordkant vanaf de Schelmseweg tot aan de A12, tussen de Apeldoornseweg en de Deelenseweg als (attractie) park! Hup, Landal Greenparks erop, een vijf sterren camping, 'n chique hotel, een McDonald's McDrive en een subtropisch zwemparadijs om maar wat te noemen. Lekker geconcentreerd en een gedeelde infrastructuur met alle voordelen van dien.  
De bezoekers, met name de langblijvers, kunnen natuurlijk ook 'om de hoek' zweefvliegen bij Terlet, golfen, shoppen in ArnhemCity of wandelen door het nog resterend stukje natuurschoon. Uiteraard krijgen alle bezoekers een vrijkaartje voor een bezoek aan het HollandRama bij het NOM zodat ze in deze innovatieve tijdcapsule kunnen aanschouwen hoe mooi het stukje geofferde natuur was. 

Goed voor de bezoekersaantallen, goed voor de Arnhemse (toeristische) economie, goed voor het imago van Arnhem, goed voor het ondernemersklimaat en particulier initiatief en goed fout voor de bloeddruk van de tegenstanders.

Maar laat ik voorzichtig zijn, voor je het weet ben je directeur terwijl het vanaf de wal veel leuker is om te schieten. Wie het beter weet mag het zeggen!    

Schelmpie