[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Verslag wijkconcert

Op zondag 30 oktober j.l. werd om 15.00 uur in het kerkje aan de Wagnerlaan een concert gegeven door Renaissancegezelschap De Speellieden van Gelre. Twintig bezoekers hadden de weg naar het kerkje gevonden.

Het ensemble bracht een programma van vocale en instrumentale muziek uit de middeleeuwen en de renaissance. Daarbij werd gebruik gemaakt van kopiën van authentieke instrumenten.

Het gezelschap bestond uit vijf personen: Leo Quaijtaal, Annemarie van Dijk, Ernic Kamerich, Theo Helmer en Waling Tiersma. De spelers hadden zich getooid in prachtige middeleeuwse gewaden en presenteerden voor de pauze een programma in een raamvertelling, getitield 'Uit het leven grepen', waar de nummers kunstig waren ingevoegd.

Het was prachtig weer, zodat koffie en thee in pauze buiten genoten konden worden. Na de pauze was er een afwisselend programma. Daarbij kregen de spelers de lachers op hun hand met een boertig lied over een meisje dat haar eer verliest, uit de Carmina Burana. Het lied was uiteraard veel ouder dan de muziek waarmee Carl Orff zijn vertolking gaf van dit epos.

Na het concert werden de toehoorders uitgenodigd de instrumenten van dichtbij te komen bekijken. Met enthousiasme werd uitleg gegeven over de bouw, werking en geschiedenis. Zo kregen de mensen toelichting over de schalmei, de pommer, de kromhoorn, de dulciaan, tenor-trombone, cornetto, diverse strijkinstrumenten, zoals de viola da gamba en de vedel.

Toen de bezoekers tegen vijven voldaan weer op huis aan gingen, kleurde de lucht in de ondergaande zon prachtig oranje boven de glooiende weiden en tegen de donkere bosranden van Sonsbeek. Misschien was dit symbolisch en gaat de zon na dit concert ook onder voor de wijkconcerten, want de baten wegen bij lange na niet op tegen de kosten.

Els Wagenaar