[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Aan: Het college van B&W en de Gemeenteraad
Betreft: Straatspeeldag Alteveer
Arnhem, 23 mei 2003

Geachte raadsleden,

Ook dit jaar vindt de Nationale Straatspeeldag plaats. U bent daar ongetwijfeld van op de hoogte. Kinderen van de wijk Alteveer zijn dit jaar weer present op de Straatspeeldag in de Sweelincklaan. Dit jaar doen de kinderen, hun ouders en andere buurtbewoners mee aan de landelijke prikactie: `Dat kan anders', waarbij kinderen de aandacht vragen voor veilig en kindvriendelijk verkeer. Wij nodigen u uit deze middag bij te wonen. De kinderen willen u graag laten zien waar de gevaarlijke punten in de wijk te vinden zijn. U bent van harte welkom op:

Woensdag 4 juni van 13.00 - 17.00 in de Sweelincklaan, wijk Alteveer

Programma:

Darten

Wij beloven u een spectaculaire middag! Zo kunt u een potje komen darten op een megadartbord. Daar kunt u - en uiteraard ook anderen - uw pijl gooien op het door u uitgekozen meest gevaarlijke punt in de wijk. Het punt dat het hoogste scoort kan dan als eerste worden aangepakt in de wijk.

Truck met aanhanger

Voor de kinderen staat tussen 15.00 en 17.00 uur een grote truck met aanhanger. De kinderen mogen een kijkje in de cabine nemen. Leuk om in zo'n grote truck te zitten, maar wat als je er in zou moeten rijden? Waar moet je dan op letten? Samen met de chauffeur kijken de kinderen naar wat je in een grote truck niet altijd goed kunt zien en waar je goed op moet letten.

Als kind nooit de kans gehad om in een truck te zitten? Natuurlijk bent u ook welkom om er in te klimmen.

Kinderen maken hun eigen verkeersbord

Verder kunnen kinderen op grote kartonnen borden eigen bedachte verkeersborden schilderen.

Natuurlijk zijn er ook een heleboel spelletjes te doen. Er is een grote berg speelzand, veel buitenspeelgoed, gelegenheid om te schminken, kortom, het wordt een feestelijke speelmiddag voor jong en oud.

De prikactie: `Dat kan anders'

Wij willen deze middag uw aandacht vestigen op de gevaarlijke punten in de wijk. Tijdens het darten kunt u uw pijl op de hieronder genoemde gevaarlijke punten richten. In de wijk staan `prikkers' geplant, zodat voor iedereen zichtbaar wordt waar de onveilige verkeerssituaties zich precies bevinden. De gevaarlijke punten liggen veelal op de fietsroutes van kinderen naar school. Deze zijn:

1. De Listzstraat: Deze weg is voor fietsende kinderen eigenlijk onbegaanbaar geworden vanwege de parkeeroverlast van ziekenhuis Rijnstate (parkeren aan twee kanten van de weg, parkeren tot op de hoek) plus het tweerichtingsverkeer in deze smalle, onoverzichtelijke straat. Bovendien zit deze straat vol kuilen, waardoor fietsers moeten uitwijken. Levensgevaarlijk dus!
Foto 7 (640x480 191kB), Foto 8 (640x480 141kB) en Foto 9 (640x480 161kB)
2. Hoek Bernard Zweerslaan/Cattepoelseweg: Op de Cattepoelseweg wordt harder dan 50 km per uur gereden. Het oversteken in de flauwe bocht, waar wordt geaccelereerd maakt veilig oversteken onmogelijk.
Foto 10 (640x480 131kB)
3. Kruispunt Blankenburgstraat/Cattepoelseweg: gevaarlijke oversteek van wel 60 meter! Een belangrijke oversteek voor schoolgaande kinderen. Er wordt erg hard gereden op de Cattepoelseweg. Vanwege de breedte van de weg met het verkeer uit de vele richtingen is het voor fietsende kinderen niet te overzien. Hier moet iets aan gebeuren.
Foto 1 (640x480 131kB) en Foto 2 (640x480 98kB)
4. Kluizeweg voor de school de Toonladder. Door de versmallingen kunnen fietsers moeilijk doorrijden. Automobilisten laten fietsers vaak niet voorgaan en dan ontstaan er gevaarlijke situaties. Ons motto is: kinderen altijd voorrang!!
Foto 5 (640x480 138kB) en Foto 6 (640x480 119kB)
5. Kruispunt Peter van Anrooylaan/ Eduard van Beinumlaan: daar wordt veel te hard gereden. Deze straat ligt langs de Emmausschool. Er komt een 30 km zone, maar de buurt wil dat het met spoed gerealiseerd wordt.
Foto 11 (640x480 142kB)
6. Bernard Zweerslaan/Sweelincklaan: door de parkeeroverlast van Rijnstate is het zicht voor spelende en overstekende kinderen te beperkt. Er ligt een speeltuin aan de overkant en kinderen steken daar dus veelvuldig over. Een oversteekplaats zal zeker uitkomst bieden, maar uiteraard ook het terugdringen van de parkeeroverlast.
Foto 12 (640x480 160kB)
7. Bachlaan/hoek Beethovenlaan: Fietsende kinderen letten vooral op het naderende kruispunt van de Kluizerweg en zien de voorliggende Bachlaan nauwelijks, vanwege een bocht in de weg en de flats die het uitzicht belemmeren. Het verkeer van rechts heeft echter wel voorrang. Haaientanden op de Bachlaan zou op dit punt een eenvoudige oplossing zijn.
Foto 4 (640x480 120kB)
8. Bachlaan/Cattepoelseweg: Verkeer wat vanuit de Schelmseweg komt gebruikt de Bachlaan als sluiproute en gaat met hoge snelheid door de bocht.
Foto 3 (640x480 152kB)
 
Op naar een veilige verkeerssituatie in de wijk Alteveer en Cranevelt!
Tot ziens op onze straatspeeldag. U komt toch ook?!

Laat ons via mail weten of u tijdens onze straatspeeldag aanwezig kan zijn.

Namens alle kinderen en ouders van de wijken Alteveer en 't Cranevelt, Met vriendelijke groet,
Hermine van der Burgt
Commissielid Werkgroep verkeer en veiligheid Alteveer/`t Cranevelt