[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Korte samenvatting van de presentatie gegeven door GAAN op 20 januari 2003 voor de Gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Arnhem.

De visie van GAAN heeft altijd bestaan uit twee delen:

  1. Een inhoudelijke (ruimtelijke en economische) visie op het buitengebied.
  2. Een visie op de samenwerking tussen verschillende partijen.

Kijken we naar het eerste dan zijn wij een voorstander van een integrale benadering van het buitengebied. Dat wil zeggen het gebied niet in projectmatige brokjes hakken (Sax, Beukenlaan, RIN-locatie). Niet alleen omdat niemand dan meer overzicht heeft, maar vooral ook omdat dan kansen niet benut worden en het gevaar bestaat dat het zoeken naar deeloplossingen ten koste van het buitengebied gaat. Ruimtelijk leidt dat in onze visie vooral tot het koppelen van ruimtelijke functies (parkeren hotelaccommodatie op de Sax, koppelen aan parkeren NOM en Burgers).

Verder hanteren wij als uitgangspunt dat goede mogelijkheden bestaan voor de economische ontwikkeling van het buitengebied, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijke kwaliteit. Integendeel, in onze plannen ligt juist de nadruk op de kansen die hiermee gepaard gaan. Wij hanteren echter wel als uitgangspunt dat de grens van het CVN (Centraal Veluwe's Natuurgebied) hard is, in die zin dat écht nieuwe functies niet kunnen tenzij er geen alternatief is. Daar er voor het `transferium' wel een alternatief is, menen wij dat de grens van het CVN hier derhalve kan worden aangehouden. In dit geval is dat de Saxen Weimarkazerne.

Wat betreft de woningbouw focussen wij ons meer op de beleidsopgave van het realiseren van minimaal 500 nieuwe woningen dan op de specifieke plaats van deze woningen. In het buitengebied blijken namelijk de nodige complexen te zijn gelegen die voor woningbouw geschikt zijn. Tegen deze achtergrond achten wij het niet noodzakelijk om op de Beukenlaan te bouwen (één van de meest mooie dalen van ons land), omdat elders genoeg andere plaatsen bestaan. En dan hebben we het nog niet eens over nieuwe locaties in de binnenstad (Coberco terrein) al dan niet gekoppeld aan de noodzaak om ruimte gereserveerd voor kantoren om te zetten in woningbouwlocaties.

Wat betreft het parkeren zijn wij van mening dat de term transferium niet op zijn plaats is. Het betreft hier een parkeerplaats ten behoeve van Burgers Zoo. Wij menen dat het niet de taak is van de gemeente om een voorziening, die niet meer dan het belang van één ondernemer dient, gefinancierd wordt uit de algemene middelen. Vooral gezien de financiële risico's ten aanzien van de exploitatie.

Ten slotte het proces. Wij zijn altijd van mening geweest dat het als milieu-, natuur- en bewonersorganisaties geen pas heeft om alleen maar tegen te zijn. Tegen deze achtergrond hebben wij altijd plannen gemaakt die aangeven wat wij wel willen. Daarin zijn wij niet dogmatisch. In het laatste overleg met de wethouder is de volgende optie besproken:

  1. Geen transferium, maar een uitbreiding van het parkeren onder de bomen met maximaal 500 extra plaatsen.
  2. Geen van der Valk op de Waterberg als gevolg van mogelijke procedure;
  3. Bouwen op de Sax;
  4. Een dun lint van woningen langs de Beukenlaan;
  5. Overdracht van gronden langs de Beukenlaan van de gemeente aan een terreinbeheerder als borging van het groene karakter;
  6. Overdracht van de gemeentebossen (inclusief de bossen rondom NOM en Zoo) aan terreinbeheerders. De opbrengsten worden gestopt in een gemeentelijk groenfonds voor parken en buitengebied.
  7. In dit fonds stort de gemeente ook haar in het vooruitzicht gestelde bedrag voor de ondersteuning van het transferium;
  8. Dat geldt ook voor de provinciale bijdrage;
  9. Met dit fonds worden ook wildviaducten e.d. voorgefinancierd die op de lijst van Rijkswaterstaat staan, maar voorlopig niet aan de orde zijn. T.z.t. wordt een en ander terugbetaald.

Ook een dergelijk initiatief is wat ons betreft de moeite van het onderzoeken waard. Wij willen dat graag met de gemeente oppakken en het liefst laten uitmonden in een samenwerkingsovereenkomst.

   Stichting Groene Alliantie Arnhem Noord
   Evertsenlaan 9
   6881 GA Velp

   Telefoon:  06 53 722 609 
   Fax:       026 361 46 39
   E-mail:    Gaan@globalhill.nl
   Bankrekeningnummer: 1323.66.169