[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Alteveer-'t Cranevelt verliest weer wijkvoorziening

[Door Jan Bouwkamp, 30 juni 2005]
De Stichting Kinderopvang Arnhem en Regio (SKAR) verplaatst in het nieuwe schooljaar de naschoolse opvang De Torenkamer van Alteveer-'t Cranevelt naar de Hoogkamp. Daarmee verdwijnt de zoveelste maatschappelijke voorziening uit de wijk. De ouders van de 35 kinderen voelen zich daarbij door de SKAR voor het lapje gehouden.

Alternatieve locatie

De SKAR deed het voorkomen, dat ze de Torenkamer moest verlaten doordat het huurcontract voor de ruimte opgezegd werd. De SKAR vroeg aan de ouders om de afgelopen zes weken naar alternatieve locaties in de wijk te zoeken. Tussen meerdere mogelijkheden leek het gebouw van de Scouting daarbij een zeer goede optie; na aanpassen aan ARBO-normen zou dit een perfecte naschoolse opvang zijn. De kinderen van de Toonladder, de dependance van de Pieter Breugelschool en de Emmausschool zouden er lopend met de leidsters naar toe kunnen. De ouders zouden de kinderen gemakkelijk kunnen afhalen.

Bedrijfsmatige reden

Maar tijdens een gesprek met de ouders op 21 juni bleek, dat de SKAR helemaal geen belangstelling voor een alternatieve locatie heeft, omdat ze de Torenkamer niet rendabel genoeg vindt. Sinds de nieuwe wet op de kinderopvang dit jaar in werking ging, zijn de kosten voor de kinderopvang voor veel ouders gestegen. Dit had volgens de SKAR tot gevolg dat minder kinderen naar de kinderopvang gaan. Maar de ouders ontdekten, dat alleen de woensdag slecht gebruikt wordt. Als er voldoende kinderen aangemeld worden, zou de SKAR volgens de unitmanager André Bloem wel een alternatieve locatie in de wijk overwegen.

Acties

De groep gedupeerde ouders onderneemt, gecoördineerd door de oudercommissie, verschillende acties, zoals een bezwaarbrief aan de SKAR. Ook vragen ze de verantwoordelijke wethouder om uit te leggen, waarom die deze kinderopvang uit de wijk laat verdwijnen en daardoor de net gestarte verjonging van de wijk (met name rond het Beethovenplein) dwarsboomt. Mogelijk vinden de ouders nog een andere organisatie dan de SKAR, die naschoolse kinderopvang in de wijk aan wil bieden.