OPEN BRIEF  

AAN DE POLITIEK VERANTWOORDELIJKEN  

VAN DE GEMEENTE ARNHEM

 

Aan: Gekozen raads- en commissieleden gemeente Arnhem

Betreft: Betrouwbaarheid van de overheid / bestemmingsplan Rijnstate

Arnhem, 8 oktober 2001

Geachte raads- en commissieleden,

Langs deze weg willen de omwonenden van Rijnstate een beroep doen op de politiek in Arnhem om de verantwoordelijkheid te nemen en er alsnog zorg voor te dragen dat toezeggingen, gedaan door de poli­tiek en de overheid, nagekomen worden en hiermee recht te zetten wat het B&W ‘krom’ heeft gemaakt, waardoor de locale overheid als onbetrouwbaar is overgekomen.

Zoals u inmiddels bekend, heeft B&W, na een slepende procedure, eindelijk een besluit genomen over het bezwaarschrift van zo’n 100 omwonenden tegen het niet-handhaven van het bestemmingsplan Rijnstate.
Ondanks de toezegging van wethouder Lenferink om het advies eerst te behandelen in de commissie Ruimtelijke Ordening alvorens een definitief besluit te nemen, is deze toezegging niet gestand gedaan.
Door de uitspraak van B&W vinden de omwonenden dat de Arnhemse gemeente niet anders gekwalificeerd kan worden als ‘onbetrouwbare overheid’. Dit kan ongedaan gemaakt worden als de politiek in deze alsnog zijn verantwoordelijkheid neemt.

De overeenkomst tussen omwonenden en Rijnstate, tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de wethouder Ruimtelijke Ordening Hartogh Heysh, wordt hiermee verwezen naar de prullenbak. Met name hoofdstuk 7 geeft duidelijk weer wat destijds de afspraak en intentie was van het bestemmingsplan. Deze overeen­komst is toen door de commissie Ruimtelijke Ordening als voorwaarde gesteld voor goedkeuring door de gemeente­raad van het bestemmingsplan Rijnstate. Op basis van deze overeenkomst en de toezeggingen van de wethouder en de commissie R.O., hebben de omwonenden destijds afgezien van verdere procedure.
Helaas bleek bij de opening van het ziekenhuis dat de overeenkomst zowel door ziekenhuis als gemeente met voeten geschonden werd. Het resultaat was jarenlang procederen, vanwege de overlast van Rijnstate, middels de milieuvergunningsprocedure. Dit heeft tot op heden de overlast niet mogen verminderen. Door de toene­mende commerciële activiteiten van Multi Cuisine is de overlast zelfs toegenomen, hetgeen ook een aantal malen geconstateerd is door milieu-opsporingsambtenaren. Op ons verzoek aan de desbetreffende ambtenaar om de rapportage hierover ter beschikking te stellen, kregen wij als antwoord “bij navraag bij mijn meerdere mag ik u de rapportage niet toe sturen”,  hetgeen te denken geeft!

Zelfs de uitspraak van de Raad van State van 6 november 2000, te weten dat de gemeente de gehele milieu­vergunning van Rijnstate moet handhaven, heeft niet geleid tot het beoogde doel. Tot op heden is er aan de overlast van Rijnstate en daarbij m.n. van de commerciële keuken Multi Cuisine niets veranderd.
Het is dan ook erg pijnlijk nu te moeten constateren dat B&W in het genoemde  persbericht zonodig moet verwijzen naar een proce-dure die al jaren loopt en waarin vertraging en misleiding door Rijnstate door de gemeente al jarenlang geaccep­teerd c.q. gedoogd wordt.

Daarom zijn de bewoners terug gegaan naar de basis van alles, ook van de milieuvergunning, te weten het bestemmingsplan met de daaraan ten grondslag liggende overeenkomst van omwonenden en Rijnstate, onderdeel van de behandeling in de gemeenteraad c.q. de commissie Ruimtelijke Ordening. De reden om terug te gaan naar de bron (het bestemmingsplan Rijnstate) was het feit dat duidelijk werd dat Multi Cuisine Arnhem, onderdeel van de commerciële cateraar Albron, als expliciet doel heeft aanzienlijk meer maaltijden te maken dan voor Rijnstate nodig is. Bij de behandeling voor de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften is dit nog eens duidelijk gebleken.
B&W van Arnhem heeft zich gehaast om na het genomen besluit over het niet-handhaven van het bestemmings­plan, dat (heel symbolisch) 9 maanden heeft geduurd voordat de uitspraak het licht zag, een persbericht uit te geven waarin met nadruk wordt uitgelegd dat alles goed zal komen via de milieuvergunningsprocedure. Dit is nu met name zeer schrijnend. Al jaren lang procederen de omwonenden tegen het niet-handhaven van deze milieu­vergunning en het niet-nakomen van de afspraken m.b.t. de geluids­maat­regelen die overeengekomen zijn. Inmiddels zijn er 5 beroepen bij de Raad van State behandeld, waarbij de gemeente in alle gevallen in het ongelijk is gesteld en veroordeeld is tot de proceskosten.
Het huidige voorstel van B&W, te weten ‘aanpassen (=oprekken) van het bestemmingsplan Rijnstate’ is in de ogen van de omwonenden een voorbeeld van Arnhem als onbetrouwbare overheid.
Dit wordt in feite onderschreven door de Com­missie Beroep- en Bezwaar­schriften, blijkend uit de volgende passage uit het advies (B&W laat, willens en wetens (??), in het persbericht een belangrijk deel van deze overweging van het advies van de Com­missie Beroep- en Bezwaarschriften weg).

De stelling van verweerder en belanghebbende MCA dat er geen strijd is met de bestemmings­planvoor­schriften ook indien wordt geleverd aan elders gevestigde ziekenhuisinstellingen, acht de commissie derhalve niet juist, omdat daarmee de begrenzing die besloten ligt in de voorschriften van het bestemmingsplan en met name de zinsnede "gebruik ten behoeve van een ziekenhuis" wordt overschreden. In extremo zou deze stelling van verweerder en MCA erop neer komen dat, ook al zou het ziekenhuis Rijnstate zijn deuren sluiten, MCA kan blijven voortbestaan binnen de bestaande voorschriften van het bestemmingsplan nu MCA slechts levert aan ziekenhuizen of daaronder vallende instellingen. Dit acht de commissie niet juist en kan naar haar mening ook niet uit de voorschriften van het bestemmingsplan worden afgeleid. De commissie kan echter evenmin het standpunt van bezwaarden onderschrijven waar zij stellen dat MCA alleen maaltijden mag bereiden voor het ziekenhuis Rijnstate. Ondergeschiktheid aan de hoofdbestemming sluit naar de opvatting van de commissie niet bij voorbaat uit dat aan andere ziekenhuizen wordt geleverd bijvoorbeeld in het kader van een samenwerkingsverband of fusie tussen ziekenhuizen, waarbij bepaalde voorzieningen op bepaalde locaties worden geconcentreerd. Deze ontwikkelingen worden naar het oordeel van de commissie niet geblokkeerd door voornoemd voorschrift van het bestemmingsplan.

 

Uit de overgelegde stukken en het verhandelde concludeert de commissie dat de activiteiten van MCA zodanig van omvang zijn dat deze redelijkerwijs niet meer geacht kunnen worden ondergeschikt te zijn aan de hoofdbestemming in casu het ziekenhuis Rijnstate. Het aantal maaltijden dat MCA levert aan andere instellingen dan ziekenhuizen of vergelijkbare instellingen ligt substantieel hoger dan die welke aan het ziekenhuis Rijnstate worden verstrekt. Bovendien blijkt uit de doelstelling en het samenwerkingsverband met Albron dat MCA moet worden beschouwd als een commercieel producent van maaltijden. Voorts wordt door verweerder en MCA niet aannemelijk gemaakt dat MCA binnen het verband en de locatie van het ziekenhuis Rijnstate gevestigd moet zijn.

 

Het betoog van verweerder en MCA dat MCA dieetmaaltijden bereidt en om die reden ziekenhuis-gelieerd is, doet hier niet aan af, nu uit een overgelegd overzicht uit 1998 blijkt dat MCA in die jaren maal- tijden, heeft bereid voor woonvormen van lichamelijk gehandicapten en v1uchtelingen­opvang­centra, die geen ziekenhuis­voor­ziening zijn in de zin van de wet.

 De omwonenden krijgen uit het genoemde persbericht sterk het gevoel dat B&W, onder druk van Rijnstate, kiest voor het in de kou laten staan van de burger. In de ogen van de omwonen­den is het persbericht demagogisch en in flagrante tegenstelling met de (geest van de) overeen­komst die destijds op aandringen van de Arnhemse politiek, afgesloten is tussen Rijnstate en omwonenden onder leiding van de toenmalige wethouder.

De omwonenden doen een klemmend beroep op de politiek om haar verantwoordelijkheid in deze te nemen en alsnog te waarborgen dat de gemeente Arnhem zich gedraagt als betrouw­bare overheid. Hierbinnen past zeker niet het jarenlange gedogen door de gemeente van overschrijding van de grenzen van een bestemmingsplan en de overlast als gevolg daarvan.

 Wij verzoeken de Commissie Ruimtelijke Ordening om dit punt in de vergadering van donderdag 11 oktober  a.s. (alsnog) te agenderen en de omwonenden de gelegenheid te geven dit onderwerp (wederom) toe te lichten.

 Ik hoop u, namens de omwonenden, duidelijk gemaakt te hebben dat de grens van het acceptabele, na al die jaren van ‘gedogen’, overschreden is en dat van de politiek nu een daadkrachtig beleid wordt verwacht. Als de burgers niet kunnen vertrouwen op de overheid, het nakomen van afspraken en het handhaven van het bestemmingsplannen, is daadwerkelijk sprake van een ‘onbetrouwbare overheid’.

 De omwonenden van  Rijnstate gaan vooralsnog uit van ‘betrouwbare politieke partijen’ in Arnhem.

 Gezien de hoeveelheid ‘documentatie’, is het niet gewenst deze integraal toe te sturen. Daarom zal de documentatie op een speciale website geplaatst worden waar de complete informatie over procedures rond Rijnstate te raad­plegen is.

Het adres van deze website is: http://go.to/Rijnstate .

Voorts zal op de website van de wijk Alteveer/’t Cranevelt http://go.to/alteveercranevelt  ook de nodige informatie te vinden zijn

 

Namens de omwonenden van Rijnstate,

Wil Smits
Cattepoelseweg 109
6815 CA   Arnhem
Tel. thuis:   026 – 4421258
werk:    055 - 538 8909
mobiel: 06 – 55832392
e-mail:        wil@soon.com

 

BIJLAGEN:

 

1.        Overeenkomst omwonenden en Rijnstate d.d. 7 april 1989

2.        Persbericht College stuurt aan op herziening bestemmingsplan Rijnstate

C.C.:       B&W Arnhem
               
Persmedia / omroepen Arnhem / Gelderland
               
Wijkraad Alteveer /’t Cranevelt
               
Redactie TV-programma ‘Ook dat nog’