[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Stand van Zaken - september 2006

Begin mei vond een wijkraadpleging plaats n.a.v. de principe-bouwaanvraag die de projectontwikkelaar heeft ingediend. Diverse locale kranten hebben naar aanleiding van deze bijeenkomst aandacht besteedt aan de onrust in de wijk ten aanzien van de plannen. Inmiddels zijn er ongeveer 90 zienswijzen door de werkgroep en omwonenden ingediend.

Op 12 juni jl. vond een gesprek tussen de werkgroep en wethouder Van Bodegraven plaats. De werkgroep bood de heer Van Bodegraven de zienswijzen aan en gaf aan dat er weinig verschil is tussen het plan dat medio 2005 aan de werkgroep werd gepresenteerd, waarop veel kritiek is geuit, en het huidige plan.
Verder gaf de werkgroep aan dat de ontwikkelaar slecht met de werkgroep communiceert en sprak de verwachting uit dat de wijk in verweer gaat als het plan ongewijzigd wordt doorgezet. De heer Van Bodegraven was onder de indruk van het aantal zienswijzen en heeft toegezegd met de ontwikkelaar contact op te nemen om zijn verhaal aan te horen.

Op 26 juni jl. heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de ontwikkelaar en de werkgroep. De werkgroep stelde de slechte communicatie aan de orde en wees de ontwikkelaar op het feit dat er te weinig gereageerd wordt op diverse voorstellen tot aanpassingen. De ontwikkelaar zegde toe alsnog een reactie te geven op de zienswijzen.

Ook de commissie Welstand heeft het plan behandeld. Het plan is aangehouden wat betekent dat nog geen definitieve beoordeling heeft plaatsgevonden. De commissie wil eerst inzicht verkrijgen in bijvoorbeeld de historische stedenbouwkundige achtergrond van de wijk en heeft de architect verzocht hierover een analyse te maken. De commissie heeft wel op voorhand een aantal opmerkingen. O.a. vindt zij de wigvorm van het perceel onvoldoende uitgewerkt.
Het volledige advies kunt u vinden op de website van de gemeente Arnhem. Omdat het daar wat moeilijk terug te vinden is, is deze tekst onderaan deze pagina opgenomen.

Na de volgende bijeenkomst met de ontwikkelaar op 11 september zal de werkgroep beslissen of het nog zinvol is om in gesprek te blijven of dat het verstandiger is om tot verdere actie over te gaan. Hierbij valt de denken aan bijvoorbeeld een handtekeningenactie en het verder benaderen van de politieke partijen.

Werkgroep Verrijzeniskerk

Verslag commissie Welstand

[Overgenomen van de gemeentelijke website]
Locatie: Beethovenlaan 76, 78 en Sweelincklaan 23
Omschrijving: het bouwen van 8 woningen en 17 appartementen
Plaatsbepaling: Beethovenlaan 76 en 78 en Sweelincklaan 23 Arnhem
Advies: Aangehouden

NOTITIE: Het bouwplan is getoetst aan de criteria zoals omschreven in de gemeentelijke welstandsnota.
Het van toepassing zijnde welstandniveau is normaal.
Het betreft de bouw van een appartementencomplex op de plek waar nu nog de Verrrijzeniskerk staat. Door de afdeling Ruimtelijke Ordening is een Quick Scan uitgevoerd.
De architect en projectontwikkelaar zijn ter vergadering om het plan toe te lichten.

De commissie mist inzicht in de historische stedenbouwkundige achtergrond van de wijk en de latere invulling van de kerk.
Alvorens tot definitieve beoordeling over te gaan vraagt de commissie aan de architect een stedenbouwkundige/ historische analyse te maken. Tevens adviseert zij een studie naar het behoud van de markante klokkentoren. De architect kan voor informatie contact op te nemen met de monumenteninspecteur, de heer Kautz.
Wanneer de commissie alleen naar de architectuur kijkt, maakt zij op voorhand de volgende opmerkingen. De gevels van de woningen sluiten in hoofdlijnen redelijk aan bij de oorspronkelijke architectuur in de wijk.

Over de appartementen maakt de commissie de volgende opmerkingen:

  • De kappenstructuur aanpassen en meer een wezenlijk deel van de architectuur maken. Een verticale bekleding met pannen is geen goede oplossing.
  • Het perceel heeft een wigvorm het is belangrijk om op die richting in te spelen. De commissie vindt dit nog niet sterk genoeg uitgewerkt is en adviseert dit beter aan te laten sluiten op de bestaande structuur.

Het plan wordt in afwachting van nadere informatie aangehouden.