[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Sluiting Verrijzeniskerk: een bedreiging of een kans?

Persbericht Wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt
Het staat vast: de Verrijzeniskerk in de wijk Alteveer/ 't Cranevelt staat te koop.

Sinds het bekend is geworden dat de kerk aan de Beethovenlaan gesloten zal worden is er al veel gesuggereerd en gepubliceerd over deze markante plek in de wijk. Handhaving van functies of nieuwbouw, wijksteunpunt of hoogbouw? De sluiting van de kerk en de mogelijk nieuwe invulling wordt door de wijkbewoners op de voet gevolgd.

Reden voor de wijkraad om krachten te bundelen. Daar waar elders in de wijk de eigenaar en de wijkraad lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan bij de invulling van een vrijgekomen locatie dient zich hier een kans aan om een samenspel tot stand te brengen.

Het doel van de wijkraad; in samenspraak met de potentiële koper(s) en de gemeente te komen tot een acceptabele (nieuwe) invulling voor de wijk, zowel programmatisch als qua omvang en architectuur.

Zo zijn in de kerk en in het Noorderhonk naast kerkelijk activiteiten talloze andere activiteiten actief als zangkoren, lezingen en een tekenclub maar ook het gezamenlijk nuttigen van maaltijden vindt hier plaats. Met de verkoop van deze gebouwen dienen deze functies wellicht elders onderdak te zoeken, echter in de wijk is geen alternatief voorhanden.

Ook ontbreekt het bijvoorbeeld aan voorzieningen ten behoeve van de wijk zoals een huisarts. Bijna eenderde van de inwoners is 65 jaar of ouder en moet voor een huisarts de wijk uit. Daarbij wonen veel (alleenstaande) ouderen nog steeds in eengezinswoningen omdat er in de wijk weinig tot geen alternatieven zijn. De bereidheid om te verhuizen is er wel maar ze willen in de wijk blijven wonen.

Om het doel te realiseren heeft de wijkraad een werkgroep ingesteld en deze nodigt alle potentiële kopers uit tot een gesprek waaruit een win-win-situatie kan ontstaan: gezamenlijk invulling geven aan een markante plek wat een aanvulling is voor de wijk en wat de wijkraad betreft, in relatief korte tijd verwezenlijkt zou kunnen worden.