[HOME] Onze wijk Wijkraad "Craneveer" sWoa Activiteiten Actie

Standpunt Wijkraad

De R.K. Verrijzeniskerk in de wijk Alteveer staat te koop. De wijkbewoners en de wijkraad vinden het belangrijk dat wie deze kerk dan ook koopt, de verschillende functies die de kerk heeft, behouden blijven. Daarnaast vindt men het van groot belang dat mocht het gebouw als zodanig verdwijnen, het nieuw neer te zetten gebouw architectonisch en stedenbouwkundig gezien past in de wijk en dat er zeker geen hoogbouw plaatsvindt.

Om te voorkomen dat potentiële kopers volledig voorbijgaan aan het belang en de ideeën van de wijk is er nu reeds een werkgroep ingesteld vanuit de wijkraad die graag overleg voert met de R.K. parochie de Wijngaard en potentiële kopers zoals woningbouw verenigingen. Omdat, zo redeneert de wijk, de wijk het beste weet wat er op deze plek mogelijk, nodig en gewenst is. Zij zien een aantal mogelijke ontwikkelingen.

Nevenactiviteiten

In de wijken Alteveer en 't Cranevelt, met in totaal 4265 inwoners, is geen wijkcentrum. In de kerk en het aangrenzende Noorderhonk vinden daarom naast kerkdiensten veel nevenactiviteiten plaats waaronder de repetitie van vijf koren en orkesten en een ouderen soos en nog een 10-tal andere activiteiten. De wens van de wijk is deze bestaande nevenfuncties, wie het gebouw ook koopt en wat er ook mee gaat gebeuren, in de toekomst op deze plek gehandhaafd zullen kunnen blijven. Daarnaast verwacht de wijk dat parochianen uit de wijk die hier een groot deel van hun leven hebben gewoond, hier nog wel eens een dienst zouden willen hebben.

Kerkgenootschap

De kans bestaat dat een ander kerkgenootschap de kerk koopt en het gebouw handhaaft. De hoop en verwachting is dat daarmee ook de andere functies van het gebouw gehandhaafd kunnen blijven.

Doorstroommogelijkheden

De demografische gegevens van de wijk zijn als volgt: (Bron: Gemeente Arnhem)

LeeftijdAantalPercentage
0-1976217,9%
20-292846,7%
30-3948211,3%
40-64153836,1%
65+119928,1%
Totaal aantal personen 4265100,0%

In de wijk woont een relatief groot aantal ouderen dat graag in de wijk wil blijven wonen maar niet persé in een ééngezinswoning. De bewoners van Alteveer zien daarom zelf ook het liefste dat, mocht handhaving van het gebouw niet mogelijk zijn, op deze plaats een woonvorm voor ouderen komt. Hiermee ontstaat de mogelijkheid voor doorstroming en komen veel ruime éénsgezinswoningen van voor de oorlog beschikbaar voor gezinnen.

In de wijk staan in totaal 2086 woningen, waarvan 57% huur en 43% koop. (Bron: Gemeente Arnhem)

Gezondheidszorg

Hoewel ook Ziekenhuis Rijnstate in de wijk ligt, is in de wijken Alteveer en 't Cranevelt geen huisarts gevestigd. En dat terwijl gezien de leeftijdsopbouw, veel behoefte is aan zorg. Indien op deze locatie een nieuw gebouw zou worden neergezet, dan zou zeker gekeken moeten worden of hierin een medische functie, waaronder huisarts, maar ook kraamzorg, gehuisvest zou kunnen worden.

Architectuur

Indien het bestaande gebouw zou verdwijnen wil de wijk absoluut een nieuw gebouw dat ook architectonisch gezien goed in de wijk past. De kerk ligt midden in de wijk en wordt dagelijks door veel bewoners gezien. Een angst van de wijk is dat een projectontwikkelaar die alleen maar op geld uit is en door middel van hoogbouw zoveel mogelijk woningen wil realiseren in deze wijk met vrijwel uitsluitend laagbouw, de kerk koopt. Tegen een dergelijke ontwikkeling bestaat in de wijk zeer veel weerstand.

Het liefst ziet men een soort modern hofje, een woonvorm voor ouderen, met handhaving van het groene karakter van het perceel. Met daarin de hiervoor beschreven functies.

De wijkraad en werkgroep nodigt alle potentiële kopers van harte uit om eens van gedachten te wisselen. U kunt daarvoor contact opnemen met de coördinator van de Werkgroep Verrijzeniskerk van de Wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt, Jacco van de Velden.